Top News
1046 prikaza

Iznevjerena Sirija: Katastrofa koju nitko ne zaustavlja

Rat u Siriji
DPA/PIXSELL
UN je objavio katastrofalne podatke o posljedicama rata u Siriji

Ujedinjeni narodi su optužili svjetske vođe da su iznevjerile žrtve sukoba u Siriji, te svoje privatne interese stavili ispred njihovih, kao i nužne potrebe za što skorijim završetkom sukoba. 2014. je najgora godina od početka rata za Sirijce, prvenstveno civile.

Rat u Siriji | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

UN je objavio katastrofalne podatke o posljedicama rata u Siriji, kojeg čini se, nitko nema namjeru zaustaviti.

Rat je za čak 30 posto smanjio prosječni životni vijek stanovnika Sirije, pokazalo je novo izvješće Ujedinih naroda. 

Prije 2011. godine Sirijci su mogli očekivati kako će prosječno živjeti 79,5 godina, ali pet godina nakon izbijanja krvavog rata on se skratio na 55,7 godina.

Prije se u Siriji živjelo jednako dugo kao u Mađarskoj i Latviji. Sada su ratne strahote Sirijce srozale na istu razinu životnog vijeka kao u Burundiju, Južnom Sudanu i Malaviju.

Provođenje nemilosrdnog nasilja samo je jedan od aspekata kako se može uništiti život, a koje se navodi u izvještaju “Sirija: Otuđenje i nasilje, utjecaj sirijske krize” kojeg su izradili UNRWA, program Ujedinjenih naroda i Sirijski centar za politička istraživanja. 

Rat u Siriji | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Jednako kao što je sirijski narod u smrtnoj opasnosti, izvrgnut trajnoj devastaciji zbog borbi i granatiranja, povećava se i smrtnost zbog pothranjenosti i gladi, pokazalo je izvješće koje donosi Newsweek. Prije rata slika je bila drukčija: bolesti srca i moždani udar Sirijcima je nekada najčešće prerano oduzimao život.  

Sukob koji se pretvorio u građanski rat eskalirao je 2011. godine, a nastojanja da se on privede kraju zakomplicirala su se nasilnim usponom Islamske države koja pokušava uspostaviti kalifat diljem Sirije i Iraka. 

Od tada je više od četiri milijuna ljudi pobjeglo iz zemlje i kao izbjeglice otišli u Jordan, Egipat, Libanon i Tursku, dok je oko 40 posto populacije, što je oko šest milijuna Sirijaca raseljeno unutar države. 

Rat u Siriji | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Postojeće palestinske izbjeglice koje su se smjestile u Siriji tijekom prethodnog izbijanja nasilja, također su pogođene.

Više od polovice njih je već praktički nestalo, zaboravljeno i raseljeno barem jednom u Siriji, kaže UNRWA. 

Borbe su dokrajčile i sirijsku ekonomiju koja je izgubila 202,6 milijardi dolara zbog ratnog razaranja i gubitka kapitala. Četiri od pet Sirijaca trenutno živi ispod granice siromaštva, a nezaposleno ih je 58 posto. Polovica sirijske djece već tri godine ne ide ni u školu, navodi se u izvješću.

Rat u Siriji | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Prema tvrdnjama liječnika Humans Rightsa, vlada je odgovorna za smrt 610 liječnika u 32 bombaška napada na 24 zdravstvene ustanove tijekom prošle godine. Navodi se kako ih je više od 139 mučeno ili pogubljeno jer su bolnice i medicinsko osoblje na meti zbog svog posla.

Tijekom prošle godine tamo je svakog drugog dana poginuo jedan medicinski radnik dok su bolnice bombardirane svaki četvrti dan.  

Vlada je prethodno optužena za zlostavljanje svojeg civilnog stanovništva, uključujući i otmice, mučenja i smaknuća. Nova izložba u UN-u u New Yorku pokazuje niz fotografija prokrijumčarenih iz Sirije na kojima se vidi kako žrtve sistematski ubijaju snage odane Assadu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.