Top News
692 prikaza

Komunistička partija Kine: Živa, zdrava i veća nego ikad

Komunistička partija Kine - Kongres
DPA/PIXSELL
Partija je sve mnogoljudnija, dok je problema sve više, pa neki smatraju da ovo nagoviješta kraj Kine kakvu poznajemo

Kvaliteta nad kvantitetom. Manje je više. Bile su to parole Komunističke partije Kine otkad su njezini rukovodioci početkom 2013. godine objavili da će njihovo članstvo biti kontrolirano u pokušaju poboljšanja 'snage i vitalnosti' organizacije. 

Dvije godine poslije, kineske vrhovne instance djeluju kao da su napokon shvatile da gubitak viška nije tako jednostavan kao što se čini. Naime u najnovijem priopćenju Centralnog komiteta piše da su od kraja prošle godine dobili 87.793 milijuna članova - što je brojka koja premašuje cijelu populaciju Njemačke, te predstavlja neto povećanje od 1.1 milijuna u odnosu na godinu dana prije.

Kina se nalazi usred antiucjenjivačke kampanje pod predsjednikom Xi Jinpingom, te se na gotovo tjednoj bazi objavljuju imena koja se istražuju po pitanju korupcije, i to redovito iz redova vlade i partije.

Zajedno s raspadom sustava, stalno se čuju upozorenja za članove partije da se obuzdaju po pitanju ponašanja u javnosti i obraćanja svojima nadređenima, koje ne susreću s dužnim poštovanjem, nego im navodno govore 'šefe' i 'frajeru'.

Komunistička partija Kine - Kongres | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Pokušavajući osigurati preživljavanje partije, Xi i drugi vođe trude se podsjetiti sve kadrove da Komunistička partija Kine mora izbjeći zamke koje su uzrokovale raspad bivšeg Sovjetskog Saveza, posebno nelojalnost komunističkim idejama.

Neki su kineski stručnjaci upozorili da je do Sovjetskog kolapsa došlo nakon što su redovi Komunističke partije dosegli nevjerojatnih 19 milijuna članova, tj. gotovo 10 posto odrasle populacije tadašnjeg Sovjetskog Saveza. 

Članovi Komunističke partije Kine čine pak 7,8 posto kineske odrasle populacije. A unatoč pokušaju da ograniče veličinu stranke i da 'pročiste' nekvalificirane članove, najnoviji podaci govore da komunista ima sve više i više, iako danas njihova brojka raste sporije nego prije nekoliko godina.

Odjel za komunikacije ove velike organizacije nije direktno progovorio o ovom problemu, no izjavio je da nove brojke pokazuju da se i dalje radi na jačanju partijine snage i vitalnosti, piše Wall Street Journal.

No neki kineski korisnici društvenih mreža iskazali su sumnjičavost nakon što su pročitali posljednju objavu. "Koliko članova partije uopće vjeruje u komunizam?", upitao je jedan, dok je drugi dodao: "Studenti se učlanuju u partiju samo kako bi došli do veza i besramno izvukli osobnu korist". Zvuči poznato?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.