Top News
3546 prikaza

Johnson na koljenima - tražit će odgodu Brexita

Boris Johnson
REUTERS
Protivnici Brexita počeli su pravnu bitku na škotskim sudovima u petak kako bi ga prisilili da poštuje zakonsku obvezu

Britanski premijer Boris Johnson poslat će pismo Europskoj uniji sa zahtjevom za odgodu Brexita ako se do 19. listopada ne postigne dogovor o raskidu, prema vladinim dokumentima podnesenim škotskom sudu, objavio je BBC.

Prošli mjesec oporbeni zastupnici i pobunjenici u Johnsonovoj Konzervativnoj stranci forsirali su putem zakonskog prijedloga da se odgodi britanski izlazak iz EU ako se ne dogovori sporazum o povlačenju, kako bi se spriječio, kako su rekli, porazan brexit bez dogovora.

Johnson je obećao da će se pridržavati zakona, koji je nazvao "činom predaje", ali također je obećao da neće tražiti odgodu te da će Velika Britanija napustiti EU, "učiniti to ili umrijeti", 31. listopada, no nije objasnio očitu kontradikciju.

Prosvjednik maskiran u Borisa Johnsona ispred Downing Streeta Svi u šoku Top News Sve što trebate znati o novoj suludoj ideji Britanaca

Oponenti sumnjaju da će tražiti neku vrstu pravnog izlaza ili nastojati pritisnuti EU kako bi odbila zahtjev za produljenjem.

Protivnici Brexita počeli su pravnu bitku na škotskim sudovima u petak kako bi ga prisilili da poštuje zakonsku obvezu da traži odgodu izlaska ili da suci pišu EU u njihovo ime tražeći produljenje.

Pravni podnesak također kaže da bi sudovi, ako Johnson ne bude poštivao zakon, mogli kazniti ga, uključujući i ireći zatvorsku kaznu.

U podnescima škotskom sudu, vlada je rekla da je Johnson prihvatio da je obvezan poslati pismo EU sa zahtjevom za odgodu te ako produljenje bude odobreno, Velika Britanija će se također složiti s tim.

"U slučaju da ni jedan od uvjeta ne bude  postavljen ... ispunjava se da će poslati pismo u formi postavljenoj u rasporedu, no ne kasnije od 19. listopada 2019.", navodi se u dokumentu koji je na Twitteru objavio Jo Maugham, odvjetnik uključen u slučaj protiv Johnsona.

Dominic Cummings Mastermind Top News Kako god završio Brexit, on će biti kriv za sve

Trenutni slučaj događa se samo nešto više od tjedan dana nakon što je Johnson ponižen u prijelomnoj presudi Vrhovnog suda da je nezakonito suspendirao parlament.

Johnsonov glasnogovornik rekao je da neće komentirati pravne postupke koji su u tijeku.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.