Top News
181 prikaza

Izbjeglice se gomilaju u Makedoniji, ne puštaju ekonomske migrante

Izbjeglice u zimskom tranzitnom kampu
Ivica Galović (PIXSELL)
Makedonske vlasti dozvoljavaju prolaz isključivo izbjeglicama iz Sirije, Iraka i Afganistana, dok je migrantima drugih nacionalnosti, prije svega iz Afrike, zabranjen ulazak u Makedoniju

Nekoliko tisuća izbjeglica nalazi se na granici Grčke i Makedonije, nedaleko od grčkog sela Idomeni, nakon što je makedonska policija odlučila da više neće propuštati ekonomske migrante, koji bježe zbog lošeg životnog standarda u svojim zemljama, već samo one koji bježe pred ratnim strahotama.

Makedonske vlasti dozvoljavaju prolaz isključivo izbjeglicama iz Sirije, Iraka i Afganistana, dok je migrantima drugih nacionalnosti, prije svega iz Afrike, zabranjen ulazak u Makedoniju.

To je izazvalo pobunu ostalih migranata, koji su se okupili s grčke strane granice i potpuno blokirali granični prijelaz u znak prosvjeda.

Makedonija ovime prati odluke Srbije, Hrvatske i Slovenije koje su također zatvorile granice za ekonomske migrante, koji sve koji nisu iz Sirije, Iraka i Afganistana vraćaju, odnonso ne puštaju preko granice.

Makedonija je jučer u Đevđeliji na granici s Grčkom podigla žičanu ogradu dugu kilometar i pol. Ograda je podignuta od prvog izbjegličkog kampa do vojne karaule “Bogorodica”. S druge strane autoceste makedonska vojska sprema teren za ogradu koja će biti postavljena a u naredna dva dana.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar indoda
    BMKZS 20:14 20.Studeni 2015.

    Cijela Europa ima kasno paljenje, ovaj problem postao je nerješiv, osim ako se ne pristupi drastičnijim mjerama, a to je već i teže ipak mora biti solidarnosti i humanosti.