Top News
124 prikaza

Islamisti u kaosu, Iračani oslobodili grad Ramadi

Irak
DPA/PIXSELL
Ramadi, grad s 400 tisuća stanovnika stotinjak kilometara zapadno od Bagdada, pao je u ruke ISIL-a u svibnju

Grad Ramadi u cijelosti je oslobođen od džihadista Islamske države, objavila je iračka vojska u ponedjeljak. 

"Narode Iraka, donosimo vam vijest o pobjedi junačke iračke vojske... Ramadi smo otrgnuli iz kandži Daesha (Islamske države), oslobodivši jednu četvrt za drugom", kaže se u priopćenju vojske pročitanom na državnoj televiziji.

"Grad Ramadi je oslobođen. Antiteroističke snage podigle su iračku zastavu na zgradi vlade u gradu", dodaje se. 

Ramadi, grad s 400 tisuća stanovnika stotinjak kilometara zapadno od Bagdada, pao je u ruke IS-a u svibnju. Bio je to težak udarac za vladu premijera Hajdara al-Abadija.

Ramadi je drugi važan grad oslobođen od Islamske države nakon Tikrita u travnju. Dužnosnici su rekli da će biti predan u ruke mjesnoj policiji i sunitskim plemenskim snagama nakon što se u njemu uspostavi sigurnost.

Nakon Ramadija vojska planira osloboditi Mosul, grad na sjeveru, najveće naseljeno mjesto koje je pod kontrolom Islamske države u Iraku i Siriji.

Izbacivanje militanata iz Mosula, s predratnim stanovništvom od blizu dva milijuna, praktički će uništiti njihovu državnu strukturu u Iraku i lišiti ih važnog izvora financija koje dijelom dolazi od nafte, a dijelom od poreza nametnutog građanima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.