Top News
324 prikaza

Kovač u Izraelu: "Ja bih na stadionu odmah reagirao na ustaško skandiranje"

Miro Kovač
Davor Puklavec (PIXSELL)
Hrvatski ministar vanjskih poslova uoči sastanka s izraelskim premijerom odgovara na mnoštvo neugodnih pitanja o ustaštvu u Hrvatskoj

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač izjavio je u intervjuu za izraelski dnevnik Jerusalem Post da bi, da je on bio na utakmici između Hrvatske i Izraela u Osijeku u ožujku, da bi svakako odmah nešto poduzeo. Kovač je trenutno u posjetu Izraelu, a intervju je dao uoči sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Kovačeva izjava zapravo je kritika na račun hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića. Novinar Jerusalem Posta otvoreno ga je pitao što misli o proustaškom skandiranju tijekom prijateljske nogometne utakmice u ožujku, što je u izraelskoj javnosti, pa i šire, naišlo na zgražanje i osudu.

"Tihomir Orešković tada je po tom pitanju ostao šutjeti, no Kovač nam je priznao da bi mu bila draža jasna reakcija odmah na mjestu događaja", napisao je Jerusalem Post. Kovač je dodao da na toj utakmici u ožujku nije bio na stadionu, ali bi, da je slučajno iz svečane lože pratio prijateljsku nogometnu utakmicu dviju nacionalnih reprezentacija, svakako nešto poduzeo. Tijekom intervjua Kovač se pozvao na Ustav Republike Hrvatske koji snažno stoji nasuprot rasizmu i antisemitizmu.

Osim tog incidenta, hrvatski ministar vanjskih poslova tijekom posjeta Izraelu u nekoliko se navrata već suočavao i s pitanjima oko odnosa hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića prema ustaškom pokretu, zbog svima poznate njegove povijesti izjava i tekstova, pa i fotografija u vezi ustaškog pokreta. A Izrael još pamti i svastiku iscrtanu u travnjaku stadiona u Poljudu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.