Ekonomix
702 prikaza

Što je sljedeće u ZET-u? Djeca će im moći naslijediti tramvaje?

Tramvaj
Marko Lukunić (PIXSELL)
Dogovor ZET-ovog sindikata i Uprave ZET-a nije više čak ni nepotizam, već klasični kriminal

U Hrvatskoj smo već navikli na svašta kada su u pitanju zapošljavanje, natječaji, poslovi... Dakle, sve one stvari koje donose novac. No, unatoč svemu već viđenom, zapošljavanju preko veze, davanju poslova preko natječaja, izmišljanja radnih mjesta za obitelj, kumove i prijatelje uvijek nas netko uspije ponovno iznenaditi. Ovaj put to je ZET, zagrebački tramvaj, kojem je zapošljavanje preko veze čak uspjelo legalizirati.

Njihov je sindikat na svojim stranicama u utorak objavio kako su se Upravom dogovorili da prilikom zapošljavanja prednost imaju djeca i supružnici zaposlenika. Čak i da su to objavili prvog travnja ne bi bilo smiješno, a ovako smo prvo pomislili da se radi o nekoj grešci.

Međutim, nije to nikakva greška, javno su se pohvalili s nečim što se u brojnim državnim i gradskim tvrtkama događa već godinama. To najbolje potvrđuje izjava iz Sindikata hrvatskog vozača, koju je objavio Jutarnji list.

"U ZET-u djeluje 12 sindikata i samo sindikat kojim predsjeda Anto Jelić je sklopio takav dogovor, odnosno legalizirao ono što drugi niz godina rade u ZET-u", tvrdi Miljenko Gočin iz Sindikata hrvatskog vozača.

Tramvaj | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Ako ste mislili da je tu kraj, ima i nastavak.

"Zanimljivo je konstatirati da je Jelić prije deset godina zaposlio svog sina u ZET-u. Nisu samo cijele obitelji zaposlene nego cijela sela", konstatirao je Gočin. 

Da se radi o protuzakonitom zapošljavanju ne treba niti govoriti, a nama ostalima preostaje jedino nadati se da sljedeći korak neće biti da im djeca i supružnici imaju pravo naslijediti tramvaje i autobuse, kako je netko zgodno poentirao, možda čak i cijelu firmu. Kao da je bitno.

Ostaje nam se i nadati da će jednom doći kraj svim povlaštenima i onima koji imaju prednost prilikom zapošljavanja. 

Ono što je znakovito u ovoj priči je da ovo čak više nije nepotizam, već klasični kriminal što bi trebali znati i pravnici koji rade u ZET-u. Taj komunističko-balkanski mentalni sklop nikako da se 'prebaci' na način funkcioniranja kakvog smo izabrali devedesete, kada smo izašli iz starog sustava, stare države i odabrali nešto drugo.

"Zaposli mi nekog iz familije" je ista priča kao nekad, kada su se osim sinova, kćeri, žena i ljubavnica zapošljavali drugovi, ovi, oni... Dok se neki godinama školuju i dižu kredite kako bi se školovali, drugi samo čekaju da im netko iz obitelji omogući ovakav dogovor i stvar je riješena. 

Dogovor ZET-ovog sindikata s Upravom | Author: Express Express

Ne smo što je riješena, već je postala legalna. To što su ZET-ovci s ovim sočno hračnuli po Ustavu, to čini se nikoga previše ne zanima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.