Top News
3571 prikaza

Kako je "Bandićeva mala" dobila "kua od ovce" i drugo

Pregled tjedna
express
Predsjednik Zagreba je snimljen kako urla da mu zaposle rođakinju, Vaso je zglajzao kao, ne bi čovjek vjerovao, haker...

Da nije bilo tih nekoliko mirnih dana uoči Uskrsa, protekli tjedan bi se pamtio kakav je i bio, pun vrlo značajnih skandala i naznaka sve izvjesnijeg pada dojučerašnjih gospodara hrvatske političke stvarnosti.

Vaso osumnjičen kao haker

PNUSKOK je podnio kaznenu prijavu protiv Milijana Brkića, njegova brata Joze, kuma i vozača ministra Tomislava Tolušića, Blaža Curića te "informatičara" Franje Varge zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka na štetu više osoba. Riječ je, zabavljali su se mediji tijekom tjedna, o provali u nekoliko e-mail računa, među kojima je navodno i onaj Brkićeve bivše supruge.

Milijan i Jozo Brkić | Author: PIXSELL PIXSELL

Nakon neusporedivo težih, brutalnih stvari kojima je Brkić toliko dugo odolijevao, indikativna je bila reakcija HDZ-ovog barometra Gordana Jandrokovića koji je to komentirao riječima da su "optužbe o zlouporabi teške" i da će o tome morati razgovarati u vrhu stranke.

Brkić je, znači, na rubu do toga da konačno zglajza. Jandroković je prošlog tjedna bio indikativan i kada je komentirao tajnu policijsku snimku Milana Bandića na suđenju u aferi "Agram".

Kurci, palci od ovce i druge zagrebancije

"Nisam čuo točno o čemu se radilo, znam da Bandić ima osebujan način izražavanja, pa pretpostavljam da je to bilo na tom tragu", rekao je Jandroković

Ono što on nije znao o čemu je riječ, prenijela je tog dana kompletna medijska scena u Hrvatskoj.

"Vido pa tko je trebao znati? Za to što radite posao preko k***a, boli vas k***c!", urlao je Bandić u slušalicu.

A kontekst?

Milan Bandić i njegova suoptuženica Zdenka Palac u trenutku izricanja presude | Author: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL

"Ne radite posao. Kad vi trebate nešto, onda se pazi na svaki detalj. A kad ja trebam nešto, onda nisi znao. To je neoprostivo. I sad je dijete trebam zvati ovdje i sučeljavati s vama. Je l'' to pošteno?... Pa boli vas k***c, šta ćete vi pratiti! ... Pa je l'' vi znate tko je ta mala?! Je l' ti znaš ... Je l' ti znaš čije je to dijete? Je l' ti znaš da je to dijete mog familije koji je slučajno ostao živ? Pa je l' vi osjećate ovu zemlju, majku vam Božju j**em", izderavao se Bandić na suradnika, sve kako bi se na kraju došlo do izmišljanja radnog mjesta za "malu iz njegove familije".

Bilo je tu i spominjanja "k***a od ovce" i raznih oblika spominjanja bolova u predjelu muškog spolovila. Vrlo eksplicitno, savršeno jasno, službeni dokaz na sudu protiv gradonačelnika. A kako je to komentirao Jandroković?

"Nisam čuo točno o čemu se radilo, znam da Bandić ima osebujan način izražavanja, pa pretpostavljam da je to bilo na tom tragu", rekao je Jandroković novinarima, napominjući kako za zapošljavanje postoje natječaji i zakon, odnosno način na koji se to radi.

A zašto bi se Jandroković na takav način javno blamirao pred javnosti?

"Nemam za sada nikakvih naznaka da bi bilo što narušavalo našu koaliciju", odgovorio je Jandroković na pitanje hoće li to narušiti koaliciju HDZ-a i Bandića u Zagrebu.

Žrtvovanje obraza HDZ-ove moralne vertikale zbog Bandića

Tu se dolazi do drugog poluvremena HDZ-Bandić koalicijske trakavice. Drago Prgomet iz HDZ-a u četvrtak je izabran za novog predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba. Prgomet je za predsjednika zagrebačke Gradske skupštine izabran većinom glasova - 30 gradskih zastupnika glasovalo je za, šest je bilo protiv, a 10 ih je bilo suzdržanih.

Dosadašnji predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) imenovan je glavnim državnim inspektorom Državnog inspektorata, pa mu je prestala dužnost predsjednika Gradske skupštine. Mikulić nije mogao biti i prvi čovjek novog Državnog inspektorata i predsjednik Skupštine. Prisjetimo se da je Bandić u Saboru, na nacionalnoj razini, ne dao Bog direktnom kupovinom, nego isključivo svojim političkim šarmom i vizijom, privukao povrh svog jednog, još 12 zastupnika.

Drago Prgomet | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Igor Kralj (PIXSELL)

Zato, kada je u ljeto 2018. Bandić "kihnuo", zaprijetio raskidom koalicije na nacionalnoj razini ako mu HDZ-ovci u Zagrebu sruše posao s rasvjetom od 160 milijuna kuna zbog sveopće sumnje u pogodovanje, čitaj korupciju, zatreslo se sve do Banskih dvora. Odjednom je Prgomet, koji je prije nekoliko godina doista hrabro zaratio protiv Tomislava Karamarka i njegove desničarske ofenzive s naznakama kliničke redikulizacije Hrvatske, prihvatio Bandićev ultimatum u skladu s politikom cijelog HDZ-a.

Ironično je to što je Prgomet imenovan predsjednikom skupštine baš u vrijeme u kojem se u aferi "Agram" na sudu preslušavaju snimke s kojih Bandić vrišti na suradnike i podređene, psuje, traži da zaposle "dijete iz moje familije", kuka da je ta mala "dobila k... od ovce"...

Teoretičar zavjera o cjepivima pred sudom

Saborskog zastupnika Živog zida Branimira Bunjca zagrebačka policija prijavila je zbog prisile prema službenoj osobi u pokušaju i prijetnji trojici stražara. U policiji se doznaje da je Bunjac tzv. redovnim putem kazneno prijavljen zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu.

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Zastupnik Bunjac (ŽZ) je tijekom maratonske sjednice Sabora početkom travnja, dok je straža iz sabornice iznosila njegovog stranačkog kolegu Ivana Pernara, prijetio službenicima straže koji su to radili da - "neće izaći živi". Zbog toga je prijavljen za pokušaj prisile prema službenoj osobi na štetu zamjenika 56-godišnjeg zapovjednika saborske straže te trojice stražara starih 56, 53 i 36 godina.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.