Top News
415 prikaza

Izbori na japanski način: "Ne možemo ostaviti Tokio ženi s previše šminke"

Yuriko Koike slavi pobjedu
Kyodo/via REUTERS
Japanskim političkim životom dominiraju muškarci, ali neke žene poput Koiko pokušavaju razbiti predrasude prema ženama

Yuriko Koike postala je prva gradonačelnica Tokija, osvojivši gotovo tri milijuna glasova. Izabrana kao nezavisna kandidatkinja pobijedila je s oko milijun glasova prednosti, a količina seksizma s kojim se susretala u tijeku kampanje zapanjio bi i daleko konzervativnija društva od Japana.

Koike je članica Liberalno-demokratske stranke (LDP) premijera Shinza Abea, u dva navrata je bila ministrica u njegovoj vladi, ali ni to nije bilo dovoljno da stranka stane iza nje na lokalnim izborima. Štoviše, LDP je podržao kandidaturu Hiroya Masude, bivšeg guvernera Iwate na istoku najvećeg japanskog otoka Honshu. Zanimljivo je da Masuda uopće nije član LDP-a, ali su svejedno ga podržali, samo kako Koiko ne bi postala gradonačelnica.

Nosi previše šminke, muškarac u ženskoj odjeći, sve su to epiteti kojima su je počastili njeni politički protivnici.

Bivši gradonačelnik Tokija i otac čelnika lokalnog ogranka LDP-a, Shintaro Ishihara, rekao je: "Ne možemo ostaviti Tokijo ženi s previše šminke."

Yuriko Koike s protukandidatima | Author: REUTERS/Issei Kato REUTERS/Issei Kato

Koike je ostala hladna na sve uvrede, što i ne čudi uzevši u obzir da je od 1992. godine dio japanske, izrazito muške, politike. "Navikla sam već na to", opisala je Koiko uvrede koje su je dočekivale svakodnevno tijekom političke kampanje. S druge strane, njezini pobornici bili su ljutiti zbog takvih primjedbi.

Grozni komentari dolazili su i od političarki pa je tako bivša čelnica japanske Socijal-demokratske stranke Mizuho Fukushima rekla da neće podržavati Koike samo na račun njenog spola. "Odjevena je kao žena, ali iznutra je ratoborni muškarac", rekla je Fukushima.Takvi komentari izazvali su veliko negodovanje zato što je Koike 1998. bila na operaciji odstranjivanja jajnika zbog ciste.

Pred Koike sada je veliki izazov upravljanja Tokijom i pripremama za nadolazeće ljetne Olimpijske igre 2020. koje su obilježene skandalima, previsokim troškovima i kašnjenjima u izgradnji. 

Dvojica prijašnjih gradonačelnika Tokija dali su ostavke zbog financijskih skandala; Yoichi Masuzeo bio je prisiljen dati ostavku nakon što je objavljeno da je proračunski novac trošio na stripove za svoju djecu, obiteljska putovanja i umjetnine. Njegov prethodnik Naoki Inose bio je primoran otići s pozicije gradonačelnika nakon što je u javnost dospjela informacija da je dobio pozajmicu u iznosu od oko pola milijuna eura od privatnog lanca bolnica Tokushukai netom prije izbora.

Yuriko Koike ima jako neobičan životopis; studirala je sociologiju u Kairu i tečno govori arapski, svojevremeno je vodila televizijske vijesti, ali je od tog posla odustala kako bi 1992. godine ušla u političke vode. BBC-jevi komentatori kažu da je ona najdesnije orijentirana od troje kandidata s najviše glasova. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.