Top News
460 prikaza

Nekad božanstvo, a danas planira abdikaciju i mirovinu

Japanski car Akihito preuzima vlast
Handout/REUTERS/PIXSELL
Izmjenama japnskog ustava pod američkim pritiskom, japanskim carevima znatno su smanjene mogućnosti političkog djelovanja

Japanski car Akihito obratio se javnosti i suptilno sugerirao da bi možda bilo vrijeme da se odrekne prijestolja. U jednom od rijetkih pojavljivanja u javnosti upozorio je na vlastito loše zdravlje i probleme u obavljanju carskih dužnosti.

82-godišnji car snimio je desetominutnu izjavu emitiranu u ponedjeljak u kojoj je naglasio potrebu za uređenim nasljeđivanjem vlasti, ali nije htio izravno objaviti želju za abdikacijom.

Japanski car Akihito | Author: Handout/REUTERS/PIXSELL Handout/REUTERS/PIXSELL

Japanski zakoni kažu da car mora doživotno obavljati svoje dužnosti i zabranjeno mu je izravno tražiti umirovljenje ili abdikaciju, piše Guardian. Državna televizija NHK prošlog mjeseca objavila je želju cara Akihita za abdikacijom, što bi bilo prvi put u modernoj japanskoj eri da car napusti prijestolje.

Akihito je imao operaciju srca, a liječio je i rak prostate. "Zabrinut sam da bi mi moglo biti znatno otežano obavljati dužnosti državnog simbola dušom i tijelom kao što sam do sad obavljao", rekao je Akihito.

Japanski carevi nekad su smatrani božanstvima, a car Hirohito, Akihitov otac, morao je pristati na promjene nakon kraja Drugog svjetskog rata.

Promjene japanskog zakonodavstva dovele su do velikog zaokreta u politici ograničavanjem carskog utjecaja na zakonodavstvo. Akihitovo obraćanje javnosti zbog svega toga smatra se uspjehom diplomatskog govorenja.

Obraćanje Akihita javnost | Author: KIM KYUNG-HOON/REUTERS/PIXSELL KIM KYUNG-HOON/REUTERS/PIXSELL

Premijer Shinzo Abe rekao je da je njegova vlada otvorena za prijedloge zakonskih promjena kako bi se omogućila lakša promjena na prijestolju. Pred Abeom i njegovim kabinetom nalazi se nekoliko izbora. Profesorica Naotaka Kimizuka uvjerena je da će najvjerojatnije Abe nastaviti s istim zakonskim okvirom kao i prije. Nešto manje šanse su da bi imenovao skrbnika tijekom transfera vlasti nakon smrti Akihita.

"Abe bi također mogao promijeniti dijelove zakona o carskom kućanstvu koji reguliraju abdikaciju ili umirovljenje. Vlasti mogu iskoristiti ovu priliku i znatno promijeniti čitav zakon o carevima, ali mislim da su manje zakonske promjene maksimum kojeg je Abe spreman uraditi", kaže Kimizuka.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.