Top News
2551 prikaza

Kako je Kalmeta napravio najskuplju cestu u Hrvatskoj

Božidar Kalmeta
1/3
Nel Pavletić (PIXSELL)
Prije osam godina je Ivica Pančić prvi put spomenuo da su prilikom gradnje Kalmetine počinjena kaznena djela

Trebalo je proći šest godina otkako je bivši SDP-ovac Ivica Pančić prvi put spomenuo kriminal pri gradnji ceste “Kalmetine” da bi hobotnica s vremenom pokazala sve svoje pipke. 

Kroz iskaze pokajnika složen je mozaik koji je oštetio državu za 150 milijuna kuna, ali i postao model rada za mito, namještanje poslova i izvlačenje milijuna u cestogradnji.

Kalmetina | Author: Dino Stanin (PIXSELL) Dino Stanin (PIXSELL)

Cesta duga 17,5 kilometara koja je spojila luku Gaženicu s autocestom u konačnici je koštala oko 650 milijuna, iako se krenulo s procjenom od 283 milijuna. 

Dokumenti koje donosimo i svjedočanstva bivšeg direktora HAC-a Josipa Sapunara i bivšeg direktora Osijek Koteksa Drage Tadića otkrivaju i zašto.

Dokumenti su već godinama u ladicama Državnog odvjetništva, ali su, ako ćemo biti blagonakloni, nedostajali iskazi svjedoka. Mozaik je sada napokon složen i otvoren je put da se napokon rasvijetli kriminal.

Drago Tadić je tako priznao da mu je u slučaju “Kalmetine” sugerirano da odustane od natječaja jer je posao predodređen za Viadukt. Tadić je zato dobio druge poslove vrijedne 12 milijuna kuna koji su mu plaćeni iako nisu odrađeni. 

Takav “prijateljski” odnos je kupio za milijun kuna, a kupili su ga mitom i svi drugi građevinari.

Tadić je rekao i još jednu važnu stvar koja potkrepljuje dokument koji nam je dostavio Nezavisni cestarski sindikat i koji je prije tri godine predan Državnom odvjetništvu. 

On je “procurio” nakon jedne koordinacije, a sastavio ga je voditelj projekta gradnje u Hrvatskim cestama, kažu u sindikatu. Nakon što je dokument dospio u javnost, on je smijenjen. 

Božidar Kalmeta i Darko Milinović | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Tadić je potvrdio ono što taj dokument pokazuje, a to je da su poslovi dalje prepuštani tvrtkama bliskim s uhićenim tajnicima Božidara Kalmete: Zdravku Livakoviću, Milivoju Mikuliću, ali samom ministru Kalmeti. 

Prvi put je na njemu spomenut i šef ličkog HDZ-a Darko Milinović.

"Poslove su odrađivali oni koje smo mi zvali lički konobari. Redom je riječ o manjim tvrtkama povezanim s ljudima u HAC-u", rekao je Tadić u iskazu kojeg je prije dvije godine objavio Jutarnji list.

U sindikatu kažu da je dokument autentičan i najbolje pokazuje kako su se dijelili poslovi. Kažu da nije riječ o postocima novca nego poslova koji trebaju kao kooperanti Viadukta odraditi pod političkim pokroviteljstvom.

"Zovemo taj dokument Kalmetina salveta. Zanimljivo je da su fulali postotke jer zbroj iznosi 105 posto", komentirao je tada Mijat Stanić, predsjednik NCS-a.

Uz dvije prve tvrtke na podjeli posla, stoji “dugovi Milinović, 25 posto”. Tvrtke Ivan Commerce i GM Kvarte su iz Like, Perušića i Gospića pod utjecajem HDZ-a Darka Milinovića.

Vlasnik tvrtke Ivan Commerce Mario Brkljačić je uhićen ovo ljeto zajedno s Ivanom Tomljenovićem, HDZ-ovim gradonačelnika Karlobaga. 

GM Kvarte je u vlasništvu Ivana Oreškovića iz mjesta pored Perušića. Kako nam je objašnjeno, Milinoviću je trebalo vratiti dug jer su u sudjelovanju gradnje autoceste u Lici sudjelovale tvrtke iz Zadra.

"Nikada nisam utjecao da bi netko od njih dobio posao i nije mi jasno zašto je netko koristio moje ime. Volio bih da se sve istraži", - rekao nam je svojedobno Milinović.

Tvrtke Diklo Kop i Knežević Coop su iz Zadra i one su Božidara Kalmete te dobivaju 20 posto posla, stoji u dokumentu. Gortan i Vodoinstalacije su tvrtke Kalmetinog prijatelja i suradnika Zdravka Livakovića i tadašnjeg direktora Hrvatskih cesta Stjepka Bobana koji je gradio “Kalmetinu”.

Božidar Kalmeta i Tomislav Karamarko | Author: Filip Brala (PIXSELL) Filip Brala (PIXSELL)

One će odraditi pola posla. Drugi nekdašnji tajnik, Milivoj Mikulić kontrolira Palmir, tvrtku koja je tijesno surađivala s tvrtkom Dinarik njegova brata.

Ne zna se koju su vrijednost posla obavili.

"Iz priča građevinskih krugova, lički konobari su najvjerojatnije isplaćivali novac Livakoviću i Kalmeti", rekao je u svom iskazu Drago Tadić uz napomenu kako vjeruje da je na preplaćenom poslu na “Kalmetini” glavni izvođač Viadukt zaradio 150 milijuna kuna. 

Na istom papiru se navodi i ime tadašnjeg direktora Hrvatskih autocesta Marija Crnjaka i uz njega stoji 300 milijuna kuna.

Nije riječ o mitu nego o novcu koji je bio potreban za gradnju “Kalmetine”. Sve to jer je poništen prvi natječaj za cestu čija je vrijednost procjenjena na 283 milijuna Na novom je posao dobio Viadukt za čak 450 milijuna bez PDV-a. 

I još je bilo nenadanih troškova. Zato je trebao novac. HAC je baš za taj iznos, 300 milijuna kuna, prodao HEP-u trafostanice duž autocesta, iako ih je platio milijardu kuna.

Tih 300 milijuna je odmah proslijeđeno Hrvatskim cestama za gradnju “Kalmetine” na ime izmišljene naknade za prekomjernu uporabu cesta. Afera s prodajom trafostanica još se istražuje.

Božidar Kalmeta | Author: Boris Ščitar/ PIXSELL Boris Ščitar/ PIXSELL

No to nije sve. Na kaznenoj prijavi koju je podnio Ivica Pančić stoji i da se masovno kralo na betonu i kamenu. 

To svjedoče i izvori iz HAC-a i navode zoran primjer: Viadukt je Hrvatskim autocestama naplaćivao odvoz kamena 20 kuna po kubičnom metru.

Onda je taj kamen i ugradnju naplaćivao Hrvatskim cestama na “Kalmetini” čak 84 kuna po kubiku.

"Isti taj posao stojao na ostalim dionicama 35 kuna", kaže izvor iz HAC-a. 

Kako je ugrađeno 1,2 milijuna kubika kamena, samo na tome je razlika 58 milijuna kuna. Kalmetina je nakon dvije godine gradnje otvorena 2007. godine bez uobičajene pompe i rezanja vrpci koje su bile uobičajene na svim ostalim dionicama. 

Kasnije afere i iskazi Sapunara i Tadića pokazuju da je s njom uspostavljen model korupcije za sve ostale afere za koje nema optužnica. I odgovra na pitanje: u čijim je sve džepovima završio novac.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.