Top News
159 prikaza

Koliki je rok trajanja novog grčkog premijera?

Aleksis Cipras
Michael Kappeler (DPA/PIXSELL)
Švedski ekonomist analizira što pobjeda Aleksisa Ciprasa donosi Grčkoj, ali i cijeloj Europskoj uniji

Aleksis Cipras novi je grčki premijer, a ono što u narednom periodu očekuje Grčku, ali i Europu bit će prilično turbulentno, upozorava Fredrik  Erixon, švedski ekonomist i direktor Europskog centra za međunarodnu političku ekonomiju.

Erixon naime nije nimalo optimističan oko Ciprasove pobjede, te ističe kako je pitanje koliko će trajati oduševljenje novom, mladom zvijezdom radikalne lijeve političke scene. Njegova borba da oslobodi Grčku svih javnih dugova i politiku štednje pošalje u ropotarnicu povijesti naprosto je nemoguća misija.

Dio dugova će Grčkoj možda čak i biti oprošten, Angela Merkel će zasigurno znati procijeniti gdje točno Grčkoj treba izaći u susret, ali taj dar neće biti besplatan. Grčka će zauzvrat morati pristati na određene uvjete i ekonomske reforme i ako Cipras prihvati takav deal, izigrat će ključno obećanje koje je dao u predizbornoj kampanji.

Cijeli komentar Fredrika Erixona o mogućim posljedicama Ciprasove pobjede objavljenog na Spectatoru pročitajte ovdje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.