Top News
1831 prikaza

Kako je Vučić spasio Dalićku, a Kolinda se danima posipa pepelom

Tjedan u Plenkijevoj Hrvatskoj
express
Halucinirali su da je zastava Dubrovačke Republike srpska, opet prepisani doktorat, HDZ u juriš na 'Crnu Daliju'

S obzirom na svu silu kroničnih problema koji muče Hrvatsku, posjet Aleksandra Vučića kao apsolutno glavna vijest tjedna ne bi bila logična za očekivati je. Ali je bila. Osim toga, ministrica Martina Dalić priznala je da je ona bila taj do sada NN koji je pisao lex Agrokor, nadležni odbor prokazao je doktorski rad suca Ustavnog suda Miroslava Šeparovića kao plagijat, ministar zdravstva Milan Kujundžić pred kamerama je imao manji, ali nesumnjivo seksistički ispad, dok je „predsjednik“ Zagreba Milan Bandić krenuo u novu ofenzivu rušenja kultnog mjesta glazbene urbane zagrebačke scene tijekom mnogih desetljeća – „Jabuke“.

Najdraži gost pod zastavom Dubrovačke Republike

Srbijanskog predsjednika prosvjednici u Zagrebu, uglavnom s desnice, dočekali su nizom transparenata. Vučić se nije ustručavao reći da je vidio i ono gdje mu poručuju: „Konju!“ i ono gdje ga tituliraju „četnikom početnikom“. Njegova domaćica s Pantovčaka Kolinda tada je zaključila da je riječ o „prosvjednicima s margine“ i tu je nagazila na minu.

Ispalo je da su desničarski marginalci, kako ih je počastila, mahom ona braniteljska šatoraška scena koja ju je višegodišnjim maltretiranjem hrvatske javnosti u politici i na ulici, često zapravo oboje odjednom, progurala do toga što je danas. Pa se Kolinda ispričavala. I još malo ispričavala i korigirala. To zapravo još uvijek ne prestaje, a nezgodna okolnost više je što su među prosvjednicima bili i neki HDZ-ovi saborski zastupnici poput Josipa Đakića.

Vučić se sa svoje strane potrudio otvoreno odbiti priznati da je ikada rekao ono što smo i na Expressu nekoliko puta podijelili da je rekao na snimci u Glini 1995. – ono u vezi Velike Srbije i ostalog. Vučić, međutim, jest obećao da će se potruditi iskopati dokumentaciju iz Vukovarske bolnice koju je JNA odnijela pri okupaciji 1991., ono što je već pokušao predsjednik Boris Tadić, ali nije uspio do kraja. I dok se Tadić otvoreno i nedvosmisleno prije nekoliko godina u društvu predsjednika Ive Josipovića ispričao za zločine postrojbi iz Srbije u Domovinskom ratu u Hrvatskoj, Vučiću u društvu Kolinde to nije išlo najjednostavnije, ali jest dao izjavu u tom smjeru.

Tko je zapravo dogovorio sastanak između Kolinde i Vučića, pročitajte ovdje.

Dalićka i autorska prava na "lex Agrokor"

Što se Agrokora tiče, ministrica Dalić, za koju se uoči posjeta Vučića otvoreno govorilo da je prva na redu za odstrel kod Plenkovića zbog neprekinutog megaskandala s koncernom koji em može ekonomski baciti Hrvatsku za desetljeće ili dva unazad em ju je nemalo pogurao u jedno od mjesta geopolitičkog sukoba Zapada i Istoka, priznala je da je ona bila ta koja polaže autorska prava na lex Agrokor.

Nije bilo riječi je li pritom na tom zakonu radio i „Čačićev i Škegrin igrač“, kako se pretpostavljalo prije skoro godine dana. Konačan zaključak u vezi ministrice jest da bi ona mogla konkurirati za one kojima je posjet Vučića došao bolje nego ikome – u takvoj gunguli, pri kojoj su se nekima čak i zastave Dubrovačke Republike halucinantno pričinjale kao srpske – nije dolazilo u obzir da Plenković najuri svoju ministricu koja živi od posuđenog vremena.

I poglavica Ustavnog suda plagirao doktorat

Nakon spektakala poput Đapićevog magisterija i kakvih li sve ne prepisivanja diplomskih radova, na red je došao čak predsjednik Ustavnog suda. Miroslava Šeparovića prvi je u tom smislu nanjušio Autograf, da bi sada ispalo da je taj portal bio u pravu. Time je ovaj sudac nastavio kontroverzni karijerni niz u kojem je bio i šef obavještajnog HIS-a Miroslava Tuđmana i optuživan da je namještao nogometnog prvenstvo Hrvatske, po ukusu Franje Tuđmana, da je njegov HIS prislušivao nogometne suce, novinare, navijače... Sudac Ustavnog suda je od 2009., predsjednik tog suda od 2016.

Ministar Kujundžić seksistički i u kamere

To što je ministar Kujundžić pred kamerama ravnatelju KB Dubrava rekao: „Lako tebi kad imaš mladu i lipu glavnu sestru“, poseban odjek u javnosti imalo je zato što je to izrekao usred afere s vulgarnim ortopedom te bolnice koji je godinama ostajao na tom poslu, unatoč nizu takvih seksističkih i verbalnih maltretiranja pacijentica da bi se to moglo komotno tumačiti seksualnim verbalnim zlostavljanjem.

Bandić bagerima na "Jabuku"

Jedan drugi Milan, zagrebački „predsjednik“, očito ne odustaje od potpune devastacije urbane scene u Zagrebu, a zadnji čavao će zabiti rušenjem kultnog kluba Jabuka, što je i pokazao u utorak ujutro. Bageri u rušilačkom pohodu na binu i terasu Jabuke bila je scena koja je zatekla voditelja četiri desetljeća starog kluba Marina Viduku, koji je za Express ispričao što se točno dogodilo:

„Sa strane škole prišli su radnici i njihovi zaštitari i krenulo je rušenje vZbog likog djela bine i terase. Kada sam ih tražio papire te rekao da smo na sudu s gradom, te da ne može stranka u sporu potpisati nalog samo su mi se nasmijali u lice... Kakav je to grad koji ruši bez papira pod okriljem noći i bez sudske presude, koji su to bogovi. Na kraju balade tko će ovo sve platiti, to plaćamo vi i ja. Neviđeni barbarizam, a postavlja se pitanje kome oni odgovaraju. No, tu smo, i neće nas se tako lako riješiti.“

Crna Dalija

I za kraj, HDZ je krenuo u borbu protiv predsjednice Povjerenstva za borbu protiv sukoba interesa Dalije Orešković. I u prvoj rundi - spektakularno izgubio jer nije uspio progurati svoju kandidatkinju. O tome tko je sve pati od duševnih boli zbog djela Dalije Orešković, koju je hrvatska javnost baš zato zavoljela, pročitajte ovdje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Crocop 12:44 18.Veljača 2018.

    Kujo nije uvrijedio sestru nego lažne moraliste i frustrirane žene.