Top News
6913 prikaza

Ivanka i Jared prošle godine zaradili 82 milijuna dolara

Jared Kushner
REUTERS
Oboje zarađuju milijune od drugih kompanija, zbog čega stručnjaci upozoravaju na lako mogući sukob interesa i to jako velikih razmjera

Jared Kushner i Ivanka Trump, savjetnici predsjednika Donalda Trumpa, ali i njegova obitelji, u ponedjeljak su predali izvještaj o svojim primanjima, koji je pokazao dugačku listu nekretnina i ulaganja koja su Kushner i Ivanka Trump ostvarili prošle godine.

Kushner, Trumpov zet i Ivanka Trump u 2017. godini zaradili su 82 milijuna dolara. Ivanka je zaradila 3.9 milijuna dolara od udjela u Trump International Hotelu u Washingtonu i više od dva milijuna dolara otpremnine iz Trump Organizationa, dok je Kushner zaradio više od pet milijuna dolara u tvrtki Quail Ridge, odnosno kompleksu apartmana kojeg je kupio prošle godine u Plainsborou.

Donaldova kćer Ivanka Trump IZA LEĐA Life Bijela kuća ima nelaskavi nadimak za Ivanku Trump

To im je, piše Washington Post, donijela njihova zarada izvan Bijele kuće, dakle za vrijeme dok imaju funkciju savjetnika presjednika SAD-a. Naime, oboje zarađuju milijune od drugih kompanija, zbog čega stručnjaci upozoravaju na lako mogući sukob interesa i to jako velikih razmjera.

Oboje su se odrekli svojih nadzornih funkcija u kompanijama u njihovom vlasništvu, a kod Trumpa rade volonterski i ne primaju nikakvu naknadu za svoj posao. Međutim, oboje su zadržali ogromne vlasničke udjele u tvrtkama koje posluju u Americi i u inozemstvu. Kushnerova obitelj ima tvrtku za trgovinu nekretninama, koje imaju po cijeloj Americi, uključujući tisuće apartmanskih naselja u New Jerseyu i Marylandu. Ivanka Trump pak tvrtku koja proizvodi nekoliko odjevnih linija, a odjeća se proizvodi isključivo na stranim tržištima i to u zemljama kao što su Bangladeš, Indonezija i Kina.

Prošle je godine Kushnerova imovina procijenjena na između 179 i 735 milijuna dolara, a Ivankina na maksimalnih 75.6 milijuna dolara. Naime, jako je teško procijeniti njihovo bogatstvo, jer vladin ured za etiku koristi vrlo široke pojmove vrijednosti, pa tako na dokumentima stoji da dužnosnici unesu vrijednost nečega "od 100.000 do 1.000.000 dolara", a neke stavke su upisane samo kao "više od 50.000.000 dolara", zbog čega sve vrijednosti koje imaju mogu biti zapravo višestruko veće.

Inače, u svom prvom izvješću prošle godine, kada su predavali izvještaj o zaradi i vrijednosti imovine u 2016. godini, dakle u godini prije nego je Donald Trump postao predsjednik, njihova je godišnja zarada bila 19 milijuna dolara, što je četiri puta manje nego godinu dana kasnije, dok im je ukupna vrijednost imovine iznosila 80 milijuna dolara.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.