Top News
7020 prikaza

Krvavi rat srpskih mafijaša: Smaknuća po cijelom svijetu

Ubojstvo u Joburgu
Screenshot
Niz okrutnih ubojstava nastavio se i ovog tjedna, a čini se da vlasti ne mogu zaustaviti krvoproliće

Srbin Ivan Đorđević prije dvije godine preživio je pokušaj ubojstva u Južnoafričkoj Republici, ali počinitelji su u utorak bili uspješni. Smaknut je u utorak u zasjedi u stambenom kompleksu Bryanstone. 

Kako piše srpski Blic, nakon što je Đorđević automobilom ušao u kompleks Bryanstone gdje je i živio, pokraj njega zaustavio se automobil BMW iz kojeg su izišla dvojica maskiranih napadača s poluautomatskim puškama R5, što je skraćena južnoafrička varijanta izraelskog Galila. 

Tamošnji portal News 24 prenosi da je Đorđević vozio, kako se čini, blindirani Mercedes Benz. Napadači su stali ispred vozila i u njegovom smjeru ispalili 26 metaka. Nadzorne kamere snimile su likvidaciju, a na snimci se vidi da je u trenutku rafalne paljbe Đorđević pokušao pobjeći kroz vozačeva vrata. Međutim, kako je portalu News 24 ispričao čuvar zgrade, što potvrđuje i snimka, napadači su potrčali za njim i sustigli ga na kraju kompleksa gdje su u njega ispalili nekoliko hitaca. Đorđević je preminuo na mjestu.

Kod njega su, navodno, pronađeni lažni dokumenti na ime Ivan Lazarević. Nakon likvidacije su pobjegli svojim automobilom kojeg su kasnije zapalili na otvorenom polju nekoliko kilometara dalje. Ovo ubojstvo počinjeno je na isti način kao i pucnjava na Darka Kulića, bivšeg pripadnika srpske garde u Randburgu prošle godine. Kulić je tada ubijen, a automobil korišten u napadu pronađen ja zapaljen. U automobilu pronađena je i spaljena automatska puška. Glasnogovornik policije kapetan Mavela Masondo rekao je za južnoafričke medije da motiv ubojstva još nije poznat. 

Vjeruje se da je Đorđević u JAR-u živio posljednjih deset godina, a prema pisanju tamošnjih medija iza sebe je ostavio tri kćeri. 

Iako je nejasno zašto su napadači na Đorđevića bili toliko uporni u likvidaciji, poznato je da je imao veze s drugim istaknutim Srbima u Južnoj Africi. Naime, Đorđević je bio prijatelj Dobrosava Gavrića koje se trenutačno nalazi u zatvoru u JAR-u. Ubojica Željka Ražnatovića Arkana osuđen je u Srbiji na 35 godina zatvora, ali trenutačno se bori svim snagama protiv izručenja. Osim toga, bio je svjedok ubojstva mafijaškog bossa Cyrila Beeke 21. ožujka 2011. godine. 

Podsjećanja radi, Đorđević je teško ranjen dok je sjedio ispred restorana u bogatom predgrađu Johannesburga. U bolnicu je prebačen s četiri ustrjelne rane i u kritičnom stanju. Proveo je nekoliko mjeseci u bolnici, a policija je ustvrdila da nije bilo riječ o pljački jer su u njegovom automobilu pronašli laptop i veliku količinu novca. 

Nerazriješena ubojstva

Đorđe Mihaljević - Kralj dijamanata

Zvali su ga kralj dijamanata, a ubijen je u naselju Bedfordview čekajući paljenje zelenog svjetla na semaforu. Dvojica napadača na motociklu prišla su zaustavljenom automobilu i osuli paljbu. Đorđević je ubijen u istom naselju.

Milan Đuričić - Likvidiran na semaforu

Drugi Gavrićev suradnik i ubojica Željka Ražnatovića Arkana likvidiran je 24. travnja prošle godine u Johannesburgu po istom scenariju kao i ubijeni trgovac dijamantima. Ubijen je na semaforu. 

Darko Kulić

U Randburgu, istom dijelu Johannesburga gdje je ubijen i Đuričić - Miki, sredinom prošle godine ubijen je i Kulić. Špekuliralo se da je likvidiran jer je znao tko je ubio Milana Đuričić. 

Gorgije Darmanović

Dvostruki agent iz Južnoafričke Republike ubijen je na Novom Beogradu, a navodno se dovodi u vezu s podzemljem te države. Špekuliralo se da je bio dobar prijatelj s Gavrićem i Mikijem. 

Jugoslav Smiljkić

Prošlog mjeseca usred bijela dana ubijen je Jugoslav Smiljkić dok je stajao pokraj svog motora u Rooderportu. Smiljkić je, također, imao veze s Gavrićem i njegovim suradnicima. Policija i dalje traga za ubojicama, a motiv još nije otkriven.

(Blic)

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 17:27 11.Travanj 2019.

    banda