Top News
3645 prikaza

Kredit Agrokoru: Objavljena snimka sastanka u HBOR-u

Zdravko Marić
Patrik Macek (PIXSELL)
Dvojica donedavnih kolega na nekoliko funkcija, ovih dana vode žestoke bitke putem medija

Optužbe, teške riječi i prijetnje tužbom ovih razmjenjuju nekadašnji suradnici Slaven Dobrović i aktualni ministar financija Zdravko Marić. Najteže optužbe dolaze zbog odobrenog kreditiranja kompanijama iz Agrokora, a Dobrović je optužio ministra da je elaborirao specifičnu točku kreditiranja na sjednici Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvitak. 

"Izuzeo se iz poznatih razloga ali je detaljno odgovarao na pitanja i upućivao na zaključak o pozitivnom odobrenju tih kredita", rekao je Dobrović.

Međutim, snimka sjednice koja je u četvrtak objavljena na stranicama HBOR-a prikazuje znatno drukčiji tijek događaja.

Marić je odmah na početku rekao da je riječ o kreditiranju Agrokorovih sastavnica i da se on izuzima od rasprave i glasanja. Specifične točke dnevnog reda držao je analitičar HBOR-a, a isti muškarac je odgovarao na pitanja o kreditima. Ukupno je odobreno pedesetak milijun eura kredita obrtnih sredstava, a zalog je bila jedna nekretnina PIK-a Vrbovec te međusobno sudužništvo kompanija. "Svi su svima sudužnici", u nekoliko je navrata ponovio predstavnik HBOR-a na pitanja članice Nadzornog odbora.

Ivica Todorić i ostali ljudi iz Agrokora Radio za Gazdu Top News "S lažnim mjenicama Todoriću sam nosio milijune"

Zvijezdi je odobreno 10 milijuna eura kredita, Ledu 3,3 milijun, PIK-u je odobreno 20 milijuna eura i Jamnici 15 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti. Jamnica je dobila kredit s rokom otplate od šest godina uz dvije godine počeka te kamatnom stopom od 3,5% godišnje, dok su ostale kompanije dobile revolving kredit na godinu dana uz kamatnu stopu od samo 3%.

Svi krediti su bili namijenjeni za povećanje izvoza, a jedan dio trebao je biti potrošen i za marketinške aktivnosti. 

Sjednica je održana 20. prosinca 2016. godine i sada gotovo nevjerojatne zvuče tvrdnje da su sve to perjanice Agrokora koje besprijekorno posluju. "Što se tiče kreditnog rejtinga, to su vrhunske firme. Kompanije imaju vrlo nisku zaduženost iako su članice koncerna", rečeno je na toj sjednici. 

Slaven Dobrović | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Ministar Marić je održavao protokol, a tijekom glasovanja je ostao suzdržan. Na snimci objavljenoj na stranicama HBOR-a ne čuje se da je Marić bilo postavljao, bilo odgovarao na bilo kakva pitanja tijekom rasprave.

Podsjetimo, Slaven Dobrović, bivši ministar zaštite okoliša i energetike i bivši član Nadzornog odbora HBOR-a iz redova Mosta, u utorak je kazao da se Marić izuzeo od glasovanja na sjednici Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) na kojoj se krajem prošle godine odlučivalo o 48,3 milijuna eura vrijednom kreditu tvrtkama iz sastava Agrokora, ali da je ostalim članovima sugerirao da bi se kredit trebao odobriti. 

Dan kasnije reagirao je prozvani Zdravko Marić koji je zatražio ispriku od Dobrovića te je najavio da će u protivnom biti primoran pokrenuti tužbu zbog klevete i uvrede.

Mercator Ovršena imovina Top News Konačni pad: Sberbank će prodati Mercator za mizeriju

"S indignacijom odbacujem tvrdnje koje je on u svojoj izjavi rekao. S obzirom na kompleksnost, težinu i općenito činjenicu da je tom izjavom nanio veliku štetu i meni i mom ugledu i časti, mislim da stvari trebamo nazvati pravim imenom, a to su teške neistine, a u pojedinim dijelovima i bezočne laži", komentirao je tu izjavu u srijedu Marić.

U odgovoru na izjavu Dobrovića da se sjeća te sjednice NO-a HBOR-a te da je Marić obrazlagao predmetnu točku i detaljno odgovarao na pitanja, ministar financija odgovara kako se on izuzeo od svake rasprave na samom početku te točke dnevnog reda sjednice NO-a HBOR-a.

"Ako se sjeća, a ja vjerujem da se sjeća, siguran sam da je zapazio činjenicu da sam na samom početku te točke dnevnog reda vrlo jasno rekao da se suzdržavam od sve rasprave i odlučivanja, predao stručnim službama banke, kreditnom odboru i Upravi, da obrazlože točku i otvorio raspravu. Dakle, ničim nisam sudjelovao u raspravi niti sam ikome ukazivao, davao nekakve sugestije ili ne daje Bože bilo kakav pritisak vršio u smislu samog donošenja odluke i odlučivanja", rekao je Marić u svojoj izjavi, dodajući da može samo "pretpostaviti koji su bili razlozi za takvu izjavu gospodina Dobrovića, tim više što se radi o vrlo lako provjerljivim činjenicama".

Naime, kako je pojasnio, osim što su sjednici NO-a svjedočili ostali članovi NO-a te predstavnici Uprave i kreditnog odbora koji je radio i obrađivao predmetni plasman tvrtkama iz sustava koncerna Agrokor, sastavljen je i zapisnik same sjednice a za tu, kao i za svaku drugu sjednicu NO-a postoji i tonski zapis.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.