Top News
10611 prikaza

Istražuju 'kraljicu Knina': Od cajki do spornih nekretnina

Josipa Rimac
1/17
Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
Donedavno najmoćnija žena Knina našla se na meti istrage Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je u srijedu odluku o pokretanju postupka protiv bivše kninske gradonačelnice i HDZ-ove zastupnice u Hrvatskom saboru Josipe Rimac zbog nesrazmjera prikazane imovine u odnosu na stvarno stanje.

Povjerenstvo je na sjednici izvijestilo da je Rimac u podnesenom izvješću o imovinskom stanju navela nekretninu, kuću u vlasništvu supruga, a zapravo je riječ o zgradi s tri etažirana stana, koji svaki predstavlja samostalnu nekretninu. Usporedbom podataka navedenim u izvješću i prikupljenih podataka od nadležnih institucija utvrđen je nesklad, pa Rimac mora u roku od 15 dana podnijeti očitovanje.

Lani je u siječnju Rimac podnijela izvješće o imovinskom stanju povodom ponovnog imenovanja na dužnost zastupnice u Saboru, a u dijelu podataka o nekretninama kao jedinstvenu nekretninu navela kuću s okućnicom u Kninu, na adresi Meštrovićeva 10, površine 406 četvornih metara, a upisana je u vlasništvu bračnog druga. Kao način stjecanja Rimac je navela darovni ugovor te navela približnu tržišnu vrijednost nekretnine od oko 994.000 kuna. 

Uvidom u izvadak u zemljišne knjige utvrđeno je da je nekretnina upisana kao dvorište, kuća, garaža i kotlovnica ukupne površine 594 četvornih metara. Uvidom u vlasnički list utvrđeno je da je na nekretnini uspostavljeno etažno vlasništvo te je suprug dužnosnice vlasnik suvlasničkog dijela tri kata dok je kao suvlasnik jednog dijela upisana druga osoba.

Rimac u imovinskom stanju nije navela da je na nekretnini uspostavljeno etažno vlasništvo te da je njen suprug vlasnik tri od četiri suvlasnička dijela. Utvrđeno je i da površina u izvješću ne odgovara površini upisanoj u zemljišnoj nekretnini.

Donedavno je bila najmoćnija žena Knina, ali na posljednjim lokalnim izborima uvjerljivo je izgubila od nezavisnog Marka Jelića.

Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih Udar na Plenkija Top News Desnica kreće u rušenje Plenkija, vodi ih Bruna Esih

Sa 25 godina postala je najmlađa gradonačelnica u Hrvatskoj, a jednom je rekla kako su joj kada je osvojila prvi mandat davali šest mjeseci. "Govorili su da neću moći, da ću odustati, da sam žrtveno janje, da ću izgorjeti. A ja sam znala da moram uspjeti. I tako sam s 25 godina postala najmlađa gradonačelnica u Hrvatskoj. Neki su mi davali šest mjeseci, neki i manje, a, eto, ostala sam deset godina", rekla je Josipa Rimac koja se u HDZ učlanila sa samo 16 godina.

Aktivan član HDZ-a i stranačkih tijela je od prvog dana. Iznosila je tako na raznim sjednicama, sastancima i skupovima svoje vizije, ideje i političke stavove.  U to vrijeme predsjednik HDZ-a bio je Ivo Sanader. Istodobno, u stranci su postojali i oni koji su ga htjeli svrgnuti.

Na čelu im je bio Ivić Pašalić, koji je 2002. godine, nakon neuspjelog pokušaja svrgavanja Sanadera, pokrenuo Hrvatski blok (HB). Pašalić je imao iznimno jak ogranak u Kninu, te je HDZ morao biti originalan kako bi na nadolazećim lokalnim izborima nadmašio ovu novu desnu snagu.

"Pojavila se ideja da kandidat za gradonačelnika bude netko mlad, netko tko može ujediniti sve. Među nekoliko imena, bilo je i moje ime. Nije to bila laka odluka, ni onima u stranci koji su me birali kao kandidatkinju, a ni meni. Ali kad je napokon odlučeno da ću to biti ja, znala sam da preuzimam veliku odgovornost. No ni blizu nisam bila svjesna što preuzimam", rekla je Rimac.

Zdravko Mamić i Josipa Rimac | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)

U prvom mandatu sklopila je, kako sama kaže, nemoguću koaliciju - HDZHB- HSP - kako bi u gradskom vijeću mogli imati većinu da bi već u drugoj polovici tog mandata, svi su bili članovi HDZ-a.

Josipa se rodila kao peto i posljednje dijete, peta kći u obitelji Čulina. Rođena je u svojoj kući u Lukaru, 15-ak kilometara od Knina. Sa svoje četiri sestre je i dandanas nerazdvojna, a kaže da je prati priča kako nosi očevo ime jer je za njega kao sin.

"Moram priznati da imam najveći utjecaj na njega, ali i on na mene. Uvijek promislim što bi otac rekao na moje odluke, na moje poteze. Nosim i njegov gen da se ništa u životu ne postiže bez muke i truda", ispričala je Rimac, koja je za vrijeme osnovne škole bila odvojena od roditelja, a to ju je naučilo disciplini, radu i redu.  

Roditelji su živjeli u Lukaru, a kćerima su u Kninu sagradili kuću kako bi se mogle nesmetano školovati. Kad su starije sestre krenule u srednju školu, u Knin su se doselile i mlađe, uključujući i šestogodišnju Josipu.

"Bila sam odvojena od roditelja, ali to me naučilo disciplini, radu i redu. Iako su mi nedostajali, danas znam da su me tako učinili samostalnijom, ali i povezali sa sestrama", rekla je jednom prilikom za Express. Uz sestre je već s pet godina naučila čitati i pisati. Iščekujući prve školske dane, bila je neopisivo uzbuđena. Razmišljala je kako će u školske klupe sjesti potpuno spremna.

"Ali ubrzo su zavladali šok i razočaranje. Naime, prvog dana škole, dobila sam čestitku za sretan početak, koju nisam znala pročitati. Umjesto latinice, pismo koje se koristilo u Kninu bila je ćirilica. A ja ta slova nisam znala. Isprva nisam htjela ići u školu, ali ostala sam. I svladala ćirilicu", ispričala je.

Josipa Rimac | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

Ipak, došle su godine kad je više nije trebala. Njezina obitelj Knin je morala napustiti 1990.

"Ne nosim lijepe uspomene iz tog vremena. Zbog rata i progonstva, promijenila sam pet osnovnih škola i dvije srednje. Obitelj je bila razdvojena tri godine. Otac je bio zatočen u zloglasnom kninskom zatvoru."

Tijekom karijere stekla je prijatelje, ali i neprijatelje. Bila je jako bliska bivšem predsjedniku stranke Tomislavu Karamarku, koji joj je u predizbornoj kampanji 2015. godine dao važnu ulogu - bila je direktorica kampanje HDZ-a. Mnogi su joj prognozirali visoku poziciju u izvršnoj vlasti ukoliko HDZ pobijedi, ali nakon koalicije s Mostom te ideje se nisu ostvarile. Neko vrijeme je bila bliska s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, ali i ta je 'ljubav' pukla.

Zbog njezinog imenovanja za direktoricu kampanje na Karamarka je pobjesnio Milijan Brkić i u noći kada su čekali izborne rezultate u Gastro Globusu na Zagrebačkom Velesajmu došlo je do njihove velike svađe, a kako kažu oni koji su tamo bili prisutni, Brkić je u jednom trenutku otjerao Josipu Rimac iz prostorije u kojoj su raspravljali o debaklu na izborima.

Kolaž HDZ-ovaca u Laurenovim košuljama Fashion police Style Plenki je modna ikona HDZ-a: Svi ga kopiraju

"Vaso Brkić je Karamarku održao predavanje o svađi s Prgometom. Vikao je na njega, zamjerajući mu što je to dopustio taj raskid pred izbore: Shvaćaš li sad svoje pogreške?! Kako si mogao dopustiti da ti Drago Prgomet ode iz stranke? Kako!? A ona tek... O njoj ćemo još razgovarati!”, govorio je Vaso, odmičući rukom Josipu Rimac, koja se i sama htjela uključiti u raspravu. "Ona je krajnje neiskusna za veću funkciju od one na lokalnoj razini”, govori nam o Josipi Rimac jedan HDZ-ovac, pa nastavio ogorčeno: "Kao šefica kampanje napravila je potpuni debakl. Zamjeraju joj dolazak u stranku na velika vrata, više se bavila svojim stajlingom nego kampanjom, očitih rezultata od njezina rada nema", urlao je Vaso.

"Kao šefica kampanje napravila je potpuni debakl. Zamjeraju joj dolazak u stranku na velika vrata, više se bavila svojim stajlingom nego kampanjom, očitih rezultata od njezina rada nema", urlao je Vaso. Kako je nestao Karamarko, tako se i njezina uloga u stranci minorizirala, nije bila u Plenkovićevim planovima, a samo pobjeda u Kninu vratila bi je u orbitu HDZ-a. Međutim, pobijedio ju je nezavisni kandidat, pa je tako ovaj put propala proslava koje su znale biti velike. Naime, Josipa Rimac je, kada je dobila zadnje lokalne izbore pobjedu proslavila uz hit Lepe Brene "čik pogodi". 'Izleti' na cajke nisu strani njezinoj ekipi. Na Youtubeu se prije par godina pojavio video na kojem se vide neki članovi HDZ-a šibensko-kninske županije kako slave uz cajke, a među njima je bila i Josipa Rimac.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Casper
    Casper 09:34 16.Lipanj 2017.

    Ona je samo jedan predstavnik iz gamadi ADZ-a koji su gori neprijatelji Hrvatskoj od svih četnika skupa. Gamad koja je uništila sto puta više za ovo godina nakon rata nego što bi četnici uništili da su sve ove godine granatirali gradove Hrvatske.