Top News
2868 prikaza

Kerum: "Pričaš, lažeš, mažeš... To je političar!"

Željko Kerum s pršutom
1/8
Facebook
Ankete daju solidnu prednost Željku Kerumu, a mi podsjećamo na neke od od najuzbudljivijih detalja njegove poslovne i političke karijere

Žele se vraća. Tragikomična je to situacija u gradu pod Marjanom gdje je izgledni novi gradonačelnik Željko Kerum. "Političar može biti svatko. Pričaš, lažeš, mažeš i – to je to", govorio je Kerum prije dvije godine kad je do nogu poražen u vlastitoj izbornoj jedinici. Njegova Hrvatska građanska stranka osvojila je 1539 glasova u X. izbornoj jedinici. Kolokvijalno govoreći, ni rodbina nije glasala za njega.

Nakon tog poraza govorio je da se nikad više neće baviti politikom. Pričao je da je naučio svoju lekciju. Tvrdio je da političar može biti svatko. Međutim, nije trebalo dugo da se Kerum predomisli i vrati u politiku. Ali vratimo se malo u prošlost. Kad je Kerum bio tek poduzetnik i veliki splitski trgovac. "Shvatili smo da osim u trgovinu trebamo ulagati i u razvoj posebnog tipa hotela, niza malih i srednjih obiteljskih hotela. Samo u posljednjih godinu dana u objekte na superatraktivnim lokacijama uložili smo oko 15 milijuna eura", ispričao je Kerum u razgovoru za Nacional 2002. godine.

Željko Kerum | Author: Ivo Cagalj (PIXSELL) Ivo Cagalj (PIXSELL)

U istom razgovoru prisjetio se Kerum i svojih skromnih početaka kad je nakon otkaza u Melioraciji otvorio dućan u obiteljskoj kući. "Ljudi gotovo nisu imali gdje kupovati pa mi je krenulo dobro i otvorio sam i drugi dućan. U prve tri godine otvorio sam pet dućana i postao prvi splitski trgovac. U Splitu je bilo više od tisuću malih trgovina, ali nitko nije otvarao velike. Ja sam prvi u Splitu otvorio veliki prodajni Kerumov trgovački centar u Lori na 9000 četvornih metara. Šest godina u Splitu nisam imao konkurenciju. Nitko se nije usudio uložiti u trgovačke centre", kazao je Kerum.

Možda i najupečatljivija izjava koja će pokazati neobično pogrešnom bila je ona o redovitom podmirivanju obaveza. "Tvrtka ‘Kerum’ sve svoje obveze plaća na vrijeme, sve poreze, sva davanja za socijalno i mirovinsko osiguranje naših radnika. Ako tipičan hrvatski poduzetnik vara državu i zaposlenike, ja sam doista atipičan.” Kerumu ni jedna inspekcija, od radne do porezne, nikad nije našla prekršaj: “Profesori Ekonomskog fakulteta u Splitu studentima tumače gradivo na primjerima ‘Kerumova’ uzornog knjigovodstva. Zvali su me i da govorim studentima, ali nisam ja neki teoretičar", rado je Kerum pričao o svojim dugovima.

Željko Kerum | Author: Tino Jurić/ PIXSELL Tino Jurić/ PIXSELL

Međutim, prije nekoliko dana Kerum nije tako rado pričao o svojim dugovima. "Kažu da ste jako puno dužni", rekla mu je HRT-ova novinarka Ivana Šilović. "Vidite gospođo, to što vi govorite je neistinito i neutemeljeno. Za to što govorite vi možete odgovarati i ostati bez svoje plaće pa ćete vi onda biti dužni i što onda? Onda ćete poslije plakati. Morate govoriti istinu", odgovorio joj je vidno živčani Kerum.

A činjenice, objavljene na stranicama Fine kažu da postoji 844 vjerovnika kojima Kerum d.o.o. duguje gotovo milijardu i šesto milijuna kuna. Dužan je Hrvatskoj radio televiziji gotovo 130.000 kuna, gradovima je dužan više od tri milijuna kuna, a samo Splitu je dužan 1,2 milijuna kuna. Osim toga, općinama je dužan stotinjak tisuća kuna. Komunalnim društvima, a praktički sva su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, dužan je gotovo 400.000 kuna. Raznim podružnicama Hrvatskih voda dužan je 1,7 milijuna kuna, s tim da su dalmatinski ogranci ujedno i najveći vjerovnici. Tako stoji da Hrvatske vode Split, Supetar, Trogir, Sinj, Zadar potražuju 1.702.315,73 kuna.

Željko Kerum s pršutom | Author: Facebook Facebook

Između Nacionalovog intervjua s početka teksta i ispada na rivi prošlo je više od desetljeća i jako puno toga se promijenilo. Kerumovo poslovno carstvo se urušilo. Kako je on to sam jednom prilikom opisao, "Nekad sam vozio Maybacha, a sad vozim Passata". Kerum je ušao i, podvijenog repa, izišao iz politike. Možda i najniža točka njegovog političkog angažmana došla je u ljeto 2013. godine kad je, u jeku kampanje za lokalne izbore, sjeo na stolac i prilijepio krišku pršuta na čelo. Kasnije će govoriti da je to bio tek jedan vid marketinga. "Zbog pršuta nisam pobijedio na lokalnim izborima i drago mi je da je tako bilo, jer sam tada imao previše obaveza", govorio je ne tako davno Kerum.

Nevjerojatno skupi Maybach, nekad Kerumov statusni simbol, prije nekoliko godina prešao je u vlasništvo Petra Pripuza, kralja zagrebačkog otpada. Hotel Marjan, omiljeni Kerumov projekt, i danas zjapi prazan. A toliko mu je bio drag da je uložio desetke milijuna kuna gradskog novca u preuređenje Zapadne obale nedaleko od hotela.

Jedina stvar koja je konstanta s Kerumom je njegova sklonost teškim riječima. Tako je jednom prilikom gostovao kod Aleksandra Stankovića u emisiji Nedjeljom u 2 pa je izjavio da Srbima i Crnogorcima ne bi dopustio ulazak na hrvatsko tržište, a ne bi dopustio ni da mu budu u obitelji.

Žele se vraća, naziv je popularne stranice na Facebooku, a ako se rezultati anketa ne budu dramatično mijenjali do izbora, Žele bi se uistinu mogao vratiti na čelo Splita. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.