Top News
608 prikaza

Sanader uvjeren: Jednom kad ga puste, povratka u zatvor više nema

Ivo Sanader
Jurica Galoic (PIXSELL)
Najodaniji su ga prijatelji uvjerili da se može vratiti na scenu! Prvo će pokušati obnoviti svoj društveni ugled. U HDZ se ne može vratiti (iako i o tome mašta), ali želi okupiti ljude s kojima bi mogao sastaviti nezavisnu listu, blisku HDZ-u

Iako je projekcija velikog dijela javnosti, kao i hrvatske političke scene, da je Ivo Sanader politički mrtvac, Express doznaje nešto sasvim suprotno, što bi, ako bi se uistinu to i ostvarilo, bivšeg premijera, a potom zatvorenika moglo doslovno usporediti s mitološkim bićem Feniksom. 

Ivo Sanader i Jadranka Sloković | Author: Daniel Kasap (PIXSELL) Daniel Kasap (PIXSELL)

Iz remetinečkog pepela rodio se tako novi-stari Sanader, doduše ne više moćan, ali i dalje neobično ambiciozan. 

Dotaknuo je samo dno, ali nije se predao, reći će neki njegovi bivši suradnici, okrivajući njegovu želju, a možda čak i trenutni najveći cilj koji si je postavio - velik povratak na hrvatsku društvenu, ali i političku scenu.

Sanader je bio dobar političar, on je zapravo prava politička zvijer, opisuje ga njegova bivša suradnica s čijom izjavom bi se vjerojatno mnogi složili. 

Ta politička zvijer, iz koje politika nikad nije izašla pa ni ovih posljednjih pet godina, plan o svom velikom povratku razradio je detaljno u zatvoru.

Bilo je tu i prijedloga njegovih prijatelja (jednih koji su mu ostali nakon što je uhićen), a on ih je sve saslušao i očito u sebi prelomio - Vraćam se. Sanaderov plan je zapravo više nego jednostavan.

Prvo će pokušati vratiti društveni ugled, a potom će lagano, ali sigurno otvarati vrata za povratak u politiku. 

Kako se ne može vratiti u HDZ (iako o tome sigurno potajno mašta), počet će okupljati ljude oko sebe kako bi s izborima (prije svega lokalnim) mogao izaći sa svojom nezavisnom listom koja će pokušati biti bliska HDZ-u.

Na nezavisnu listu nagovarali su ga Jerko Rošin, Luka Bebić i Mario Zubović, dakle, prijatelji koji su uz njega ostali i kada su ga se svi bili odrekli. 

Kako su i oni s njegovim padom ostali marginalizirani na hrvatskoj političkoj sceni, lako je zaključiti da i oni očito imaju još političkih ambicija, objasnio je jedan Sanaderov bivši suradnik. 

A da ih može i zakonski ostvariti pobrinuo se Ustavni sud koji je nedavno ukinuo odredbu da se oni koji su osuđeni ne mogu kandidirati na izborima.

Naime, Ustavni sud ukinuo je odredbu iz veljače izmijenjenog Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor po kojoj bi stranke i nezavisne liste za kandidaturu morale skupiti po 1500 potpisa birača, po kojoj se za zastupnike ne bi smjeli kandidirati osuđeni za zloporabu položaja i ovlasti, kao i ona po kojoj bi se iz izborne utrke diskvalificirale liste na kojima je manje od 40 posto kandidata podzastupljenog spola. 

Ova odluka razgnjevila je sve SDP-ovce, ali i velik dio HDZ-ovaca.

Ivo Sanader | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)

"Ustavni sud je rekao da smijemo uskratiti kandidiranje određenim osobama, recimo onima koji su ubijali, onima koji su mučili i onima koji su činili ratne zločine. Međutim, ne smijemo zabraniti kandidiranje onima koji su opljačkali Hrvatsku. Tek sada mislim da su svima odluke u predmetima Bandić i Sanader koje je donosio Ustavni sud posljednjih godinu dana jasne. Ustavni sud je konačno potvrdio da ono što je Ante Kovačević izjavljivao u Hrvatskom saboru stoji, a to je da se žene u Hrvatskoj ne bi trebale baviti politikom", razočarano je tu odluku Ustavnog suda komentrirao SDP-ov Peđa Grbin koji je potom podsjetio da bivši premijer Ivo Sanader, podsjeća, više nema pravomoćnu presudu.

Sanader tako ima sva zakonska prava da na nekim od idućih izbora ustinu nastupi sa svojom listom, ali prije svega toga, smatra, a Express doznaje od čovjeka bliskog njemu, da mora vratiti društveni ugled.

Zato je razradio plan u slučaju da Vrhovni sud sruši, odnosno vrati na ponovljeno suđenje slučaj Fimi medije, a on izađe na slobodu prema kojem bi prvo vrijeme proveo kod brata Flavia u Švicarsku.

Oni koji su ga svih ovih godina posjećivali kažu da je bio svjestan kako će, po izlasku iz zatvora, naići na situaciju da mu je sva legalno poznata imovina blokirana, obiteljski odnosi narušeni, osobito sa suprugom, a iako ga djeca nisu često posjećivala u zatvoru, plan mu je prije odlaska k bratu vidjeti jednu i drugu kćer, Petru i Brunu.

No prije svih gore spomenutih planova, Ivo Sanader ima jednu veliku želju koju će pokušati ostvariti prije svih. Riječ je o odlasku u Split gdje će izbjegavati društvo, osim arhitekta Jerka Rošina, gdje će napokon nakon nekoliko godina vidjeti majku.

Majku Ivanku zadnji je put vidio početkom 2012. godine kada je dobio dopuštenje zagrebačkog Županijskog suda da otputuje za Split da bi posjetio bolesnu majku.

Sanader je tada snimljen kako u društvu supruge Mirjane izlazi iz svog stana u Riječkoj ulici i kreće u Karamanovu ulicu, gdje mu majka živi.

Ovog puta kod majke bi se trebao zadržati neko dulje vrijeme, ali da bi se u punom smislu osjećao slobodnim nakon Splita otići će kod već spomenutog brata Flavia jer tamo može normalno i opušteno šetati gradom bez pogleda i eventualnih dobacivanja građana.

Luka Bebić | Author: Grgo Jelavic (PIXSELL) Grgo Jelavic (PIXSELL)

Njemu je Švicarska najbolje rješenje i od tamo može pomalo, medijskim istupima, vraćati ugled u društvu. S obzirom na to da ga u Zagrebu čeka prazna kuća, jer je kći Petra u SAD-u, a Bruna na specijalizaciji u Njemačkoj, a supruga se nije bogzna kako pokazala posjećivanjima u zatvoru, boravak kod brata će mu sigurno goditi, objašnjava izvor dobro upoznat s obiteljskim odnosima Sanaderovih. 

Njemu je, dodaje, najvažnije društveno se rehabilitirati, a onda tek politički. Što Sanadera čeka u Švicarskoj?

Svojedobno su mediji pisali kako brat Flavio, pravog imena Vlado, ima registriranu tvrtku FS Media, koja je osnovana 15. kolovoza 2008. godine s temeljnim kapitalom od 100.000 švicarskih franaka što je oko 570.000 kuna. 

Jedini član Uprave je Flavio Sanader, a tvrtka je primarno registrirana za izdavaštvo. Prije pet godina pisalo se i da Flavio stanuje u vili, i to u elitnom dijelu Niederwilla u kantonu Aargau, a na toj adresi su registrirane i tvrtke.

Navodno se kuća procjenjuje na oko dva do tri milijuna švicarskih franaka. Posjeduje bazen, a opasana je ogradom.

Što se tiče kćeri, Sanader će, boraveći u Švicarskoj, sigurno otići posjetiti Brunu u Njemačku, a što se tiče posjeta Petri u SAD, to će najvjerojatnije neće moći ostvariti, ali, kako kaže jedan izvor dobro upoznat s izadavanjima viza, nije ni to nemoguće. 

Naime, naši sugovornici otkrivaju kako mu je viza za Ameriku poništena, ali može je obnoviti ako mu se poništi suđenje za slučaj Fimi medija. 

Sanader tad više ne bi bio osuđenik, a i kći Petra mu može jamčiti pismom da se radi o obiteljskom posjetu:

"To je moguće, ali čini mi se da se Petra ne bi upuštala u tako nešto. Ona, naime, stan od 70 četvornih metara plaća oko 50.000 kuna mjesečno i vjerojatno ne bi željela na sebe navući poreznu i FBI", rekao je naš sugovornik. 

Kći Petra danas u SAD-u preživljava čak i izrađujući horoskope (čime se sama pohvalila na svojoj službenoj stranici), a navodno je i ocu, baveći se astrološkim prognozama, najavila skori izlazak na slobodu.

Ona je oca vidjela samo jednom, i to na suđenju u sudnici kad je svjedočila o svojim računima. Zato je Ivi Sanaderu velika želja vidjeti je i porazgovarati s njom. 

No gdje i kada će to biti samo Bog zna, rekao je naš sugovornik. 

Petra Sanader u Americi neko dulje vrijeme pokušava postati filmska zvijezda, a odigrala je glavnu ulogu u filmu “Ubojstvo je moje zanimanje”. Bila joj je to dvadeseta uloga u dosadašnjoj glumačkoj karijeri, a četvrta na filmskom platnu.

Kako uspijeva napredovati malim, ali sigurnim koracima, pojašnjava u biografiji pišući da su razumijevanje i komunikacija njezini glavni glumački alati. 

Producente pokušava “namamiti” multipraktičnošću. Pjeva, svira, pleše, mačuje, no najviše od svega ponosna je na svoje jezične, odnosno govorne vještine.

Jerko Rošin | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)

Uz materinski hrvatski, govori njemački i francuski jezik, a engleski oplete kojim god naglaskom budući poslodavac poželi. Izgovara ga, samouvjereno piše, na standarni američki način, južnjački, britanski, njemački, francuski, talijanski i ruski način. 

Čekajući ulogu života, Petra se okrenula modelingu i reklamiranju arapskog nakita. S 179 centimetara i 54,4 kilograma pokušava osvojiti Ameriku. Hrvatske, reklo bi se, samo se sjeća. Samo u jednoj rečenici spominje odakle dolazi. 

Nije tajna da je u New Yorku živjela život dostojan premijerove kćeri, a ni nakon gubitka tog statusa ništa joj nije nedostajalo. Prema sudskim spisima u slučaju Fimi media, za 70 četvornih metara stana u New Yorku “treća osoba” u dvije godine iskeširala je pola milijuna kuna.

Život u Velikoj Jabuci zamijenila je životom u Los Angelesu, a u Hrvatsku nije dolazila. Majka Mirjana i sestra Bruna posjećivali su je u Americi.

Sve u svemu, zbog mogućeg Sanaderova puštanja na slobodu, o čemu se posljednjih dana naveliko govorilo u političkim krugovima, uvukao se nemir među vladajuće, ali i u redove najveće oporbene stranke HDZ-a. 

Što se tiče SDP-a, njima u kampanji nikako ne odgovara da sud odbaci optužbe na račun Sanadera, odnosno HDZ-a, dok HDZ-ovcima Sanaderovo puštanje na slobodu u ovo predizborno vrijeme također nikako ne odgovara jer dio birača može pomislit da nisu dovoljno kažnjeni pa bi ih oni na izborima mogli kazniti izborom druge opcije.

Zato će Sanadera najvjerojatnije svi izbjegavati. Najvjerojatnije nitko neće htjeti ništa javno komentirati, ali da će među sobom sigurno nadugo i naširoko raspredati sve o njemu - to je sigurno.

Sanader će, kako nam kaže izvor blizak njemu, pokušati stupiti u kontakt s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović od koje je, kako se to svojedobno nagađalo, očekivao pomilovanje. Spominjanje Sanadera za Kolindu Grabar Kitarović u kampanji za predsjedničke izbore bilo je bolno, ali nikad ga nije previše kritizirala.

Kolinda Grabar Kitarović i Ivo Sanader | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

Kakvi su zapravo njihovi odnosi, znaju samo oni, iako predsjednica svu krivnju za odlazak u SAD na nimalo lošu veleposlaničku dužnost, baca na Ivu Sanadera.

Uspon karijere Kolinde Grabar Kitarović više je nego tijesno vezan uz suradnju sa Sanaderom. Ona je bila njegova savjetnica, od 1993. do 1995. zamjenika ministra vanjskih poslova, a koji ju je kasnije, kada je postao premijer, imenovao ministricom vanjskih poslova. 

S obzirom na to da je Vesna Škare Ožbolt tada bila u Uredu predsjednika Franje Tuđmana, surađivala je s Kolindom Grabar Kitarović i kada je radila sa Sanaderom, ali i kasnije, kada je otišla raditi u hrvatsko veleposlanstvo u Kanadu.

Jednom je prilikom, unatoč tome što je bila zatrpana poslom, iznimno brzo reagirala i odgovorila na zahtjev vezan uz putovanje u Kanadu - rekla je u kampanji za predsjedničke izbore Vesna Škare Ožbolt.

No ni ona, kao ni mnogi drugi koji su tada sjedili u Vladi ne žele otkriti, a možda stvarno i ne znaju, uzrok svađe aktualne predsjednice i tadašnjeg premijera.

Očito, dr. Ivo Sanader i danas može pomrsiti račune mnogima, osobito HDZ-u, ako bi krenuo s medijskim istupima. Zato će ga - barem prvih dana - svi izbjegavati u širokom luku.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.