Top News
913 prikaza

Teroristi za oružje zovu Hrvatsku, Srbiju, BiH ili Bugarsku

Militant FSA u Alepu u društvu sinčića koji drži Kalašnjikov
THOMAS RASSLOFF/DPA/PIXSELL
Procjenjuje se da je na Balkanu danas šest milijuna pištolja i strojnica u privatnom vlasništvu

Republika Hrvatska trebala bi se jako zabrinuti nad onime što su francuski policajci pronašli u stanu Rede Kriketa (34) u akciji kojom su u posljednji trenutak spriječili još jedan teroristički napad u Parizu. Svoj arsenal oružja kojim je trebao opskrbiti napadače za još jedan pokolj, otkriva The Ekonomist, nabavio je iz naše zemlje. Eksploziv, mnoštvo Kalašnjikova AK-47 i pištolji, umjesto u rukama ISIL-ovih ubojica, sve je na kraju završilo u rukama policije.

Međutim, još jednom se pokazalo da je Balkan danas najvažniji izvor oružja kriminalcima i teroristima u cijeloj Europi. U stvari, čak i šire jer se tijekom rata u Siriji i u krizama diljem Bliskog istoka pokazalo da su upravo odavde odlazile ogromne pošiljke oružja. I skoro uvijek je riječ o Srbiji, Hrvatskoj ili Bugarskoj. Ponekad BiH. Napad na redakciju Charlie Hebdoa počinjen je, doduše, municijom iz BiH. Ali je zato 130 ljudi u Parizu pobijeno Zastavinim Kalašnjikovima.

Za sve su krivi ratovi u 1990-ima na području bivše Jugoslavije i to što se Albanija u tranziciji skoro raspala. Na Balkanu danas, procjenjuje se, više je od šest milijuna komada oružja u privatnim rukama. Mahom ilegalno. A zemlja u Europi s najviše oružja u odnosu na broj stanovnika, jest Srbija. 2014. slovačka policija je zaustavila pun kamion oružja na putu iz BiH prema Švedskoj.

A i u uoči one užasne noći u Parizu, bilo je mnoštvo tragova da upravo iz Hrvatske tamo putuje puno i oružja i eksploziva. No, sve je to još uvijek sitnež u odnosu na veći dio posla sa slanjem oružja s Balkana drugamo. Najveći kupci su strane vlade. SAD, Australija, Velika Britanija i Kanada tijekom 2014. iz Albanije su prema kurdskim Pešmergama u Iraku poslali kakvih 22 milijuna komada streljiva, kao i raznog oružja za borbu protiv ISIL-a.

Tijekom 2000-tih SAD je od Srbije kupovala ogromne količine Kalašnjikova, proizvedenih u Zastavi, kako bi u Afganistanu naoružavala tamošnje vladine snage. Jer Kalašnjikov je jednostavan, izdržljiv, ne kvari se lako, dugo traje, a na Zapadu ga ne proizvode. Naravno da nešto od svog tog oružja procuri drugim kanalima, uostalom, sjetimo se samo koliko je oružja iz Hrvatske završilo u rukama militanata al-Kaidine al-Nusre u Siriji ili ISIL-a i u Siriji i u Iraku.

Procjenjuje se da 17 posto oružja koje danas posjeduje ISIL potječe s Balkana. Videa po društvenim mrežama pokazuju već neko vrijeme da je dosta modernog oružja koje je Hrvatska poslala u Irak na kraju završilo u rukama kojekakvih militanata po Siriji i Iraku. Sjećamo se i skandala iz 2012. kada se nešto poslije otkrilo da je Saudijska Arabija naveliko kupovala oružje u Hrvatskoj i slala ih preko Jordana militantima u Siriji, uz pomoć CIA-e. Kasnije se ispostavilo da se tim oružjem hvalila i al-Nusra, a nakon odvajanja ISIL-a kao frakcije, čak i ISIL-ovci.

Američki avioni 19. veljače u Libiji su bombardirali jedan ISIL-ov logor i pritom ubili i dvojicu srbijanskih diplomata koje su ISIL-ovci prethodno oteli. Aleksandra Vučića tada su pitali o kakvoj je otmici bila riječ, no on nije htio ići dalje u objašnjenja osim da se radilo o "svojevrsnim poslovima s prodajom oružja".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.