Top News
90 prikaza

Kosor: Moj gospodarski program iz 2010. godine i danas bi spasio zemlju

Jadranka Kosor
Patrik Macek (PIXSELL)
Kosor ostaje potpuno neovisna, što znači da sama odlučuje o tome kome će se nakon izbora prikloniti

Jadranku Kosor do nedavno, dok se javno nije izjasnila na čijoj će se listi naći njezino ime, mnogi su slali signale kako bi voljeli da se nađe na njihovoj listi.

Šef SDP-a Zoran Milanović nije joj ponudio konkretno mjesto, ali joj je poručio da “i o tome mogu razgovarati”, bivši predsjednik Ivo Josipović također ju je zvao, a razmišljala je i o osnivanju svoje stranke, razgovaralo je i o njezinoj suradnji s Dragom Prgometom i MOST-om. 

Ona je na kraju odabrala Reformiste Radimira Čačića te je nositeljica liste pete izborne jedinice koja obuhvaća Požeško- slavonsku županiju te Brodsko-posavsku i Vukovarsko- srijemsku.

Ipak, Kosor ostaje potpuno neovisna, što znači da sama odlučuje o tome kome će se nakon izbora prikloniti. Njezin mandat pripada samo njoj i nema obveza prema Reformistima. 

Ako bi pak osvojila mandat, ona ne bi nikoga ucjenjivala njime niti što tražila zauzvrat. Na terenu joj ljudi govore kako je ona potrebna u politici jer je “glas razuma i dosljedna je sebi sve ove godine”. 

Kosor u kampanju kreće s gospodarskim programom oporavka zemlje koji je napravila još 2010. godine.

"Tamo su navedene sve mjere, jedan dio sam uspjela provesti, a drugi nisam uspjela zbog izbora 2011.", kaže Kosor. 

U programu je, zaboravljena od vladajućih i oporbe, borba protiv korupcije i kriminala, a Kosor je naglasak stavila i na čuvanje ustavnih vrednota, promicanju pravne države i vladavine prava - kao najvažnijih vrednota Ustava. 

Inzistirat će i na nužnim reformama kao što su mirovinska (samo pedeset posto novca za mirovine ide iz doprinosa, a ostatak iz državnog proračuna i to je, kaže, neizdrživo za državu), zatim tu je reorganizacija teritorijalnog ustroja, a posebno će zagovarati žestoku štednju ministarstava i svih dužnosnika, odnosno zauzet će se za štedljivu državu.

To se u prvom redu odnosi na ukidanje reprezentacije, kupnju novih automobila, a zapošljavanje u javnoj upravi išlo bi prema načelu dva za jedan, tu je i reorganizacija javnih poduzeća, a ono što je možda i najrevolucijarnije jest obveza držanja deficita pod kontrolom.

Upravo ovu posljednju stavku bivša premijerka bi uvela kao ustavnu kategoriju. Podsjetimo da je Kosor izašla i na europske izbore iako su je tada već izbacili iz HDZ-a. 

Nastup na tim izborima omogućio joj je Nikica Gabrić na čijoj je listi bila na zadnjem mjestu te je osvojila 6561 glas, više od Gabrića koji je bio na prvom mjestu liste i dobio 5346 glasova.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.