Top News
1536 prikaza

Joe Biden se vratio u život, ali - može li srušiti Trumpa?

MIKE BLAKE/REUTERS/PIXSELL
Nakon ‘Super utorka’ je kristalno jasno: u predsjedničku utrku za Demokratsku stranku ići će ili Joe Biden ili socijalist Bernie Sanders

Dva tjedna je relativno kratko razdoblje gotovo po bilo kojem standardu, ali u politici to može biti vječnost. U ovom kratkom vremenskom okviru od moje posljednje kolumne, politička se situacija u Sjedinjenim Američkim Državama okrenula naopako na načine na koje nitko nije predvidio.

Prije dva tjedna senator iz Vermonta, Bernie Sanders, pobijedio je na predizborima u kritičnom New Hampshireu i spremao se da postigne sjajnu pobjedu u državi Nevada.

Bivši potpredsjednik Joe Biden snažno je poražen na oba izbora, a komentatori su otvoreno nagađali kako će se uskoro morati potpuno povući iz predsjedničkog natjecanja. 

 | Author: MIKE BLAKE/REUTERS/PIXSELL MIKE BLAKE/REUTERS/PIXSELL

Bivši gradonačelnik New Yorka, milijarder Michael Bloomberg, trebao je ući u utrku nakon što je naglo porastao u anketama radi neviđenih troškova za političko oglašavanje. Bloomberga su mnogi demokrati smatrali potencijalnim spasiteljem koji bi mogao spriječiti ljevičara Sandersa da osvoji nominaciju. Čelnici Demokratske stranke strahovali su da Sandersova socijalistička etiketa i fenomenalno skupi prijedlozi neće jamčiti samo ponovni izbor predsjednika Trumpa, nego i republikansko preuzimanje američkog Kongresa. U međuvremenu, sam Trump je izgledao uglavnom nepobjedivo, preživio je opoziv i profitirao od gospodarstva za koje se činilo da će ostati snažni tijekom izbora u studenom.

Sve se to promijenilo u razmaku od nekoliko dana. U svjetlu ubrzane krize korona virusa širom svijeta i njezina dolaska u Sjedinjene Američke Države, dva su razvoja bitno promijenila tijek demokratske kampanje za predsjednika. Prvo, debitantski nastup Michaela Bloomberga u predsjedničkoj debati bio je totalni debakl.

Predsjednički par SAD-a Pogled iz Washingtona Top News Trump je kao Bog. Podržava ga 49 posto građana

Unatoč tome što je imao dovoljno vremena za pripremu, pokazao je da ne može artikulirati uvjerljive odgovore na pitanja o postupanju s Afroamerikancima tijekom mandata gradonačelnika New Yorka i zaposlenih žena u njegovoj tvrtki. Također mu je razotkriveno kako nema osnovne vještine političke komunikacije i sposobnost da se emocionalno poveže s biračima. Kontrast između kolosa prikazanog u njegovu prezasićenom televizijskom oglašavanju i lošeg izvođača na debati na pozornici bio je vrlo štetan za njegovu vjerodostojnost.

Drugi neočekivani razvoj događaja bila je enormna pobjeda Joea Bidena u Južnoj Karolini 29. veljače, koju su u velikoj mjeri proizveli afroamerički glasači koji su Bidena podržali zbog njegove lojalne službe kao potpredsjednika Baracka Obame. Bidenov govor nakon ove pobjede pokazao je nivo energije i strasti koji su u njegovoj kampanji do tog trenutka gotovo bili odsutni. Odjednom se činilo da je logika Bloombergove kandidature, na temelju Bidenove slabosti i eventualnog kolapsa, isparila.

 | Author: MIKE BLAKE/REUTERS/PIXSELL MIKE BLAKE/REUTERS/PIXSELL

Dvoje drugih umjerenih kandidata - bivši gradonačelnik Pete Buttigieg i senatorica Minnesote Amy Klobuchar - povukli su se iz utrke nakon Južne Karoline i pružili svoju podršku Bidenu u pokušaju da se suprotstavi Sandersu prije nego što će biti prekasno.Taj je preokret omogućio Bidenu nevjerojatnu pustolovinu u izvedbi “Super utorak” 3. ožujka, koja je u srpnju odabrala trećinu delegata na konvenciji o nominaciji demokrata.

Rezultati su bili zapanjujući: čovjek koji je proglašen “mrtvim” 28. veljače osvojio je najmanje devet od 14 država koje su glasale ovaj tjedan. Kao rezultat, sad imamo u osnovi dvostruko nadmetanje za demokratsku nominaciju između Bidena i Sandersa, koji je i sam prikupio značajan broj delegata pobjedom u Kaliforniji. Sanders uživa gotovo fanatičnu podršku mladih demokratskih birača i lijevog krila stranke te bi mogao ostati konkurentan do ljetne konvencije.

Biden je, međutim, sad favorit za pobjedu u nominaciji, objedinjujući umjerena i konzervativna krila stranke te bazu radničke klase i afroameričkih birača. Na toj je poziciji sasvim jednostavno zato što su demokrati, koji su strastveno ujedinjeni zbog egzistencijalnog cilja uskraćivanja Donaldu Trumpu drugoga mandata na vlasti, zaključili da je on kandidat s najboljim šansama za pobjedu u studenom. Nadolazeće pitanje je može li Biden održati svoju novu pronađenu energiju i djelotvornost ili se vraća u umorni i sklon pogreškama život koji je prije nekoliko mjeseci pokazivao - “uspavanog Joea” kojeg Trump voli ismijavati. Ironično, uskrsnuće Bidena poklapa se s ne manje iznenađujućim slabljenjem Donalda Trumpa.

Strogo govoreći, za to nije kriv predsjednik, nego činjenica da je korona virus počeo ozbiljno negativno utjecati na globalnu ekonomiju. No za nekoga tko je od početka stavio svoje predsjedništvo na učinak američke burze, dramatičan pad na Wall Streetu tijekom proteklog tjedna i mogućnost da bi korona virus mogao usmjeriti globalnu ekonomiju u recesiju pokazao se duboko zabrinjavajućim. Trump je pogoršavao svoje dosad rješavanje krize, širenje lažnih ili netočnih informacija i zabludno željene prognoze. Također je pokušao okriviti medije i demokrate za navodno iskorištavanje situacije protiv njega. Ukratko, inherentne slabosti u Trumpovu nestabilnom stilu vođenja bile su bolno izložene u trenutku nacionalne krize, kad Amerikanci normalno gledaju svojeg predsjednika radi postojanosti i povjerenja.

 | Author: MIKE BLAKE/REUTERS/PIXSELL MIKE BLAKE/REUTERS/PIXSELL

Ipak bi bila pogreška podcjenjivati ​​Trumpa. Čak i ako stvari idu loše, on je žrtvenog jarca osigurao imenovanjem svojeg potpredsjednika Mikea Pencea za vođenje vladina tima u vezi s koronavirusom. Ekonomija se vjerojatno neće održati sve dok virus ne bude stavljen pod kontrolu i poslovanje se vrati u normalu, ali predsjednik je siguran da će zadržati lojalnu bazu potpore - oko 40 posto biračkog tijela - gotovo bez obzira na to što se događa.

Međutim, kako bi se izborio za ponovni izbor, trebat će uhvatiti neovisne i konzervativne demokrate u dovoljnom broju - upravo onu vrstu glasača koji mogu prirodno gravitirati Joeu Bidenu. Jedino što Trump dijeli s Bidenom jest da su njegove šanse danas odjednom drugačije izgledale nego prije samo dva tjedna.

Trumpova administracija, kako se izvješćuje, razmatra niz hitnih mjera za pružanje ekonomskog poticaja u nadi da će spriječiti recesiju prije izbora. Upravo će oni ovisiti o stanju gospodarstva u vrijeme izbora i kvaliteti njegova demokratskog protivnika. Ako se pokaže da je to “reenergirani” Joe Biden na čelu ujedinjene Demokratske stranke, to bi moglo dovesti do velike drame 3. studenog.

Kod republikanaca su ti izbori malo relevantni jer aktualni predsjednik SAD-a nema ozbiljne rivale te je nezamisliv bilo kakav ishod osim njegove nominacije na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u kolovozu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ShannaGraham 09:19 11.Ožujak 2020.

    Najbolji honorarni rad od kuće kod kuće. U posljednjem mjesecu sam primio plaću od 27583 dolara laganim radom na mreži od kuće. Ja sam student i radim honorArno posao od kuće i ostvarujem više prihoda. Lako radim svakodnevno 2 do ... prikaži još! 3 sata dnevno u slobodno vrijeme. ako i vi želite zaraditi ovaj ogromni novac onda dođite i budite dio nas. Više pogledajte ovdje ... ..........................➥➥➥➥➥➥➥ w­­­w­­w.C­­­a­­s­h­­­f­­l­o­­­w­­7­7.c­­­o­­m

  • 6aa4bb3bd2659f70f8535a359cec1d2b0d60678a 20:14 10.Ožujak 2020.

    Вoк! Pоzivam vas u Seх Club –– KISSIA.CLUB

  • BESTpartizan 11:55 10.Ožujak 2020.

    jedino trumpa moze srušiti sanders.biden mi ne izgleda da moze dobiti trumpa.