Top News
13581 prikaza

Kome smeta: Odlično vodio bolnicu za djecu, a mora otići

Zoran Bahtijarević
Sanjin Strukić/PIXSELL
V. d. ravnatelja Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj Zoran Bahtijarević ne smije na natječaj zbog formalnosti

Klinika za dječje bolesti u Zagrebu, koja je prije nekoliko godina imala i stečajnog upravitelja, danas posluje u plusu, Dječja onkologija dobila je nove prostore, svako toliko se pojavljuju sve nove javne akcije... Pritom je nastavila i dobru praksu iz prijašnjih godina, primjerice škola za djecu pacijente iz koje, iako na liječenju, školarci odlaze i na natjecanja i tamo pobjeđuju.

Unatoč svemu tome, sadašnji vršitelj dužnosti ravnatelja Zoran Bahtijarević nema pravo sudjelovati na natječaju za ravnatelja u novom mandatu što ga je raspisala uprava ove dječje bolnice. Natječaj traje do 2. veljače, a problem s time što Bahtijarević nema pravo sudjelovati na natječaju, iako je bolnicu odlično vodio od svibnja 2016., u tome je što je prema statutu klinike uvjet za ravnatelja to da u znanstveno-nastavnom zvanju status profesora ili docenta.

Milan Kujundžić Ispad ministra Top News Kujundžić: "Idite na referendum pa natrag u komunizam"

U tom dijelu nema ničega spornog, ali ima u nečem drugom. Ovakav uvjet u svojim statutima nemaju mnoge bolnice u Hrvatskoj, a Klinika za dječje bolesti u tri navrata tražila je od Ministarstva zdravstva da odobri izmjenu statuta klinike kako to više ne bi bio uvjet. Prva dva puta još u onom rekordno kratkom mandatu ministra Daria Nakića u vladi Tihomira Oreškovića 2016., a treći put sada u mandatu ministra Milana Kujundžića.

I nikada klinika nije dobila odgovor. Bahtijarević kaže da s tim nema problema, da uvjete za prijaviti se za natječaj ne ispunjava, pa se na nj neće niti prijaviti.

"Užasno mi je žao da sam se u ovoj priči ja pretvorio u vijest. Vijest je da smo raspisali natječaj za CT uređaj, vijest je da smo dobili poziv za natječaj za 55 milijuna kuna za bespovratna sredstva iz EU fondova za pomoć posebno ranjivim skupinama. Zabrinutost roditelja naših pacijenata i dijela zaposlenika vezanu uz moj odlazak doživljavam kao kompliment cijeloj upravi i 700 zaposlenika bolnice koji su pridonijeli da ova bolnica ovako dobro stoji. Još jednom, kažem, stvarno mi je žao što sam u ovoj priči ja postao vijest", kazao je za Express Bahtijarević.

Milan Kujundžić | Author: Petar Glebov (PIXSELL) Petar Glebov (PIXSELL)

Natječaj za novog ravnatelja morao se raspisati u najkraćem mogućem roku jer je najduže vrijeme koliko je vršitelj dužnosti smio ostati na čelu bolnice u ovakvom statusu jedna godina. A Bahtijarević je na tom mjestu već godinu i pol. Zato je Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva još u jesen naložila da se u roku od 90 dana raspiše natječaj za ravnatelja.

Makar u istoj tolikoj mjeri ministarstvo, međutim, nije bilo ažurno u vezi zahtjeva za izmjenom statuta, nego se na odobrenje čeka već cijelu jednu godinu, za što nismo uspjeli dobiti zadovoljavajuće objašnjenje. Osim dobrih rezultata, problem je i to što je mnoštvo roditelja djece koja su se tamo liječila ili se liječe, ogorčeno mogućnošću da ode s tog mjesta na ovakav način.

Ministar Milan Kujundžić ušao je prije desetak mjeseci u žestoki sukob s donedavnim ravnateljem KB Dubrava Tonijem Kolakom, što se izrodilo u javnu svađu između njih dvojice. Povod je bilo to što Kolak kao ravnatelj za sklapanje ugovora o obnovi vodovoda bolnice nije tražio odobrenje uprave. On je tvrdio da to zbog specifičnih okolnosti nije niti trebao, druga strana je tvrdila da je zbog specifičnih okolnosti on to bio dužan učiniti. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ruzicjagoda 09:52 27.Siječanj 2018.

    Pišete gluposti, čovjek je navršio 66 godina i mora u mirovinu po sili zakona, zato ne može bizi ravnatelj.

  • Bojana 08:10 27.Siječanj 2018.

    Šteta za ovako dobrog liječnika nadam se da će ostati raditi u klinici i baš me zanima tko će biti osoba koja će ga zamjeniti

  • jluci82 00:07 27.Siječanj 2018.

    Poruka pametnima, kvalificiranima,poštenima i obrazovanima....emigriraj tj.spašavaj se tko može