Top News
19492 prikaza

Jednim potezom Plenki otkriva što misli o Vasi i Stieru

Andrej Plenković
Igor Kralj (PIXSELL)
Posinak Vladimira Šeksa najveći je zalog Plenkijeve budućnosti na čelu još uvijek najpopularnije stranke

Sad kad se 18. po redu generalni sabor Hrvatske demokratske zajednice polako privodi kraju možemo izvući nekoliko poučaka. Karlo Ressler predstavio je novi Statut stranke istaknuvši kako se na njemu radilo pet mjeseci. Podsjetio je da je aktualni Statut stranke donesen 2000. godine.
 
- Bilo je to u jednom sasvim neusporedivom društvenom i političkom okruženju. Zato je postao nedovoljno koherentan. Hrvatsko društvo se mijenja i zato se mijenja i Statut HDZ-a. Želimo biti ukorak s vremenom - rekao je Ressler.

Puno više od samog predstavljanja novog statuta može se izvući iz činjenice da je Ressler, posinak Vladimira Šeksa, nastupao odmah poslije premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića. Nekakva generalna pretpostavka je da redoslijed govornika naglašava i gdje ih se vidi u hijerarhiji organizacije i pitanje je kako će Milijan Brkić podnijeti da je mlađahni Ressler imao priliku predstaviti se široj HDZ-ovoj publici prije svog, barem načelnog, nadređenog.

Posebno je zanimljivo da su nekad nedodirljivi gospodari HDZ-a Davor Ivo Stier i Miro Kovač tek satima nakon Resslera obraćali se već poprilično ispražnjenoj dvorani.

Kolaž budućih veleposlanika Teške optužbe Top News Alkohol i lude zabave: Afere naših novih ambasadora

Ali tko je Karlo Ressler i zašto je baš njemu povjeren zadatak transformacije HDZ-a? Kako je Express već ranije pisao, mladog Resslera svi redom hvale. Vitak je kao afganistanski hrt, mlad, visok, modrook, obrazovan, uvijek elegantno odjeven. Karlo Ressler dobro izgleda i drži se sjene - ovo drugo je pouzdan znak političke pameti.

Da je njegov poočim Vladimir Šeks bio tako samozatajan, sad bi bio politički živ i vukao konce iz sjene, no Šeks se gurao na pozornicu, razmetao, preuveličavao svoj značaj - Plenkoviću je nevjerojatno digao tlak hvalisanjem da je baš on autor ideje o zamjeni Mosta HNS-om - čime je svima dodijao, pa se netko obaviješten dosjetio da se njegovo kodno ime provlači kroz desetke stranica dosjea Zlatka Bagarića, pa se Šeks politički samoubio vlastitim egom.

U tom smislu njegov neslavni kraj nalikuje kao jaje jajetu na kraj njegova najvažnijeg antagonista Stjepana Mesića, koji je poput njega bio zdravstveno trajno nespoban za mirovinu, pa se umjesto čuvanja unuka izložio ubojitoj arhivskoj vatri, koja ga je na kraju i spržila. Vladimir Šeks ni sad ne može preboljeti umirovljenje, pa koristi svaku priliku da se promovira, makar i u društvu davno otpisanih desničarskih ridikula. Time samo uvećava razmjere štete koju je počinio sam sebi, a u HDZ-u ne žele dopustiti da kolateralna žrtva toga egotripa bude njegov posinak, po logici - očevi jedoše kiselo grožđe, djeci trnu zubi.

- Karlo Ressler je posve neovisan od Šeksa - kaže naš izvor iz stranke...

Andrej Plenković i Milijan Brkić Sasjekao ih Top News Plenki je isprepadao Vasu i ekipu, ali - koliko dugo?

- Suradnici koji rade s Resslerom već godinama naglašavaju da su ocjene o utjecaju Vladimira Šeksa na njegov napredak u stranci i politici preuveličane i zlonamjerno interpretirane - nastavlja naš izvor dodajući kako je mladi Ressler autonoman i iznimno obrazovan.

Ressler je, kažu, vrlo konzervativan, pobožan, smjeran - a onda postavljaju potpitanje, “podsjeća li vas to na Vladimira Šeksa”?

Karlo Ressler | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Igor Kralj (PIXSELL)

Točan odgovor glasi - nimalo, prije nalikuje na njegovu suprotnost. Šeks je bio komunistički tužitelj, kavanski provokator Udbe, koji je u pijanim stanjima zaboravljao što govori, pa bi kavanski gosti isprovocirali njega umjesto da on isprovocira njih. Kad je Šeks počinio seriju pijanih ispada, morali su ga uhititi jer je ispalo da je svemoguć u rušenju poretka i da mu nitko ništa ne može. To doista ni na koji način ne nalikuje profilu konzervativnog, katoličkog političara nesavladive domoljubne orijentacije. Posinak - tvrde oni koji ga poznaju - nije takav.

- I sam pogled na Resslerovu biografiju trebao bi biti dovoljan da eliminira brojne špekulacije. Ressler je pokazao da je u životu sve ostvario zahvaljujući vlastitom predanom radu i sposobnostima - s 27 godina otac je dvoje djece, oženjen za pravnicu Karlu Ressler, magistar prava s prosjekom 4,9, koji je studij završio godinom dana provedenom na Sveučilištu u Sheffieldu, pri kraju je s doktoratom započetim na Sveučilištu u Freiburgu te govori tri strana jezika - govori naš sugovornik.

Kardinal Josip Bozanić Osakaćen i HDZ Top News Crkva u Hrvatskoj je bez HDZ-a impotentna

Ukratko, čovjek je koji je vrlo mlad izgradio vlastiti svjetonazor i prepoznao što su mu životni prioriteti i jedan je od onih koji se danas na hrvatskom tržištu traže

Karlo Ressler u svojoj je biografiji na stranici Europskih pučana napisao da je od 18. godine “engadgement” s “Croatian Democratic Union”, što je neki nepažljivi novinar preveo kao “oženjen od svoje 18. godine”, a to je neistina ako se misli na građanski brak sa suprugom, a ne politički brak sa strankom. No i Ressler i supruga su bliski i prema političkim idejama. Na Facebook profilu Karlove supruge Karle istaknuta je fotografija na kojoj se vidi da je na referendumu o braku glasovala “ZA” (brak muškarca i žene), ali Karla Ressler je aktivna i u udruzi Vigilare. Karlova supruga bila je članica Mladeži HDZ-a, a poznata je i kao aktivistica prolife scene koja okuplja protivnike pobačaja.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Ferdo 07:07 28.Svibanj 2018.

    Argentinac uglavnom luta pustim pampasima svojih skromnih znanja o Hrvatskoj i životu ovdje rođenih Hrvata.

  • Oglasivac277 09:24 27.Svibanj 2018.

    Cudo da nije Savoric pisao statut ili ipak je ...?

  • nelson 17:50 26.Svibanj 2018.

    hdzovci se svađaju sami s sobom hihi.