Top News
8219 prikaza

Istraživanje: Katolici sve više napuštaju Crkvu

Katedrala Svetog Vida
Goran Kovacic (PIXSELL)
Katolici koji rijetko ili nikada ne idu u crkvu bili su spremniji zapitati se trebaju li je u potpunosti napustiti

Više od trećine američkih katolika kaže kako radi pedofilske krize unutar Crkve, a riječ je o velikom nizu slučajeva seksualnog zlostavljanja, razmišljaju o tome da napuste Crkvu. Mnogo više nego što ih je to mislilo tijekom posljednjeg skandala, kaže novo istraživanje Gallupa.

Studija kaže kako se 37 posto američkih katolika pitalo žele li ostati dio Crkve. Taj broj je dramatično narastao, jer je 2002. godine, kada se Vatikan posljednji put obračunavao s ovakvom vrstom skandala bio 22 posto.

Katolici koji rijetko ili nikada ne idu u crkvu bili su spremniji zapitati se trebaju li je u potpunosti napustiti. Među njima, 46 posto je reklo kako se to pita od ove godine, u usporedbi s 29 posto iz 2002. U međuvremenu 22 posto od onih koji idu u crkvu svaki tjedan skočio je sa 12 posto 2002.

Mnogi katolici kažu kako su vjerovali da je Crkva riješila pitanje seksualnog zlostavljanja od strane svećenstva. No serija skandala, uključujući i izvještaj iz Pennsylvanije koji detaljno opisuje više od pola stoljeća zlostavljanja od strane svećenika u toj državi - ponovno je rasplamsalo bijes radi nemogućnosti Crkve da zaštiti djecu.

Papa Franjo Summit Top News Papa Franjo: Slušajte vapaj djece, ne štitite pedofile

Prošli je mjesec nekadašnji kardinal Theodore McCarrick iz Washingtona izbačen iz Crkve jer je pronađen krivim radi seksualnog zlostavljanja maloljetnika. Još jedan kardinal iz SAD-a, Donald Wuerl, otišao je s mjesta nadbiskupa Washingtona u listopadu nakon što je optužen da nije napravio dovoljno da "počisti" ispod sebe.

Od početka stoljeća postotak populacije koja se identificira kao katolici neprekidno pada, od 25 posto 2000ih do 22 posto prošle godine, kažu Gallupovi brojevi.

Nakon što je Boston Globe napravio seriju o seksualnom zlostavljanju od strane katoličkih svećenika i pokušaja Crkve da to zataška 2002. "prosječni je laički vjernik bio spreman prihvatiti da ima puno trulih jabuka koje Crkva mora očistiti" kaže Chad Pecknold, profesor sa Catholic University of America, a piše The Wall Street Journal

"Ovo sve je produbilo osjećaj izdaje. Jasno je da za one čija vjera nije jaka, ovo je dovoljno da ih se pogurne van", kaže Pecknold.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • toni_cobra 09:18 16.Ožujak 2019.

    "Mnogi katolici kažu kako su vjerovali da je Crkva riješila pitanje seksualnog zlostavljanja od strane svećenstva" Bas kao sto vjeruju u bezgresno zacece BDM, hranjenje s 2 ribe, postojanje..........

  • vjaceslav 15:20 15.Ožujak 2019.

    teško je biti katolik, a još teže katolički svećenik. oni koji su podcijenili teškoće pali su na ispitu jer rečeno je - mnogi su zvani rijetki odabrani.