Top News
386 prikaza

Kolinda okreće leđa Tomi i Timu: "Gospodo, mogu i bez vas"

Kolinda Grabar Kitarović
Goran Stanzl (PIXSELL)
Slanjem Prgometa u Vukovar, šefica države je poslala poruku Oreškoviću i Karamarku da ima podršku i na drugim mjestima...

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ne prestaje iznenađivati javnost, premijera Tihomira Oreškovića, ali i šefa HDZ-a Tomislava Karamarka. 

Oreškoviću je opalila šamar smijenivši šefa obavještajnih službi Dragana Lozančića, a Karamarku još i ranije, kada je okupila tehničku vladu baš u finišu pregovara s MOST-om.

Na trgu održan svečani doček kineske Nove godine - godine Majmuna | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)

No, posljednji ‘šamar’ morao ga je ‘ubosti drito u srce’. Naime, predsjednica je na svečanost završetka razminiranja u Vukovaru kao svog izaslanika odabrala, ni manje ni više, nego Dragu Prgometa, ljutog Karamarkova suparnika i njegova bivšeg zamjenika koji je zbog neslaganja s Karamarkom i izišao iz HDZ-a. 

Kakav udarac, pričalo se u HDZ-u jutro nakon Kolindina priopćenja o izaslaniku. No, ono što HDZ najviše zanima jest pozadina njene odluke da u Vukovar pored 47 HDZ-ovih zastupnika u Saboru izabrala baš Dragu Prgometa.

‘Pa nije samo Prgomet branitelj. U HDZ-u ima puno branitelja, a mogla je recimo poslati Željka Dilbera, a ne bivšeg HDZ-oca koji se tajno sastajao s Milanovićem’, ljutito kaže jedan visokopozicionirani HDZ-ovac kojeg je potez Kolinde Grabar Kitarović izbacio iz takta.

Prema svemu sudeći, iza ovakvog manevra predsjednice, stoji opet slučaj Lozančić, barem tako smatra jedan dio HDZ-a. 

S obzirom da premijer Orešković još uvijek nije potpisao njegovu smjenu, predsjednica ispada neozbiljna, a to ona nikako ne može prihvatiti. 

Iako zna da u Karamarku ima saveznika što se tiče Lozančićeve smjene (on je i javno rekao da ga se treba smijeniti), činjenica je da Orešković unatoč pritiscima iz HDZ-a još nije stavio svoj potpis na razrješenje.

‘Predsjednica se osjeća izigranom. Sve je bilo dogovoreno s Karamarkom oko smjene, a onda se Orešković krenuo premišljati s potpisom. Sad se već taj potpis predugo čeka. Sve u svemu afera Lozančić poremetila je ionako ne baš čvrste odnose u vlasti’, objašnjava sugovornik blizak predsjednici, ali i vrhu HDZ-a.

S obzirom na ovakav rasplet, odnosno zaplet događaja i predsjednica je morala malo pokazati zube, odnosno pritisnut šefa HDZ-a Tomislava Karamarka da sa svojim utjecajem požuri smjenu Dragana Lozančića.

Tako barem misli dobar dio HDZ-ovaca s kojima smo razgovararali sredinom tjedna, a riječ o onima visoko, ali i nisko rangiranima.

Odnosno, prevladava stav da je Kolinda Grabar Kitarović slanjem Drage Prgometa kao svog izaslanika u Vukovar poslala poruku Karamarku i Oreškoviću da ona može naći podršku i u drugim političarima, da može okrenuti leđa obojici i da pritom nipošto neće biti sama.

‘Ona je predsjednica i uvijek će se naći neki utjecajni političari koji će je podržati. No, treba naglasiti da ona, iako nije u idiličnim odnosima s Karamarkom, ipak zna da će joj on trebati ako se odluči kandidirati na idućim predsjedničkim izborima. Jer, trebat će joj stranka koja sa sobom nosi logistiku, dobru organzaciju, ali i novac za kampanju’, objašnjava naš sugovornik.

Kolinda Grabar Kitarović ovim je činom zapravo, baš kao i Orešković odlaganjem potpisivanja Lozančićeve smjene, pokazala da zna kako igrati u političkoj areni. Pa i zabiti koji gol. 

Kolinda Grabar Kitarović | Author: Grgo Jelavic (PIXSELL) Grgo Jelavic (PIXSELL)

Jer ovaj potez baš nitko nije očekivao. Gotovo bi ga svi bolje upućeni u političke igre pripisali Vladimiru Šeksu, ali on više ne uživa njeno povjerenje pa je tim više ovaj potez moguće pripisati samoj predsjednici. 

Važno je i napomenuti da su Prgomet i Kolinda Grabar Kitarović u dobrim odnosima i da nikad među njima nije bilo trzavica. A baš kao i svi u politici i oni imaju svoju povijest.

Predsjednica, naime, vrlo dobro zna da je Drago Prgomet prvi izgovorio njeno ime na jednoj od sjednica Predsjedništva HDZ-a kad se razmatralo koga bi HDZ trebao kandidirati na izborima za predsjednika.

‘Dva mjeseca prije nego li će Karamarko reći da je on za kandidaturu Kolinde Grabar Kitarović, njeno je ime izgovorio tadašnji njegov zamjenik Drago Prgomet. Nadalje, on ju je u svim svojim člancima i javnim istupima hvalio, čak i onda kad je znao da njegovo mišljenje nikoga u vrhu stranke ne zanima. Prgomet je do kraja ostao uz Kolindu, pa i onda kad je izišao iz HDZ-a i to je ono što ona iznimno cijeni’, rekao je sugovornik dobro upoznat s odnosima u HDZ-u.

Iako ovaj predsjedničin potez na prvu nema baš nikakve veze s premijerom Oreškovićem, činjenica je da će Karamarko, najvjerojatnije, sada malo jače lobirati da premijer stavi svoj potpis na odluku o Lozančićevu razrješenju.

Barem tako smatraju naši sugovornici jer su nakon podosta mjeseci Kolinda Grabar Kitarović i Tomislav Karamako napokon malo popeglali svoje odnose i zbog istih interesa smanjili tenzije.

'Sjećate se da je bilo prepucavanja preko medija i to još nakon formiranja vlade. Prvo je puštena informacija o njenoj tehničkoj vladi u kojoj je premijer trebao biti Damir Vanđelić, a potom je iz drugog medija stigao odgovor s Pantovčaka da je predsjednica jača od HDZ i da se na Pantovčaku piše drugi gospodarski program. Neupućenima će se odnosi šefa HDZ-a i predsjednice činiti dobrima, ali daleko je to od istine. Pa kad ste ih vidjeli zajedno zadnji put, recimo na nekom događaju koji nije predstavljanje nove Vlade', napominje HDZ-ovac blizak vodećim ljudima u zemlji.

Iako odnosi nisu nikad bili idilični, navodno su znali postići dogovore kad je to oboma bilo u interesu. 

Tu nije samo u pitanju smjena Lozančića, već i smjena Vladimira Šeksa s mjesta savjetnika koju je, tako se barem govori u političkim kuloarima, predsjednica učinila upravo po Karamarkovu savjetu. 

Mediji prenose Šeksove izjave o tome kako će se kandidirati za neko mjesto u vrhu stranke na predstojećim unutarstranačkim izborima, ali Karamako nije politički neiskusan i sve je odigrao kako treba. 

Šeksa se, naime, više nitko ne boji (iako bi on to silno želio) pa tako ni vrh HDZ-a. Njega definitivno nikad ne treba podcijeniti, ali činjenica je da on više nije tako bitan igrač u stranci.

Tomislav Karamarko i Kolinda Grabar Kitarović | Author: Tino Jurić/ PIXSELL Tino Jurić/ PIXSELL

Karamarko ga je uspio marginalizirati i zapravo mu ne može puno naštetiti. Pa ni time da iznjedri Karamarkova suparnika, perspektivnog Andreja Plekovića. Naprosto, da bi u tome uspio treba mu Plenkovićev pristanak. 

A Plenković, barem kako kažu briselski politički krugovi, nije spreman na takav dvoboj. Bivši karijerni diplomat nije po svom habitusu čovjek koji bi u unutarstranačkoj borbi mogao igrati čvrsto.

Osim toga, siguno ne bi dobio ni podršku predsjednice i lako je za zaključiti da bi bez baze, na kraju izgubio. A to on sebi neće dopustiti. 

S druge strane, spominjalo se i ime Damira Krstičevića kao izglednog protukandidata Karamarka, ali, oni dobro upućeni u prilike u HDZ-u, smatraju da se ni on neće kandidirati.

‘Karamarko je jak. HDZ jest u rasulu trenutno, ali on iza sebe ima četiri pobjede i ovu zadnju, ajmo je nazvati polu pobjedom. Članstvo mu zato ne može ništa regularno osporiti iako su nezadovoljni, puno je nenamirenih usta, ali, vjerujte mi, on će možda na kraju biti jedini kandidat na izborima’, kaže nam naš sugovornik.

Nije bitno ni što su mu trenutno i Božo Petrov i Orešković, ali i predsjednica okrenuli leđa, on će, nastavlja, naći načina da na kraju sve okrene u svoju korist.

Činjenica jest da je Orešković kliknuo s Petrovim, da si vjeruju i dijele ista mišljenja oko zadnjih afera, ali HDZ je najjači partner u vladi jer brojke to govore.

‘S 47 mandata najjači je partner u vladi ma što tko mislio’, kaže naš sugovornik.

Zato se Karamarko ni ne libi javno pozvati Oreškovića da stavi potpis na razrješenje Dragana Lozančića iako je prije toga sigurno bilo i diskretnijih poruka u četiri oka. 

S druge strane Orešković koji uživa naklonost Bože Petrova, reklo bi se da su si jednostavno kliknuli, ne želi biti fikus. 

Njegove ambicije su ostati u politici pa zato na slučaju Lozančić želi pokazati da on drži sve konce u vladi i da je njegova zadnja.

S obzirom da Hrvatska još nikad nije imala ovakvu vladu s nestranačkim premijerom nije lako dokučiti sve odnose u vladi, a po difoltu se Oreškovića proglasilo lutkom s kojom se igraju Petrov i Karamarko. 

No, baš zbog toga Orešković sve više pokazuje zube, Karamarka drži na ledu u aferi Lozančić, a ne libi se ni on slati javne poruke kako bi trebao izgledati politički dijalog.

‘Pluralizam je temelj demokracije. Pluralizam podrazumijeva različitost mišljenja i dijalog...’, prve su rečenice njegova statusa na Facebooku koje su itekako značajne.

One se mogu shvatiti ovako ili onako, ali činjenica je da premijer u trenutku afere Lozančić koja još nije dobila svoj rasplet javno poziva na potrebu za različita mišljenja. 

Jedan dio političke elite ovaj status shvatio je kao odgovor Karamarku i definitivno ga se može tako protumačit.

Tomislav Karamarko zapravo je u kratkom vremenu doživio neslaganje kako s Petrovom tako i s Oreškovićem pa sad i s predsjednicom.

Zli jezici govore i da se HDZ raspada i prema svemu tome Karamarku se ne bi pisala neka ružičasta budućnost. 

No, sve je više onih koji ga doista poistovjećuju s feniksom jer sve na kraju okrene u svoju korist, digne se i iako sve naznake govore da gubi, on izlazi kao pobjednik. 

Kolinda Grabar Kitarović | Author: Slavko Midžor (PIXSELL) Slavko Midžor (PIXSELL)

Neprijatelji ma kako ga ne voljeli ne mogu reći da je gubitnik. Jer doista iz svake borbe izađe kao pobjednik.

‘Most mu zadaje dosta muke, ali Most će na kraju odigrati za HDZ. Tu je crkva, tu je želja da se zadrže postojeće pozicije, možda čak ni ne iz nekog osobnog razloga, ajmo vjerovati da je doista iz pravih pobuda, a to je za dobrobit zemlje i zato će Karamarko i dalje vladati. Kako u stranci tako i u zemlji. Barem do kraja ovog mandata’, kaže nam sugovornik iz HDZ-a koji je pričao s nizom članova o Karamarkovoj poziciji kako u vladi tako i u stranci.

Orešković, pak s druge strane, sve više i više iskazuje u užem društvu svoje ambicije da se politički angažira i nakon ovog mandata. 

Navodno se i nekim suradnicima povjerio da se u Tevu može sutra vratiti, ali ambicije su mu pomoći zemlji svojim znanjem. Iako su ga ubacili čistog i nevinog u političku močvaru, vrlo brzo shvatio je pravila igre. 

Iako je došao na Karamarkov poziv, bliži mu je postao Božo Petrov što zbog stavova, a što i zbog Crkve, kojoj su oba odani.

‘Orešković ne trpi dociranje. Zato će na iznenađenje mnogih pokazati svoj stav u važnim pitanjima. Pa evo Kolindi nije dopustio da ide na Vijeće ministara EU iako je ona slala jasne signale da bi rado predstavljala Hrvatsku. Zato možemo reći da ju je već dva puta odbio. Prvi slučaj je Lozančić, doduše, još je nije odbio, ali ju je pustio da čeka i čeka njegov potpis. Drugi slučaj je vanjska politika gdje bi ona htjela imati veći utjecaj, ali on joj neće dopustit. To se sve može povezati i kao pljuske ne amo njoj nego i Karamarku jer je on sve to dogovarao s predsjednicom’, kaže naš sugovornik.

Hrvatska nikad nije bila u ovakvoj situaciji. Oblikovao se nevjerovatan paralelogram moći, u kojemu niti jedan centar nema preveliku snagu - to je naš, nehotični, sustav chek and balances...

Nova vlada, prema mnogim autoritativnim mišljenjima, neće - već zbog težine situacije - imati dug radni vijek. No obzirom na konstelaciju Mosta i HDZ-a ona je još krhkija. 

Most drži pod kontrolom HDZ, koji bez njih ne može ništa. U HDZ-u je dio članstva za Karamarka, ali on ima i puno protivnika.

No, snagu mu daje raskol u SDP-u, gdje je Milanovićeva pozicija ugrožena. Da Oreškovič sutra odstupi, Most bi morao pristati na Karamarka jer vlast je ne bi imao tko uzeti. 

Ne dobije li Karamarko izbore u HDZ-u, ta bi stranka mogla dobiti novog saveznika - Dragu Prgometa, kojemu u HDZ-u smeta samo jedna Karamarko.

A tu bi spregu mogla pomoći i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja ne ljubi Karamarka... Komplicirano do zla boga...

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • pepi 13:37 27.Veljača 2016.

  Hahaha! Udbaška podmetanja i želje!

 • mExpress 20:26 26.Veljača 2016.

  Ovo što mi imamo, nema nitko u svijetu. ... Afera do afere. Čekamo filmić s rođendanske zabave!

 • tuckpleatalkpoe 15:15 26.Veljača 2016.

  vau! koje 'novinarstvo'! bit će da je dogorilo do nokata... imaju li ovi tzv. 'novinari' ikoga na svijetu? jer, netko bi se zbog ovakvog pisanja trebao sramiti, kad se već ne srame boris i tea. oni valjda racionaliziraju da zarađuju. ... prikaži još! bah, porno glumice i novinari expressa, to je gotovo pa isto...