Top News
2375 prikaza

Pobuna britanskog parlamenta: Premijer laže čim zine!

Boris Johnson
UK parliament/ Reuters/ Pixsell
Borisu Johnsonu bježe torijevci iz stranke oporbi jer želi podvaliti Brexit bez dogovora, a sada ga nacija naziva i diktatorom i lažljivcem...

Britanski zastupnici su u srijedu u daljnju proceduru propustili zakon koji blokira neuređen izlazak Velike Britanije iz EU-a 31. listopada, zadavši još jedan udarac premijeru Borisu Johnsonu.

Donji dom je s 329 glasova za i 300 protiv glasao za zakon koji Johnsona obvezuje da od EU-a zatraži produženje roka za brexit do 31. siječnja 2020., osim ako parlament ne odobri novi sporazum ili ako do 19. listopada ne glasa za izlazak bez dogovora s Unijom.

Brexit | Author: Jonathan Brady/Press Association/PIXSELL Jonathan Brady/Press Association/PIXSELL

Britanski premijer Boris Johnson zatražio je u srijedu da se 15. listopada održe prijevremeni izbori, nakon što su mu zastupnici koji žele spriječiti Brexit bez dogovora nanijeli ponižavajući poraz u parlamentu koji je on ocijenio pokušajem predaje Europskoj uniji.

Oporbeni parlamentarni zastupnici i pobunjeni zastupnici vladajućih konzervativaca u utorak su, u prvoj fazi pokušaja da spriječe Brexit bez dogovora, poduprli prijedlog koji im omogućuje da preuzmu kontrolu nad programom parlamenta, prenosi HINA, što je inače zadaća vlade.

Boris Johnson Gori od braće Marx Top News "Boris premijer? Pa taj redikul je gori od Trumpa!"

Zahvaljujući prihvaćanju tog prijedloga, protivnici Borisa Johnsona moći će u srijedu predstaviti nacrt zakona koji bi obvezao premijera da zatraži od EU-a novu odgodu Brexita do 31. siječnja 2020., u slučaju da se ne dođe ni do kakvog sporazuma o izlasku sljedećih tjedana. Donji dom o tome bi trebao glasati u srijedu navečer.

Za prijedlog koji su podnijele oporbene stranke i pobunjeni zastupnici u Johnsonovoj stranci, glasovalo je 328 zastupnika, a 301 je bio protiv. Čak se 21 'torijevac', među kojima i nekoliko ministara iz bivše vlade, pridružilo oporbenim strankama, nakon čega su za kaznu isključeni iz Konzervativne stranke.

Prosvjednik maskiran u Borisa Johnsona ispred Downing Streeta | Author: Henry Nicholls/REUTERS/PIXSELL Henry Nicholls/REUTERS/PIXSELL

Johnson je tu pobunu ocijenio pokušajem predaje Europskoj uniji, obećao da nikako neće odgoditi Brexit, koji je predviđen za 31. listopada, i pozvao vođu oporbenih laburista Jeremyja Corbyna da pristane na prijevremene izbore 15. listopada. Za to, međutim, mora dobiti dvije trećine glasova zastupnika.

"Mogu li pozvati vođu oporbe da potvrdi, kada uskoro ustane, da će, ako se usvoji taj prijedlog zakona o predaji, dopustiti ljudima ove zemlje da na izborima 15. listopada izraze svoje mišljenje o onome što on predlaže predati u njihovo ime", rekao je Johnson u parlamentu.

Boris Johnson POTOMAK Znanost Poznati europski političar u rodu je s mumijom iz Basela

Johnson je rekao da želi postići dogovor o izlasku Britanije iz Europske unije do summita EU-a 17. listopada i "provesti Brexit". Istaknuo je da vlada bitno napreduje i da će uspjeti ukloniti odredbu o zaštitnom mehanizmu za granicu na irskom otoku, tzv. backstop.

U prilog mu ide odluka škotskog suda da je njegova odluka o suspenziji parlamenta zakonita.

"Ova vlada postići će dogovor s našim prijateljima u Bruxellesu", rekao je Johnson. "Postići ćemo dogovor."

Obračun premijera s parlamentom donijet će u srijedu niz događaja među ostalim i glasovanje o pokušaju da se blokira dogovor, glasovanje o Johnsonovu prijedlogu za izbore i tjedna pitanja premijeru.

Boris Johnson | Author: pool/REUTERS/PIXSELL pool/REUTERS/PIXSELL

Međutim, neki strahuju da bi Johnson u posljednjem trenutku mogao promijeniti datum i pomaknuti izbore iza 31. listopada, datuma predviđenog za Brexit te provesti svoj naum.

Britanski laburisti ne vjeruju premijeru da će održati izbore 15. listopada, rekao je njezin glasnogovornik Keir Starmer.

"Kada Johnson kaže 15. listopada, mogu vam reći da mu ne vjeruje nijedna oporbena stranka kao ni neki torijevci", rekao je za BBC radio.

Boris Johnson OPET NA IZBORE? Top News Službeno potvrdili: Kampanja za Brexit bila je protuzakonita

"Nećemo plesati kako on svira", rekao je. "Nećemo danas glasati za Borisa Johnsona da si ne uskratimo priliku da dovršimo posao zbog kojeg smo upravo preuzeli kontrolu nad parlamentom."

Protivnici neuređenog Brexita tvrde da ništa ne može opravdati rizik takvog izlaska iz EU-a koji bi preko noći prekinuo ekonomske veze s najvećim britanskim izvoznim tržištem i neminovno donio velike ekonomske poremećaje.

Više od tri godine nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo na referendumu izglasalo izlazak iz Europske unije tijek Brexita ostaje neriješen, a mogući ishodi se još uvijek kreću u rasponu od turbulentnog izlaska bez dogovora do odustajanja od cijelog pothvata.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.