Top News
15903 prikaza

Znanstveno je utvrđeno zašto je Irska puna Hrvata

Ilustracija odlaska u Irsku
Goran Stanzl (PIXSELL)
Ogromno istraživanje provedeno krajem prošle godine pokazuje samo neke razloge odlaska Hrvata

Ovih dana objavljeno je ekstenzivno istraživanje zadovoljstva kvalitetom života diljem Europske unije. Gotovo trideset tisuća građana odgovaralo je na pitanja o svom zdravlju, sreći, ali i nekim drugim stvarima poput tvrdnje da je za napredovanje u životu potrebno imati političke veze. Istraživanje je rađeno i za Hrvatsku, ali tako izolirano ne nudi mogućnost izvođenja zaključaka. 

Jednom kad usporedimo naše rezultate, dobivene na nešto više od 1.000 ispitanika, s rezultatima iz Irske lako shvatimo zašto toliko Hrvata se odlučuje na odlazak baš u tu zemlju. U nastavku smo izdvojili samo neke od zanimljivih usporedbi Hrvatske i Irske. Grafikoni pokazuju odnos zadovoljstva specifične države i prosjeka Europske unije i gdje nije posebno označeno gornje brojke predstavljaju prosjek EU, a donje brojke predstavljaju specifičnu državu.

Irci su sretniji

Grafike Eurobarometra | Author: Eurobarometar Eurobarometar

Osim što su sretniji od Hrvata, kako je vidljivo u ovim grafikonima, Irci su i najsretnija nacija u čitavoj Europskoj uniji. Čak 97% ispitanika u Irskoj je izjavilo da su sretni. S druge strane, tek 68% Hrvata imalo je takav odgovor i time smo daleko od prosjeka Europske unije.

Irci vjeruju da imaju šanse za napredak

Grafike Eurobarometra | Author: Eurobarometar Eurobarometar

Društvena mobilnost može se mjeriti na nekoliko načina. Možemo govoriti o napretku kroz promaknuća i veće plaće ili jednostavno kroz veće poštovanje koje dobivamo od društva. Gotovo je depresivno gledati da praktički polovica Hrvata smatra da nemaju jednake šanse za napredak kroz život dok tek 29% Hrvata misli da ima. Kad to usporedimo s Irskom gdje 80% ljudi vjeruje da imaju iste šanse, situacija postaje još depresivnija.

Hrvatska postaje sve nejednakija

Grafike Eurobarometra | Author: Eurobarometar Eurobarometar

Pripadnici određenih političkih struktura bi rekli da je riječ o jugonostalgičarima, ali kad vidimo da samo četvrtina ispitanika u Hrvatskoj vjeruje da smo dobili ravnopravnije prilike za napredak, onda se moramo ozbiljno zapitati neke stvari. Irska, s druge strane, ima gotovo obrnutu proporciju odgovora. Čak tri četvrtine Iraca vjeruje da je sada bolje nego prije trideset godina.

Hrvatima za napredak trebaju političke veze

Grafike Eurobarometra | Author: Eurobarometar Eurobarometar
Jedno jako zanimljivo pitanje u istraživanju bilo je definirati što je potrebno za napredak u životu. Otprilike desetina Hrvata vjeruje da im ne trebaju političke veze za napredak, dok nadmoćna većina vjeruje da trebaju. Usporedite to s podacima u nastavku i sve će vam biti jasno.

Ircima za napredak treba naporan rad

Grafike Eurobarometra | Author: Eurobarometar Eurobarometar

Samo jedan posto Iraca vjeruje da im za napredak nije potreban naporan rad, dok otprilike četvrtina Hrvata dijeli njihovo mišljenje. Čak 99% Iraca uvjereno je da se može napredovati napornim radom. Kad ovako usporedimo sve brojke i to brojke nastale u ozbiljnoj instituciji, možemo li se čuditi da sve više Hrvata bježi glavom bez obzira i to upravo u Irsku?

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Marina Kovacevic
    freundin 19:08 26.Travanj 2018.

    mozda su irci najsretniji ali oni su prvi po iseljavanju od ovih razvijenijih drzava u Euniji