Top News
237 prikaza

Strah i trepet: Islamska država ima ‘novog’ Jihadi Johna

'Novi' Jihadi John
Twitter/ Die Welt
Vremena za one koji izvještavaju o Islamskoj državi ili pišu o njihovim zločinama nikad nisu bila teža, a to sigurno nije znak da je Islamska država u smrtnoj opasnosti

Glas mu je malo tiši, tijelo nije toliko mišićavo, ali namjere su mu jednako opasne kao i njegovom prethodniku – Jihadi Johnu. Velika Britanija je naime uvjerena kako je osoba koja se pojavljuje u novom videu kojeg je objavila Islamska država i koja je navodno odrezala glave petorici britanskih špijuna ‘novi’ Jihadi John, još jedan britanski državljanin koji se priključio islamskim militantima u Siriji.

Mohammed Emwazi, poznat kao Jihadi John, ubijen je prije dva mjeseca. Od tada se puno toga dogodilo – napadi u Parizu, tri velika bombaška napada u Turskoj, spriječeni napadi u Minhenu i Bruxellesu, rušenje ruskog zrakoplova u Egiptu, te nemir i strah u cijeloj Europi.

No, ovaj zadnji video ciljao je direktno Veliku Britaniju. Poruka je jednostavna: odluka Davida Camerona da pošalje britanske snage u napad na ciljeve Islamske države u Siriji koštat će tako što će Britanija postati još žešća meta džihadista. Ali i da za svakog britanskog ‘odmetnika’ koji se priključi ISIL-u i koji bude ubijen, čeka jedan novi koji će zauzeti njegovo mjesto.

Identitet novog britanskog džihadiste će vrlo vjerojatno tajne službe brzo otkriti, obzirom da su u posljednjih 18 mjeseci, odnosno od kada se Jihadi John prvi put pojavio u jednom od zloglasnih videa kao glavni egzekutor, napravile detaljnu listu svih britanskih državljana koji su otišli u Siriju i Irak.

Islamska država od tada je postala poznatija po puno više stvari od serije užasavajućih videa s egzekucijama taoca i puno se više koncentrirala na globalni utjecaj kojeg kao organizacija mogu postići.

Britanska ‘legija’ u Islamskoj državi pomalo je nestajala, dijelom preko vojnih napada Britanaca, a dijelom putem organiziranih napada Amerikanaca i Rusa. U kolovozu su tako ubijeni Reyaad Khan i Ruhul Amin, dok je mjesec dana kasnije ubijen Junaid Hussain.

Jedan od najbližih suradnika Jihadi Johna, Aine Lesley Davis uhvaćen je u Istanbulu par dana nakon likvidacije Jihadi Johna. Početkom prosinca ubijen je Siful Haque Sujan, inače iz Bangladeša, ali školovan u Velikoj Britaniji, koji je bio jedan od glavnih hakera ISIL-a.

Ono što je u posljednjem videu jasno, piše Guardian, je ISIL-ova poruka da time neće dobiti rat i s jedne strane su vjerojatno u pravu. ISIL je pretrpio velike gubitke u posljednja tri mjesca i to ne samo u ljudstvu, već i teritoriju – ostali su bez Sinjara i Ramadija, a više ne kontroliraju ni glavne ceste između dva vrlo važna uporišta: Raqqe i Mosula.

Ali, zato je pod njihovom vlašću ostalo puno sunitskog stanovištva, zbog čega ono što su postigli u tri godine i jest šokantno. Naime, bez obzira na sve napade, veliki djelovi Iraka i Sirije i dalje su pod njihovom kontrolom, gotovo pola sirijskog stanovništva je raseljeno, a milijun Iračana i Sirijaca postali su izbjeglice.

Nije nepoznato da ISIL nove, izbjegličke puteve želi iskoristiti kako bi svoje članove sakrio među izbjeglicama, obzirom da njihova namjera da izvedu što više napada u samoj Europi nikad nije bila čvršća. Prije svih su to Francuska i Britanija, ali ISIL ima i novu fazu u svojoj ‘evoluciji’: izazivanje kaosa kod najbližih neprijatelja, poput Pariza, Londona i Rima.

U videu s ‘novim’ Jihadi Johnom može se prepoznati već poznata poruka – neprijatelje Islamske države čeka strašna sudbina.

Pet muškaraca koji su ubijeni navodno su neimenovanim grupama u Turskoj dali informacije koje su pomogle da u srpnju bude ubijen drugi najvažniji zapovjednik ISIL-ovih snaga, Abu Muslim al-Turkmani.

Unatoč vrlo proširenim mjerama koje se primjenjuju prema ISIL-u, džihadisti su uspjeli pojačati kontrolu i kontrašpijunažu, prvenstveno zahvaljujući svom tehnološkom timu, kao i odredima ubojica stacioniranima u Turskoj koji su od studenog do kraja 2015. u dva navrata ubili novinare koji su izvještavali o životu u Raqqi.

Vremena za one koji izvještavaju o Islamskoj državi ili pišu o njihovim zločinama nikad nisu bila teža, a to sigurno nije znak da je Islamska država u smrtnoj opasnosti, zaključuje komentator Guardiana.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.