Top News
214 prikaza

Kineski mediji: "Žrtve smo međunarodne zavjere"

Juzno kinesko more prelet
YouTube screenshot
Državni mediji počeli su kritizirati odluku arbitražnog suda u Haagu čak i prije nego je ona donesena ili objavljena

Stalni arbitražni sud u Haagu ovih dana će donijeti odluku o kineskim teritorijalnim zahtjevima u Južnom kineskom moru, a kineski državni mediji već sada su počeli kritizirati odluku, ali i sami Sud.

Na prvoj stranici The People's Daily optužuje SAD da pokušavaju zaustaviti kineski rast kako bi sačuvali vlastitu nadmoć u regiji. "Neki ljudi žele blatiti Kinu tako što izmišljaju stvari i pokušavaju podići tenzije, a sve kako bi prikazali prave žrtve lažnima", pišu komentatori te dodaju da je u slučaju Južnog kineskog mora Kina definitivno žrtva.

U utorak bi se trebala napokon donijeti presuda u slučaju što su ga 2013. godine započeli Filipini protiv kineskog širenja teritorija, a službeni Peking odbio je čak i sudjelovati u arbitraži.

Očekuje se da će sud presuditi u korist Filipina što bi moglo nanijeti veliku štetu kineskim teritorijalnim zahtjevima na iznimno bogatom području. Južnim kineski morem godišnje prođe roba u vrijednosti iznad 4,5 trilijuna dolara (4.500.000.000.000 dolara). "Dobivanje ili gubitak spora ne čini nikakvu razliku zato što Peking ne priznaje arbitraciju jer sud u Haagu nema jurisdikciju", stoji u redakcijskom komentaru engleskog izdanja People's Daily.

Ashley Townshend sa Sveučilišta u Sidneyu kaže da će odluka predstavljati kritični ispit snage međunarodnog prava u Južnom kineskom moru, ali bi moglo pokazati i spremnost kineskih vlasti na poštivanje globalnih pravila. "Peking bi mogao odgovoriti žestokim izjavama i možda će povećati broj vojnika na umjetnim otocima pod njihovom kontrolom. Ne vjerujem da će povući neke opasne vojne poteze", smatra Townshend.

S druge strane, neki drugi analitičari smatraju da Kina nema drugog izbora osim neke ekstremne reakcije na presudu. Bonnie Glaser, analitičar iz Washingtona, smatra da je Peking proizveo toliko nacionalizma oko teritorija u Južnom kineskom moru da moraju na neki način reagirati.

"Kinesko vodstvo ne želi uraditi bilo što što njihovo stanovništvo može protumačiti kao slabost u vrhu komunističke partije", kaže Glaser za britanski Guardian.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.