Top News
289 prikaza

Osnivač antiimigrantske Pegide, sad je imigrant u Španjolskoj

Demonstracije Pegide
DPA/PIXSELL
Raspaljivao je najniže strasti u smislu "Njemačke Nijemcima", a sad je kidnuo na Kanare

Lutz Bachmann (43), njemački politički aktivist koji je u listopadu 2014. osnovao radikalni antiimigrantski pokret Pegida, emigrirao je u Španjolsku. Vijest je objavio Sächsische Zeitung, nakon što je utvrdio da je objava da je Bachmann odselio na Tenerife u Kanarskim otocima, zapravo točna. Bachman je Pegidu osnovao kao pokret izvorno iz Dresdena, odnosno kao "Patriotske Europljane protiv islamiziranja zemlje zalazećeg sunca". Pegidinim masovnim demonstracijama od početka su se odazivali u najboljem slučaju vrlo nacionalistički raspoloženi Nijemci, a u gorem i ekstremna desnica.

Već u prvih godinu dana njenog djelovanja u Njemačkoj policija je zabilježila čak 940 kaznenih djela na Pegidinim demonstracijama; od nanošenja teških tjelesnih ozljeda, preko razbijanja, prijetnji, vrijeđanja, do isticanja zabranjenih simbola, čitaj nacističkih. Sumnja se i da njeni pristaše povremeno podmeću požare. Njemačka vlada stoga Pegidu smatra krajnje desničarskom organizacijom, a njena pojava označila je početak klizanja Njemačke udesno, što je kulminiralo u nekim krajevima Njemačke vrlo zapaženim uzletom desničarske stranke Alternative für Deutschland (AfD) na lokalnim izborima.

Za razliku od AfD-a Pegida nikada nije stekla neku posebnu popularnost izvan istočne Njemačke, čak niti izvan Dresdena, a sada je njen desničarski, šovinistički stav o bijeloj Njemačkoj bijelim Nijemcima i agresivnom stavu prema imigrantima, krajnje kompromitiran time što je njen osnivač Lutz Bachmann odselio na Kanare. Bachmann je, ispostavilo se, još prije skoro godinu dana počeo pripremati odlazak, a sada kaže da će se u Njemačkoj na masovnim skupovima pojavljivati svakih otprilike dva tjedna.

Bachmann je rekao da je na Kanarima "upoznao jednog dobrog čovjeka koji će mu plaćati da bude tamo". Sächsische Zeitung je doznao da je riječ o bračnom paru gostioničara iz gradića Radebeul s krajnjeg istoka Njemačke koji je na Kanare odselio prije nekog vremena i tamo pokrenuo biznis s pružanjem usluga Nijemcima i inače strancima koji žele doći na Kanare; traženje smještaja, automobila, prevoditeljske usluge, čuvanje i održavanje stanova i slično.

Među ostalim, bave se i cateringom te organiziranjem partyja, što bi u slučaju Bachmanna imalo smisla, jer je on po profesiji kuhar, a i potječe iz obitelji mesara. Osnivač najvećeg ekstremističkog antiimigrantskog pokreta u Njemačkoj tako je u rekordnom vremenu i sam u Španjolskoj postao imigrant. Otprilike slično kao što je Nigel Farage, nakon žestoke rasističk i antiimigrantske kampanje kojom je progurao Brexit, u samo nekoliko dana podnio zahtjeva za preseljenjem u Njemačku.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.