Top News
726 prikaza

Japanski princ i spasitelj kraljevske loze u posjeti Hrvatskoj

Princ Akishino
1/3
Robert Anić (PIXSELL)
Japanski vladari nekad su smatrani božanstvima, ali promjenama ustava sve to se promijenilo

Princ Akishino, mlađi brat nasljednika japanskog cara, smatra se spasiteljem loze japanskih vladara. Naime, dok on i njegova supruga nisu dobili sina, postojala je realna mogućnost da će se prekinuti najstarija kraljevska loza na svijetu. Princ Naruhito, japanski prijestolonasljednik, još uvijek nije dobio sina, a budući u Japanu samo muškarci mogu naslijediti prijestolje, postajala je mogućnost da će neka druga obitelj morati preuzeti ceremonijalnu vlast u Japanu.

Princ Akishino | Author: Robert Anić (PIXSELL) Robert Anić (PIXSELL)

Akishinu, koji je svojevremeno bio i u posjetu Hrvatskoj, treće dijete bio je sin i danas treći u redu nasljeđivanja japanskog prijestolja krizantema. 

2013. godine Akishino i supruga Kiko bili su u posjeti Hrvatskoj, a ugodno su ih iznenadili prodavači na zagrebačkoj tržnici Dolac koji su znali par riječi japanskog. "Prišla je štandu i ugodno se iznenadila i nasmiješila kada sam joj rekao ‘konichiva' što na japanskom znači dobar dan. Bilo joj je drago da netko tako daleko od njezine domovine zna neku riječ njezina jezika. Naklonila se damski i nasmiješila", ispričao je čitatelj 24 sata Marinko Agić.

Princ Akishino | Author: Robert Anić (PIXSELL) Robert Anić (PIXSELL)

Trenutačni vladar Japana, car Akihito, nedavno je javno sugerirao da bi bilo vrijeme da se odrekne prijestolja. U jednom od rijetkih pojavljivanja u javnosti upozorio je na vlastito loše zdravlje i probleme u obavljanju carskih dužnosti.

Japanski zakoni kažu da car mora doživotno obavljati svoje dužnosti i zabranjeno mu je izravno tražiti umirovljenje ili abdikaciju, piše Guardian. Državna televizija NHK prošlog mjeseca objavila je želju cara Akihita za abdikacijom, što bi bilo prvi put u modernoj japanskoj eri da car napusti prijestolje.

Akihito je imao operaciju srca, a liječio je i rak prostate. "Zabrinut sam da bi mi moglo biti znatno otežano obavljati dužnosti državnog simbola dušom i tijelom kao što sam do sad obavljao", rekao je Akihito.

Princ Akishino | Author: Matija Topolovec (PIXSELL) Matija Topolovec (PIXSELL)

Japanski carevi nekad su smatrani božanstvima, a car Hirohito, Akihitov otac, morao je pristati na promjene nakon kraja Drugog svjetskog rata.

Promjene japanskog zakonodavstva dovele su do velikog zaokreta u politici ograničavanjem carskog utjecaja na zakonodavstvo. Akihitovo obraćanje javnosti zbog svega toga smatra se uspjehom diplomatskog govorenja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.