Top News
3940 prikaza

Izbori u Njemačkoj: jeza zbog sličnosti s Hrvatskom

Izbori u Njemačkoj 2017.
ralph orlowski/REUTERS/PIXSELL
Angela Merkel će ostati kancelarka koalicije CD/CSU-SPD, ali s gorkim okusom, i to zbog ovoga...

Parlamentarni izbori u Njemačkoj za 630 mjesta u Bundestagu spadaju među apsolutno najvažnije u svijetu. S obzirom na utjecaj Njemačke u EU, važnost ovih izbora rame je uz rame s predsjedničkim izborima u SAD-u. Na ovim izborima potpuno je izgledno da će CDU/CSU opet imati relativnu većinu s velikom prednosti pred SPD-om, da će SPD biti neprikosnoveno drugi, te da će Njemačka još četiri godine imati "crveno-crnu" "veliku vladajuću koaliciju".

S Angelom Merkel na čelu, čime se najmoćnija žena svijeta izjednačava s njemačkim rekordom konzervativnog kancelara Helmuta Kohla. Unatoč svemu tome, Merkel će ovo biti izrazito gorka pobjeda ukoliko sve ekstremnije desni AfD uspije ući u Bundestag. A sva je prilika da hoće, sudeći prema anketama posljednjih dana koje možete vidjeti u tablici koja slijedi.

Ankete uoči izbora za Bundestag 2017. | Author: Twitter Twitter

To će biti prvi put nakon više od 60 godina da se netko s tako radikalno desnom, nacionalističkom agendom pojavljuje u Bundestagu. U zemlji poput Njemačke stoga su upaljena sva zvona na uzbunu, dotle da se u javnom diskursu pojavljuju neke stvari pomalo nalik na hrvatsku stvarnost. Primjerice, pred same izbore postotak birača u Njemačkoj koji još nisu bili načisto za koga će glasati, bio je čak oko 30 posto.

Demokratske stranke, a to znači konzervativni blok CDU/CSU, socijalistički SPD, Zeleni, liberalni FDP, ljevičarski Die Linke, naslućujući što bi moglo zaprijetiti Njemačkoj s desničarskim AfD-om, vrlo srodnim britanskom notornom UKIP-u, pokušavali su do posljednjeg trenutka ugrabiti što više glasača desničarima, odnosno neopredijeljenih. Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier tako je odaslao poruku: "Izađite na izbore, ne dopustite da netko drugi umjesto vas odlučuje tko će vladati!"

Izborna kampanja žestoko je poralizirana. Učestalo kao nikad prije, zabilježeni su napadi, prijetnje, oštećenja imovine političara iz svih stranaka. Policija je zabilježila ukupno 3660 kaznenih djela, ne prekršajnih, kaznenih, vezanih uz kampanju za ove izbore, što je porast za petinu u odnosu na prethodne.

U kampanji je 50 ljudi pretrpjelo ozbiljne ozljede, a jedna 26-godišnja kandidatkinja AfD-a - Delphine Thiermann - fizički je gnjevno napala policajca koji joj je krenuo napisati kaznu za prometni prekršaj, i to tako da ga je otpremila na nekoliko dana na bolovanje. O sličnostima s mračnom hrvatskom političkom scenom, svjedoče i pitanja koja se pojavljuju po njemačkim medijima, a koja su složili Tagesspiegel i Bento, pregledavajući njemačke medije posljednjih dana.

Vjerujete li da će život vas i vaših obitelji i prijatelja biti bolji ako danas svi počnemo trenirati ponos na njemačke vojnike u dva svjetska rata kako to predlaže AfD-ov Alexander Gauland? Vjerujete li da je Poljska 1939. doista namjeravala napasti Njemačku kako tvrdi Stefan Scheil, opet iz AfD-a? Ili da je Holokaust laž i dogma kako tvrdi Wilhelm von Gottberg iz AfD-a? Želite li zbilja unutarnjepolitički zaokret od 180°?

Vjerujete li da je u Njemačkoj na djelu "kult krivnje" i da će i vama i vašim obiteljima biti bolje ako Njemačka odluči zaboraviti masovni pokolj na industrijskoj razini iz Drugog svjetskog rata? Koliko je normalno glasati za AfD, pokret koji je pod stalnim nadzorom službi za zaštitu ustavnog poretka? Strepite li od programa poput AfD-ovog Martina Hofmanna koji zagovara "razmjenu stanovništva"?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.