Top News
4268 prikaza

Sve Borisove žene: Koštat će ga izbora i Brexita

Boris Johnson
Press Association/PIXSELL
Odbrojavaju se dani kad se više neće moći praviti da mu ne čine štetu i optužbe za seksualno zlostavljanje i za zlouporabu ovlasti...

Otkako je u srpnju postao britanski premijer Boris Johnson pretrpio je političke poraze, praktički nečuvene za bilo kojeg svog prethodnika, konstatira CNN u svojoj analizi.

Johnsonovi najbliži suradnici nisu posebno zabrinuti za to. Vjerovali su da su takvom dojmu kumovali njegovi neuspjesi koji su, smatrali su, posljedica toga da britanski establišment ruši njegove nadljudske napore da "provede Brexit", kako glasi jedan od najdražih slogana premijera. Zatim su stvari poprimile problematičniji zaokret.

Ovog vikenda Johnsona je ugledna londonska novinarka Charlotte Edwardes optužila da ju je uhvatio za bedro na ručku krajem 1990-ih ili početkom 2000-ih, dok je još bio urednik političkog časopisa Spectator, a mu je bila suradnica.

Boris Johnson i Carrie Symonds | Author: YouTube YouTube

Ona je u londonskom Sunday Timesu napisala da je Johnson stavio ruku visoko na njezinu nogu i da ju je tako uhvatio da se od šoka naglo uspravila na stolcu. U svojoj kolumni, koja se pojavila baš kad su se članovi Johnsonove Konzervativne stranke okupljali na godišnjoj konferenciji, Edwardes je nastavila da je Johnson na isti način postupio i prema ženi koja je također bila prisutna na ručku.

Službeni glasnogovornik premijera - koji se obično ograničava na politička pitanja - negirao je tvrdnje.

"Ta je tvrdnja neistinita", priopćio je.

Suočen s njenim optužbama tijekom posjeta jednoj tvornici u ponedjeljak, Johnson je bio jednako neprobojan.

"Ne", rekao je, odgovarajući na pitanje da li se incident dogodio.

Ali Edwardes je ustrajala u svojim tvrdnjama.

"Ako se premijer ne sjeća incidenta, onda očito imam sjećanje bolje od njega", objavila je na Twitteru u nedjelju.

U britanskim medijima često se navodi da je Johnson imao više od jedne izvanbračne veze, što Johnson običava odbijati objašnjenjem da su to osobne stvari. Ali do sada nije bilo ni riječi da se Johnson ikada nametao ženama.

Nigel Farage Lažljivac Brexita Top News Lažljivi Farage: Što je sve govorio o Hrvatskoj?

To je ono što Edwardesinu tvrdnju čini toliko problematičnom za njega. Osim činjenice da nijedan britanski premijer u moderno doba nikada nije morao izdati demantirati ovakve stvari, to uništava imidž koji je Johnson pomno gradio oko sebe kao raskalašenog, ali u konačnici ipak pristojnog čovjeka. Možda ne biste htjeli da se vaša kći uda za takvog, ali on barem nije odvratan. Do sada je strategija djelovala, njegov osobni život njegovi pristalice su cijenile.

Ali sad bi se to moglo promijeniti.

Ove optužbe prijete izroditi se u još jednu opasnu priču po Johnsona. U petak je Velika londonska uprava (GLA) uputila u proceduru u Independent Office for Police Conduct slučaj kako bi se procijenilo je li potrebno pokrenuti kaznenu istragu zbog nesavjesnog postupanja povodom tvrdnji vezanih za njegovo prijateljstvo s američkom poslovnom ženom Jennifer Arcuri s kojom se Johnson upoznao u izbornoj kampanju za svoj drugi mandat za gradonačelnika Londona 2012. godine.

Navodi se da je riječ o sumnjama da je iz tog prijateljstva proizašlo to da je gospođi Arcuri omogućio da sudjeluje u trgovinskim misijama i prima sredstva sponzorstva u okolnostima kada ona i njezine tvrtke nisu mogli računati te beneficije.

Boris Johnson | Author: Jeff Moore/Press Association/PIXSELL Jeff Moore/Press Association/PIXSELL

Arcuri i njezina tvrtka nisu odgovorili na zahtjev CNN-a za komentar. Ona je rekla Sunday Timesu, "bilo kakva primljena nepovratna sredstva i svaka trgovačka misija kojoj sam se pridružila bili su isključivo u vezi s mojom ulogom legitimne poslovne žene". Downing Street odbio je komentirati navode CNN-a, ali Johnson je u intervjuu za BBC rekao da je sve napravljeno "u potpunosti na ispravan način". Downing Street još nije pozitivno odgovorio na zahtjev CNN-a za intervju s Johnsonom.

Ako Johnson postane predmet službene istrage, sve bi moglo postati vrlo ozbiljno. Zlouporaba ovlasti na javnoj dužnosti ozbiljno je kazneno djelo u Velikoj Britaniji.

U nedjelju navečer, kako je u Manchesteru održana godišnja konferencija Konzervativne stranke članovi stranke bili su dobro raspoloženi. Smatraju da je i dalje riječ o optužbama kao posljedici njegovog rada na Brexitu. U nedjelju su ga i stranački delegati i pristaše oduševljeno pozdravili.

Međutim, nemalo delegata na toj konferenciji, uglavnom njegovi pomoćnici i članovi parlamenta, kazali su za CNN da su nervozni. Zabrinuti su da se Johnson obraća sve manjoj skupini birača i otvoreno razgovaraju o posljedicama ako bi bio proglašen krivim za zlouporabu ovlasti dok je bio gradonačelnik.

Theresa May Brexit i Hrvatska Top News "Nismo još odlučili hoćemo li Hrvatima uvesti vize"

Jačaju i politički i pravni problemi s kojima se suočava Johnson. On je izgubio slučaj na Vrhovnom sudu prošlog tjedna kada je 11 sudaca jednoglasno presudilo da je njegova suspenzija parlamenta nezakonita. I uskoro bi se mogao ponovno naći pred pravosudnim tijelima, ako, ukoliko nije uspio postići dogovor s EU-om, od Bruxellesa odbije zatražiti odgodu Brexita kako je to propisano zakonom koji su u parlamentu izglasali opozicija i dio njegove konzervativne većine.

Dojam Johnsona kao heroja Brexita koji se bori da sruši eurofile bilo je ono što je Downing Street htio. Ljudi oko njega nadaju se da će to uspjeti nastaviti i u predizbornoj kampanji za koju gotovo svi vjeruju da će uslijediti.

Ali sa sudskim problemima i s optužbama svih vrsta, Johnson djeluje poput vođe koji brzo gubi kontrolu. To bi moglo objasniti i scene u Westminsteru prošlog tjedna, kada se Johnson upustio u neke posebno gadne verbalne razmirice s oporbenim zastupnicima u parlamentu.

Problem s kojim se Johnson suočava je to da žestoko uzvraćanje ima smisla samo ako će to zastrašiti onu drugu stranu. A trenutno, bez obzira koliko on i njegovi saveznici uzvraćaju kritičarima, čini se da je Johnson taj koji je pritisnut uza zid.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • weh11372 17:25 03.Listopad 2019.

    Zarađivao sam 18540 dolara prošlog mjeseca radeći na mreži samo 2 do 3 sata na svom prijenosnom računalu i to je bilo tako jednostavno da ni sam nisam mogao vjerovati prije rada na ovoj stranici. ~~~~~~~~~~~~~>>>>>>>> www.Trade46.Com

  • BESTpartizan 20:48 01.Listopad 2019.

    bte ovo je trump broj 2