Top News
1170 prikaza

Kako je Medved zamalo postao glavni urednik HRT-a

Tjedan u Plenkijevoj Hrvatskoj
express
Sve veći pritisak na javne institucije dolazi sa sve ekstremnije desnice, a mete su uvijek "lak plijen", poput Hrvatske televizije

Što govori o državi kad je najvažnija tema tjedna obiteljsko nasilje? Umjesto da je savršeno normalno da čovjek optužen za obiteljsko nasilje podnese ostavku bez previše razmišljanja, tjedan u Plenkijevoj Hrvatskoj obilježio je Alojz Tomašević koji ne vidi ništa loše u svojim postupcima niti vidi razloga da podnese ostavku.

HDZ-ov sud časti ga je isključio iz stranke, ali mu ne mogu ništa kad je riječ o njegovom obnašanju dužnosti župana Požeško-slavonske županije. Vrlo vjerojatno mu čak ni sud ne može ništa. 

Mara Tomašević, supruga osramoćenog HDZ-ovog župana Alojza, povukla je tužbu pred općinskim sudom u Požegi. 

Da je Mara Tomašević odustala od optužbi protiv supruga potvrdila je zamjenica predsjednika Općinskog suda u Požegi Mirjana Madunić.

Potvrdila je da je gospođa Tomašević, koja je svojeg supruga optužila za obiteljsko nasilje, došla na sud tijekom četvrtka u prijepodnevnim satima i dala izjavu u kojoj stoji da želi povući sve optužbe i izjave protiv supruga te da nije zainteresirana za kazneni progon.

Sutkinja Madunić je pojasnila da postupak ide dalje jer se radi, o kako kaže, kaznenim djelima koja se gone po službenoj dužnosti Upravo zbog toga smo se obratili stručnjacima da provjerimo kakvi pravni postupci su preostali i državnom odvjetništvu i sudu. 

"Teško je stručno odgovoriti jer ne raspolažemo dovoljnom količinom podataka. Ukoliko je Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu, a kako sam čitala u nekim vijestima, tada se kazneni progon može nastaviti bez obzira na izjavu gđe Tomašević jer se radi o djelima za koja se goni po službenoj dužnosti. No svakako ukoliko ona izjavljuje da povlači optužbe, odnosno kao supruga koristi blagodat nesvjedočenja koju joj zakon dopušta, državni odvjetnik će biti u daleko težoj poziciji kako bi dokazao počinjenje djela obiteljskog nasilja", rekla je u razgovoru za Express odvjetnica Tanja Petković Gregurek.

Više pročitajte na: Pravnici: Alojzu će sud sada teško dokazati nasilje...

HDZ-ova ministrica obitelji Nada Murganić pomalo postaje najskandaloznija ministrica u Vladi Andreja Plenkovića. U četvrtak je na pitanje novinara da komentira činjenicu da je Mara Tomašević povukla optužbe kojima je ranije optužila svog nasilnog supruga Alojza Tomaševića zbog zlostavljanja dala odgovor, kojeg se ne bi posramio nijedan obiteljski zlostavljač. "Nije na meni da procjenjujem je li to čudno (povlačenje optužbi, op.a.), ali to su trebali riješiti i ranije unutar svojih obiteljskih odnosa", rekla je Murganić, aludirajući očito na to da bi bilo bolje da priča nikada nije ni izašla u javnost. "To vam je tako u braku. U tim bračnim, osobnim i obiteljskim odnosima, to je dinamika u koju ne mogu ulaziti. Žena vjerojatno ima svoje razloge. To je obitelj, zaista u to ne bih ulazila", kazala je Murganić novinarima nakon sjednice vlade.

Više pročitajte na: Skandalozna Murganićka: "To vam je tako u braku..."

Ratni veteran Petar Janjić Tromblon dao je premijeru i Vladi ultimatum za rješavanje spora sa Slovenijom koji je u ponedjeljak istekao na što je Tromblon najavio organiziranje regate kroz Savudrijsku valu. Odlučio je 2. veljače 2018. organizirati regatu i kazao je da mu se javilo oko 300 ljudi. Sat vremena vozit će se zaljevom, a zatim slijedi svečanost u Umagu uz ribu s gradela. Barem je takav plan bio, ali Tromblon se uskoro predomislio i na kraju od planirane regate i prosvjeda nije bilo ništa.

Pročitajte više na: Tromblon na granicu: Slovenci, ne ometajte nas!

Nakon što je film "Ministarstvo ljubavi", zbog prosvjeda udovica branitelja, prvo skinut s programa HRT-a pa onda najavljen za četvrtak u 21 sat, a na kraju emitiran u 23.20, još je jedno ostvarenje doživjelo je sličnu sudbinu.  Riječ je o filmu Rajka Grlića "Ustav Republike Hrvatske" koji je trebao biti emitiran idući četvrtak.  Još u osam sati u petak ujutro bio je na rasporedu programa HTV 2 za idući četvrtak, a već oko 10 ga je na tom mjestu zamijenila komedija Dalibora Matanića "Majstori" koja se ne bavi političkim temama, piše Novi list.

Samo nekoliko sati nakon što su mediji objavili informaciju da je film nestao s programa, oglasio se HRT koji ističe da je došlo do pogreške u TV rasporedu i da će "Ustav RH" ipak emitirati:

Najskandaloznija stvar oko ove priče je činjenica da je ministar branitelja Tomo Medved na HRT navodno poslao pismo u kojem je tražio da se "Ministarstvo ljubavi" skine s programa jer krši niz zakona. Medved informaciju nije ni potvrdio ni demantirao, a u Vladi su bili prilično nervozni zbog poteza ministra branitelja, jer njime je on prekršio zakon.

Daleko najveći pritisak na HRT vrši Velimir Bujanec koji je otvoreno na Facebooku pozivao, pa usudimo se reći, na linč zaposlenika HRT-a.

Pročitajte više na: HRT zbog pritisaka skinuo film o gay ustaši

Nacionalni park Plitvička jezera niti iz drugog pokušaja neće dobiti luksuzni terenac kojim bi se vozao i čelnik te ustanove. Novi ravnatelj Plitvičkih jezera Tomislav Kovačević je brzinski povukao iz natječaja kupnju terenca vrijednog do 375.000 kuna, neslužbeno nam je potvrđeno. Kovačevićevo imenovanje prošli tjedan je izazvalo raskol u HDZ-u, a dočekao ga je natječaj za vozila koje je raspisala njegova prethodnica Antonija Dujmović.

Nije tjedan bio baš skroz u banani. Ima i jedna dobra vijest, za dio građana. Od nedavno su smanjene trošarine na kupovinu automobila što bi trebalo donijeti uštede od po nekoliko tisuća kuna kupcima automobila.Umjesto poreza plaćat će se upravna pristojba koja će se izračunavati prema starosti i snazi vozila. Tako se ranije za VW Golf VII star tri godine plaćao porez oko 5000 kuna, a od jučer za isti auto pristojba će koštati oko 3080 kuna. Za Renault Megan star osam godina porez je do sada iznosio oko 2500 kn, a sada će se plaćati pristojba od 990 kuna. Što je auto stariji, to je i pristojba niža pa tako za Opel Corsu staru 13 godina pristojba košta 510 kuna, a prije 1. siječnja porez za taj auto je bio oko 1250 kuna.

Država je isto tako smanjila i trošarine na kupnju novog automobila ne bi li time potaknula građane. Tako bi za novi automobil od 120.000 kuna, trošarine trebale biti manje i do 2500 kuna. 

Kad smo već kod dobrih vijesti, Plenković se pohvalio da nam je narastao kreditni rejting, što je sigurno dobar znak. To je objavio nakon još jedne pozitivne stvari proteklog tjedna - Hrvatska je na Europskom rukometnom prvenstvu startala s pobjedom protiv Srbije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.