Tehno
277 prikaza

Još su živi: Gasi se zadnja tvornica video rekordera

Videokazeta
Thinkstock
Funai Electric japanski je tehnološki div s više od 2.000 zaposlenih u nekoliko tvornica, a prvenstveno se bave proizvodnjom potrošačke elektronike

VCR, snimač videkazeta, prestaje se proizvoditi krajem ovog mjeseca, javljaju japanski mediji. Možda će vas začuditi da netko proizvodi snimače desetljećima nakon što su ih optički mediji istisnuli iz upotrebe, ali japanski elektronički div Funai Electric i dan danas proizvodi snimače.

Osim uređaja za snimanje i reprodukciju videokazeta, Funai proizvodi i TV uređaje za Sharp i Toshibu, a u nekim zemljama njihovi televizori prodaju se pod Philipsovom markom.

Razlog zašto napokon odustaju od proizvodnje VCR-ova su dosta jednostavni i ekonomski opravdani. Sve manje tržište za plasiranje proizvode i sve veći problemi s kupovinom komponenti za slaganje uređaja. Neke velike kompanije poput Panasonica odavno su odustale od videokazeta, ali Funai je proizvodio VCR-ove u Kini po narudžbi za Sanyo. Sanyo bi te uređaje prodavao na američkom i svjetskom tržištu.

Davne 1983. godine Funai je proizveo prvi VCR, a na vrhuncu popularnosti videokazeta prodavali su po 15 milijuna uređaja godišnje. Čak i prošle godine ostvarili su dosta dobru prodaju. Prodali su čak 750.000 primjeraka uređaja za snimanje na videokazete.

Iako sada prestaju s proizvodnjom uređaja, proizvodnja samih videokazeta vjerojatno neće stati u neko dogledno vrijeme. Primjerice, Sony je tek prošle godine prestao s prodajom Betamax kazeta iako su prestali s proizvodnjom snimača 2002. godine. Dugotrajnost Betamaxa je začuđujuća uzevši u obzir da nikad nisu zaživjeli na privatnom tržištu, a od početka natjecanja između VHS-a i Betamaxa 1970. godine, VHS je bio jasni pobjednik s oko 70% sjevernoameričkog tržišta u samo četiri godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.