Top News
162 prikaza

Istaknuti al-Kaidin saveznik u Siriji posjetio SAD u prosincu

Ahrar al-Sham
Praktično ministar vanjskih poslova Ahrar al-Shama, militantnih islamista koji se u Siriji bore skupa s al-Nusrom, u Washington je ušetao praktično kao turist

Jedan od vodećih ljudi sirijske islamističke militantne organizacije Ahrah al-Sham posjetio je u prosincu SAD bez najmanjeg problema. Posjet je razotkrio američki McClatchyDC, a skandal je u tome što je riječ o militantnoj organizaciji koja diljem Sirije savršeno vojno surađuje s al-Kaidinom džihadističkom organizacijom al-Nusra koju cijeli demokratski svijet smatra terorističkom organizacijom.

Labib al Nahhas je Ahrar al-Shamov glavni čovjek za vanjske odnose, praktično je njihov ministar vanjskih poslova. Već nekoliko mjeseci poznat je po svojim krajnje konzervativnim salafističkim stavovima, o čemu je u veljači pisao Guardian. Pri ulasku u SAD koristio je svoju europsku putovnicu, jer mu je otac Sirijac koji odavno živi u Španjolskoj, pa je španjolsko državljanstvo naslijedio i on.

Unatoč takvoj pozadini Ahrar al-Shama, Zapad tu organizaciju ne smatra terorističkom. Bez obzira na najužu vojnu povezanost u ratu u Siriji s al-Kaidinim džihadistima. Politički krkljanac i široka siva područja sigurnosnih procjena i savezništava u ratu u Siriji oslikava i slučaj Raeda Saleha, kojem Washington u travnju nije dopustio da uđe u SAD kako bi primio nagradu za svoj humanitarni rad.

32-godišnji humanitarac u Siriji vodi organizaciju Sirijska civilna obrana, poznatu i kao Bijeli šljemovi, čijih su 2800 aktivista od početka rata, procjenjuje se, spasili nekih 40.000 života. Organizaciju financijski pomaže čak i USAID. Međutim, unatoč nesumnjivom humanitarnom doprinosu jezivom stanju u Siriji, pri čemu pripadnici Bijelih šljemova čak i ginu, o organizaciji se već neko vrijeme također govori da u njoj postoje pojedinci koji imaju određene kontakte s vjerski ekstremističkim gerilcima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.