Top News
1228 prikaza

Kako je Kolinda pala s Marsa i odlučila biti osoba kojoj se vjeruje

Kolinda Grabar Kitarović
Dino Stanin (PIXSELL)
Orešković je premijer koji mora slušati druge, Karamarko bi htio biti premijer, ali ga nitko ne sluša, a Petrov izigrava premijera u sjeni

Prije nešto više od godinu dana, uoči predsjedničke kampanje i po definitivnom povratku u Hrvatsku, Kolinda Grabar Kitarović osjećala se, kako reče njezina prijateljica Ruža Tomašić, “kao da je došla na Mars”.Prvu godinu mandata intenzivno je upoznavala svoju domovinu kako bi je više voljela. 

Točnije, da bi hrvatski narod nju zavolio.Kao da nije bila sigurna u što se točno uvalila kad je lukrativnu poziciju u NATO savezu trampila za ovu hrvatsku političku kaljužu. 

Kolinda Grabar Kitarović | Author: Slavko Midžor (PIXSELL) Slavko Midžor (PIXSELL)

Bila je Barbika, bila je marioneta, izgledala je zbunjeno i izgubljeno. A evo, sad je spremna napokon udariti šakom o stol i inicirati sazivanje sjednice Vlade. Svoje vlade, HDZ-ove vlade. Mostove vlade. Ili čije god. 

Ono što je pokušala napraviti Zoranu Milanoviću pola godine prije isteka mandata sada je, kako prenose neki mediji, odlučna učiniti i njegovu nasljedniku Tihomiru Oreškoviću. 

Ono što se prije godinu dana smatralo kompromitiranjem Milanovića u cilju njegova rušenja na parlamentarnim izborima, sada se tumači Kolindinom demonstracijom sile. Lani je radila za HDZ, sada radi prvenstveno za sebe. 

Dug je put, dakle, Kolinda prešla od osobe koja je pala s Marsa, do osobe koja želi drmati hrvatskom političkom scenom.

Jer to je ono što predsjednica doista želi. U situaciji kad se ne zna tko je pravi gazda u ovoj Vladi – premijer, njegova dva zamjenika, Kaptol ili Ivić Pašalić – Kolinda bi se željela nametnuti kao gazda. 

Želi nametnuti svoj autoritet onima koji autoriteta baš i nemaju. Orešković je premijer koji mora slušati druge, Karamarko bi htio biti premijer, ali ga nitko ne sluša, a Božo Petrov izigrava premijera u sjeni.

Kolinda želi ostaviti dojam kako je u cijelom tom cirkusu ona jedina ozbiljna. Jedina osoba kojoj ne prijete svakoga dana prijevremeni izbori i jedina osoba koju nitko – barem izravno – ne ucjenjuje položajem. 

A to je na današnjoj političkoj sceni vrijedna valuta. Ne toliko u odnosu prema Vladi, već više od svega u očima javnosti. Naravno, u Kolindinoj najavi da će sazvati sjednicu Vlade ima i osvete Oreškoviću koji je mjesecima ignorirao njezin zahtjev za smjenom šefa SOA-e.

Ovo se može iščitati i kako Karamarkov udar na Oreškovića preko Pantovčaka. Ali iznad svega toga lebdi Kolindina ambicija da se nametne kao vodeći akter kaotične politike.

Već je glumila narodnu princezu, pa i kraljicu. Vrijeme je da se promovira u predsjednika po kalupu Franje Tuđmana. Ali u jedno ne treba sumnjati: da je slučajno i sletjela na Mars, vrlo brzo bi nataknula lentu i krenula postrojavati “male zelene”.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.