Top News Izbori u Americi
147 prikaza

Kaotični sudar Clintonice i Trumpa, stigli se posvaditi o svemu

Donald Trump i Hillary Clinton
Reuters/Mike Segar
Ona je njemu predbacivala da utajuje porez i Putina, on njoj da je dovela do rasta Islamske države

Ona je uoči prvog direktnog sučeljavanja imala podršku od 46 posto, on 44. Nju je opasno uzdrmalo skrivanje svog zdravstvenog stanja nakon što je kolapsirala na obilježavanju obljetnice terorističkog napada 11. rujna i afera s curenjem mailova. Njemu su nabijali na nos da prikriva svoju poreznu karticu i blagonaklon odnos prema Vladimiru Putinu. Predsjednički kandidati Hillary Clinton i Donald Trump u debati su se žestoko sukobili, upadali si uzajamno u riječ i sve skupa je na trenutke djelovalo kaotično. Taman po mjeri spektakla za nešto više od 80 Amerikanaca koji su ga pratili uživo.

Započeli su s ekonomijom. Clinton je zastupala više poreze za najbogatije i najavila iskorjenjivanje poreznih smicalica kroz koje se provlače velike kompanije. Trump je nasuprot tome najavio bitno manje poreze za sve i upozorio na osipanje radnih mjesta iz SAD-a u zemlje brzo rastućih ekonomija, od onih na dalekom istoku do Meksika. I tada je krenula prepirka. Clinton mu je predbacila da je masno zaradio na nekretninskom biznisu koji je doveo do prsnuća balona i nekretninske krize. On je uzvratio tako što ju je prokazao kao osobu koja zastupa, kako Trump smatra, po SAD štetne trgovinske sporazume primjerice s dalekim istokom, situaciju sličnu kao što je sporazum TTIP EU i SAD-a koji je praktično na ledu. Pa je postalo i osobno. Ona mu se smijala da živi u nekoj svojoj realnosti, a on njoj da naprosto nema plan. Smijala mu se i kad je Trump rekao da Clinton neprijateljima SAD-a običava otkrivati povjerljive državne informacije.

Clinton mu je predbacila to što klimatske promjene smatra lažima, na što je Trump rekao da to nije istina. Istina je, međutim, da to itekako jest istina, da su se mediji po Zapadu ne tako davno zezali kad je izgradio zaštitni zid od utjecaja rastućeg mora na njegove golf terene u Škotskoj upravo zato što je negirao klimatske promjene. Jedno od najvažnijih Trumpovih mjesta bilo je konstatiranje da SAD nije u dobrom stanju, a da je Clinton za to, kao donedavna državna tajnica, direktno odgovorna. "Na kraju ću ispasti kriva za sve", kazala je Clinton, a Trump je uzvratio: "Zašto ne?" Za svoje porezno stanje, što ga je ona napala da taji, Trump je rekao da će ga objaviti kad Clinton objavi podatke o 33.000 e-mailova iz razdoblja svog posljednjeg mandata kao državne tajnice. To je, naime, jedan od skandala koji njoj stoji nad glavom, jer je ispalo da je korespondenciju držala na privatnom serveru, a onda još i sve izbrisala kako bi prikrila trag.

Za taj dio Clinton je konstatirala da je to bila pogreška, te je priznala odgovornost za to. Trump je nastavio po stanju SAD-a i rekao da je država mogla biti dovedena u red, samo da se nije ulupalo toliko novca u ratove na Bliskom istoku, na što mu je ona uzvratila da novca nema zbog onih koji, poput njega, ne plaćaju poreze. Po pitanju rasizma, Clinton je rekla da rasa pojedinca užasno utječe na to kakav će netko imati život. "O rasi ljudi ovisi kako će ih tretirati pravosudni sustav", rekla je i pozvala na čvršću regulaciju toga tko sve nosi oružje. Trump je pak primijetio da crnci i latinoamerikanci žive u pravom paklu u svojim četvrtima. "Ulicama se kotrljaju naoružane bande, nerijetko je riječ o naoružanim ilegalnim imigrantima", kazao je. A onda su došli do hakiranja. "Bila sam šokirana kada sam čula da javno zove Putina da hakira Amerikance", kazala je Clinton.

Bila je riječ o prijedlogu da Rusi pokušaju pronaći njene izbrisane mailove, na što joj je on uzvratio izvlačenjem skandala u kojem su upravo hakeri otkrili da je vrh Republikanske stranke namjerno i smišljeno minirao predsjedničku kampanju Bernieja Sandersa, socijalističkog kandidata, kako bi pomogli Clinton. Pritom se pozvao na to da ga kao kandidata podržava niz visokorangiranih zapovjednika vojske SAD-a. Potom su se prebacili na Bliski istok. Clinton mu je nabila na nos da danas govori da je vojna intervencija bila pogrešna, a sam ju je svojevremeno zastupao. "Clinton je bila državna tajnica kada je ISIS bio u začetku, a sada se proširio na 30 država i ona ga planira zaustaviti!? Nisam podržavao intervenciju u Iraku, to je glupost iz mainstream medija... Rekao sam da je to užasan i glup potez i da će destabilizirati Bliski istok", kazao je.

Optužio je Baracka Obamu i Hillary Clinton da su povukli vojsku iz Iraka, nakon čega je Islamska država narasla, na što mu se Clinton smijala, rekavši da je tu odluku pri kraju svog mandata donio George Bush mlađi. Rekao je da mnoge članice NATO-a ne plaćaju dovoljno, te da bi SAD i NATO trebali intervenirati na Bliskom istoku protiv Islamske države, na što mu se ona opet smijala: "Pa mi to već činimo." Trump je rekao i to da smatra da je nuklearna prijetnja danas veća opasnost po svijet od klimatskih promjena. On je pri kraju među "problematičnim državama" spomenuo i Sjevernu Koreju, Kinu i Iran, te je rekao da u naoružanju SAD mora držati korak s Rusijom. Clinton je pak poslala poruku američkim saveznicima poput Japana i Južne Koreje, rekavši da njen izbor za predsjednicu znači da će te zemlje biti sigurne. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.