Top News
1788 prikaza

Istanbulska je prihvaćena!

Andrej Plenković
Patrik Macek/ PIXSELL
Petak 13. stvarno je uzbudljiv dan za premijera Plenkovića

Nakon mukotrpnih sati i dugotrajnih rasprava u Saboru petak 13. čini bio je sretan dan za premijera Andreja Plenkovića. 

Premijer je prije glasovanja odbacio amandman SDP-a o ulaganju interpretativne izjave. Plenkovič je objasnio kako je bit Konvencije zaštita žena od nasilja u obitelji te da ovom Konvencijom RH ne preizima nikakve pravne obveze o uvođenju rodne ideologije u svoje društvo i u skladu je s Ustavom. 

Iz SDP-a smatraju kako je interpretativna izjava bila dio podilaženja javnosti. 

Za potvrđivanjem ratifikacije glasovalo je 110 zastupnika, 30 je bilo protiv a dvoje je bilo suzdržano. 

Glasovanje u Saboru o Istanbulskoj konvenciji | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Uoči glasovanja na demokraciju je pozivao i Milan Bandić, predsjednik Stranke rada i solidarnosti. Iako nije zastupnik u saboru, Bandić je rekao da bi glasovao protiv Konvencije jer smatra kako postoji niz pitanja na koja se još treba odgovoriti. 

"Ako netko ima pravo odabrati da bude muško ili žensko, dopustite zastupnicima da izraze stav. Mislim da je to minimum demokracije", naglasio je Bandić, piše 24sata. 

Zastupnike su pred Saborom dočekale siluete koje simboliziraju ubijene žene od 2015. do 2016. godine koje su život izgubile zbog obiteljskog nasilja. 

Simolične siluete ubijenih žena | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Protekla dva dana rada hrvatskog Sabora obilježile su rasprave o ratifikaciji Istanbulske konvencije i o inicijativi oporbe za smjenom ministrice Martine Dalić.

Današnje glasovanje izazvalo je buru u HDZ-u i u redovima njihovih pristaša u mjesecima koji su prethodili glasovanju. Ruke kontra odluke Plenkovića i stava cijele stranke ali i vlade o ratifikaciji Konvencije, uz već poznate 'stjegonoše' u borbi protiv "rodne kolonizacije", kako su Istanbulsku konvenciju nazvali neki od prosvjednika koji su se jučer okupili na splitskoj rivi, digli su i Milijan Brkić, Davor Ivo Stier, Miro Kovač, Miroslav Tuđman, i dr.

Svi oni napominju kako njihova ruka protiv ratifikacije Istanbulske konvencije ne znači i glas protiv HDZ-ve vlasti i vodstva. No podignute ruke oko 15.000 prosvjednika na rivi, po podacima PU splitsko dalmatinske, svoj su glas digli protiv Plenkovića. 

Prosvjedi protiv Istanbulske konvencije u Splitu | Author: Miranda Cikotic/PIXSELL Miranda Cikotic/PIXSELL

Vodstvom HDZ-a, posebno Plenkovićem, nisu zadovoljni splitski prosvjednici koji su, razočarani HDZ-ovim stavom o Konvenciji složni u tome da predsjednik HDZ-a mora otići. Pitanje je samo gdje, s vlasti ili u Bruxelles koji Istanbulsku konvenciju podržava a državama poručuje kako je nužno ratificirati Konvenciju kako bi se kaznilo zlostavljanje žena. 

Današnjim ratificiranjem Istanbulske konvencije Hrvatska je tako postala 28 država članica Vijeća Europe koja je to učinila.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Prom Jedan
    Prom_Jedan 14:26 13.Travanj 2018.

    Hrvati vs rvati 1:0 😂