Top News
1050 prikaza

Jedna fotka mogla bi obilježiti susret Plenki-Orban

Susret Plenković Orban
Patrik Macek/ PIXSELL
Dvojica premijera sastali su se u Zagrebu i ptianje je o čemu će raspravljati

Summit Srednjoeuropske incijative (SEI) vrhunac je diplomatskih napora Hrvatske u ovoj godini, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u nedjelju uoči skupa na kojem će o temama sigurnosti i gospodarstvu razgovarati šest premijera i visoka razina drugih sudionika. 

Završni događaj jednogodišnjeg hrvatskog predsjedanja SEI-jem, dvodnevni summit počinje večerom u ponedjeljak i traje cijelo jutro nakon poslovnog foruma u utorak.

"Na ovaj  summit koji je najveći diplomatski događaj u ovoj godini odazvalo se šest premijera i dosta visoka razina inicijative", rekla je ministrica za središnji dnevnik HTV.

U fokusu je dolazak Viktora Orbana, premijera Mađarske s kojom Hrvatska ima nekoliko otvorenih pitanja, među kojima je odbijanje Budimpešte da izruči predsjednika MOL-a Zsolta Hernadija za kojim je Hrvatska raspisala tjeralicu po tužbi da je bivšem HDZ-ovu premijeru Ivi Sanaderu dao mito kako bi ovaj prepustio upravljačka prava u INA-i Mađarima.

Pogledajte galeriju.

1/18

Ministrica je ocijenila da Hrvatska i Mađarska imaju "zaista niz odličnih odnosa", dobro surađuju i u provedbi Schengena i vjeruje "da je zaista vrijeme da i na ovoj visokoj razini dalje sjednemo za stol i dogovorimo kako ćemo dalje raditi".

Pomaci u odnosima između Zagreba i Budimpešte su se već dogodili, ocijenila je podsjetivši da je Mađarska ukinula blokadu za pristup Hrvatske OECD-u. 

"Iznimno smo sretni da je Mađarska digla blokadu za OECD. Mislimo da je to jedan važan korak i pokazatelj dobre volje", rekla je.

S Mađarskom, koja je veliki vanjskotrgovinski partner Hrvatske "imamo i neka otvorena pitanja, ali naravno prilika za to će biti da razgovaraju sutra (u ponedjeljak) premijeri Andrej Plenković i Viktor Orban, rekla je .   

Iako su središnje teme summita "Izgradnja sigurnosti, jačanje gospodarstva, omogućavanje napretka“, razgovarat će se i o drugim temama i o europskom putu za zemlje za koje je ta tema zanimljiva, rekla je.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.