Top News
3512 prikaza

Crkva suspendirala svećenika: Zlostavljao je djecu?

Katedrala svetog Duje u Splitu
MIRANDA CIKOTIĆ/PIXSELL
Na novinske upite ne odgovaraju, kako kažu, da zaštite ugled žrtve

Crkvena vlast  je na području Splitsko-makarske nadbiskupije suspendirala jednog klerika zbog mogućeg "kažnjivog djela" te je imenovan sudac istražitelj i bilježnik koji su dobili zadatak da se raspitaju o "činjenicama i okolnostima odgovornosti," a rezultati te istrage bit će dostavljeni Kongregaciji za nauk vjere, te državnim vlastima.

"Nadbiskupski Ordinarijat u Splitu primio je obavijest o mogućem kažnjivom djelu jednoga klerika na području Splitsko-makarske nadbiskupije te je na temelju toga, u skladu s propisima kanonskoga prava, dijecezanski biskup izrekao kleriku mjeru obustave (suspensio), priopćeno je iz Splitsko-makarske nadbiskupije, koja ističe kako u ovom trenutku nije moguće iznositi više informacija do konačnog ishoda istrage.

Kako se objašnjava, mjesni Ordinarij ima ovlast mjeru obustave slobodno primijeniti prije, u vrijeme trajanja i nakon bilo kojeg kanonskog postupka.

"U isto vrijeme, Ordinarij je imenovao suca istražitelja i bilježnika u postupku prethodne istrage koji su dobili zadatak da se raspitaju o činjenicama, okolnostima i odgovornosti (usp. kan. 1717). Rezultate prethodne istrage Ordinarij će dostaviti nadležnoj Kongregaciji za nauk vjere koja će dati daljnje upute za postupanje, a ukoliko se ustanovi da je prijava vjerodostojna, Ordinarij će slučaj dostaviti i državnim vlastima," stoji u priopćenju.

Napominje se kao je svrha ovoga postupka "put ozdravljanja i obnove te radi čuvanja dobrog glasa sviju, u prvom redu žrtve".

Na upit Hine u Nadbiskupiji su rekli da ne mogu ništa više reći o tom slučaju nego što je priopćeno. 

Portal Index, je nakon priopćenja iz nadbiskupije, objavio je kako neslužbeno doznaje da je suspendiran fratar, čiji su podaci poznati redakciji, iz splitskog samostana Sv. Frane i to zbog sumnje da je dulji niz godina seksualno zlostavljao maloljetnike. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Prom Jedan
    Prom_Jedan 15:04 03.Travanj 2018.

    Nemoguće, to nije istina.. to je udbaška urota protiv rvackog naroda, obitelji i naše precjednice .....