Top News
4350 prikaza

Nove kokainske rute preko Balkana i Dunava

Meksiko: Vojska zaplijenila 15 milijuna dolara koji pripada narkokartelu Sinaloa
DPA/PIXSELL
U istrazi o zapljeni tog kokaina vrijednog 300 milijuna eura, kao naručitelji, istražuju se Vranjanac Davor T. i šef škaljarskog klana Igor Dedović

Iako u Rotterdam stiže gotovo polovica kokaina na europskom crnom tržištu, šverceri, u namjeri da zaobiđu kontrole u najvećim lukama, teret usmjeravaju na istok

Istočna narkoruta kroz Sredozemlje, umjesto do obale Španjolske, Italije ili Grčke završava u Crnom moru u najvećoj rumunjskoj luci Constanti, što potvrđuje nedavna zapljena više od tone kokaina i uhićenje dvojice Srba osumnjičenih za krijumčarenje droge.

"Luke na zapadu, sjeveru i jugu Europe su 'razrađene' i dobro poznate krijumčarima. Ali i policijama i carinama koje se trude detaljno pročešljati sumnjive kontejnere. Upravo zbog toga, šverceri kokaina nalaze nove puteve za dopremanje droge na europsko tlo. A kako je vladalo mišljenje da s istoka Europe ne dolazi kokain, krijumčari su to koristili i velike pošiljke su počeli slati tom novom maršrutom", kaže sugovornik srpskog Blica blizak sigurnosnim službama.

Zanimljivo je da veliki srpski krijumčari kokaina s razgranatom mrežom u Južnoj Europi, ali i širom Europe, do sada nisu povezivani s Rumunjskoj i švercom narkotika koji stižu na obale Crnog mora. Istočne veze srpskih narko-dilera bile su s trgovcima heroina iz Bugarske.

"Narko-dileri prate tokove. Političke, ekonomske, prometne. Sigurno je da su sad procijenili koliko im je lakše kokain s rumunjske obale prebaciti do odredišta. A do Rumunjske mora prijeći cijeli Mediteran i Bospor. Rumunjska je u Europskoj uniji i putevi ka zapadu preko Mađarska otvoreni su prema Njemačkoj, Austriji i Slovačkoj. Krijumčari smatraju da je to glavna opasnost jer se roba iz Rumunjske puno manje kontrolira nego ona iz sjevernomorskih ili sredozemnih luka. Osim toga, Rumunjska graniči s Ukrajinom, a kokain preko te države može se prokrijumčariti do baltičkih zemalja i sjeverne Europe", dodaje taj izvor. 

Čaba Der Čaba Der Top News Strašni video: Plaćenik likvidira Hrvata usred restorana

Poslije zapljene droge izvrsne kvalitete čija je vrijednost procijenjena na 300 milijuna eura, tereti u crnomorskim lukama prolazit će detaljnije kontrole pa će krijumčari tražiti alternativne rute.

"Ovaj kokain ne bi otkrili da krijumčari nisu pogriješili i izgubili dio tereta. Droga je prošla luku, nesumnjivo je da će sad brodovi iz južne Amerike, ali i iz zapadne Afrike prolaziti detaljnije kontrole", zaključuje sugovornik Blica. 

U istrazi o zapljeni tog kokaina vrijednog 300 milijuna eura, kao naručitelji, istražuju se Vranjanac Davor T. i šef škaljarskog klana Igor Dedović. Prema neslužbenim informacijama, vođa škaljarskog klana i Vranjanac ušli su u posao zajedničkim financiranjem droge. Tako su planirali podijeliti i zaradu.

"Ispituju se operativna saznanja da su njih dvojica uložila novac u teret koji je stigao iz Južne Amerike morskim putem do Rumunjske i otamo je trebao nastaviti put kroz razgranatu mrežu suradnika prema zemljama Zapadne Europe. Posao se izjalovilo kada je prošle godine pronađen kilogram kokaina ispao iz kombija bukureštanskih tablica prilikom utovara. Dva dana kasnije, na obali Crnog mora, nedaleko od mjesta Sveti Đorđe, pronađen je prevrnuti brod, registriran u Rumunjskoj, s rekordnih 1.040 kilograma, čistoće oko 90%", kaže izvor iz istrage. 

Scena iz serije Narcos Guadalajara Life Najopakiji narkobos: Danima agentu bušio rupe u glavi

U Rumunjskoj su kasnije uhvaćeni Tode Krstić i Nenad Cvetković, zaposleni kao vozači u transportnoj kompaniji Davorovog bliskog suradnika. Iako je sami Davor nepoznat javnosti, policija i kriminalci ga dobro poznaju. 

Saznanja izvora Blica to i potvrđuju.

"Davor inače predvodi međunarodnu kriminalnu skupinu koja se bavi švercom kokaina iz Južne Amerike u zemlje EU čiji članovi imaju precizno podijeljene uloge i zadatke. U Srbiji je više puta uhićivan, ali su prijave mahom odbacivane. Inače u inozemstvu posjeduje mnoštvo restorana i skupocjenih nekretnina i firmi", tvrdi sugovornik Blica.

Njegov partner u švercu je poznatiji javnosti. Igor Dedović slovi za neprikosnovenog šefa kotorskog škaljarskog klana. Za njim je crnogorska policija ove godine raspisala potjernicu zbog pokušaja ubojstva dvoje ljudi i on se od tada nalazi u bijegu. Škaljarski klan je, pokazuju informacije iz policije, praktički poslovnica klana Luke Bojovića.

Zapljena droge može se, teoretski, povezati čak i s ubijenim Milošom Vidakovićem.

Ubijena braća Miloš i Vladimir Vidaković bili su dobro poznati. Jedan je pronađen mrtav u Medellinu u Kolumbiji, a drugi u Budvi. Miloš je ubijen hicima iz vatrenog oružja, Vladimir jakom dozom narkotika. Obojica su dovođena u vezu s brojnim zločinima, bili su dobro poznati po pucnjavama u Beogradu, zelenašenju, dilanju i iznudama. Kako piše srpski Telegraf, više puta su pravomoćno osuđivani. 

Donald Trump i general H. R. McMaster McMaster Top News Trumpov general: "Trebali smo Srbe gaziti svim sredstvima"

Kolumbijski mediji izvijestili su tek da je riječ o sumnjivoj smrti srpskog turista, ali izvori srpskih medija govore da je riječ o ubojstvu jakom dozom narkotika. 

"Postojali su operativni podaci da je Vladimir Vidaković, poslije smrti brata, razgranao posao s narkoticima, pa čak i da posjeduje laboratorij za uzgoj marihune u Španjolskoj. Onda su mu apetiti očito porasli. Otišao je u Kolumbiju kako bi, navodno, organizirao transport kokaina za Europu. Taj kanal je funkcionirao nekoliko mjeseci", kazao je neimenovani izvor Kurira. 

Srpski mediji teoretiziraju da je Vladimir prvo omamljen pa mu je nakon toga ubrizgana smrtonosna doza narkotika.

Miloš je, prije ubojstva, više puta ranjavan. 2009. ranjen je u okršaju u Pančevu, a iste godine je sudjelovao u filmskoj pucnjavi kada se s nekoliko drugih mladića utrkivao automobilima. U travnju 2013. ranjen je u zemunskom naselju Nova Galenika. Javnosti je postao poznat još 2004. godine kada je s dvojicom Pančevaca, nakon prebrze vožnje centrom Beograda predukao policajce koji su ih zaustavili. Ubijen je 2. srpnja 2013. godine ispred Starog grada u Budvi, hicima iz pištolja. Sjedio je za šankom kada mu je s leđa prišao napadač sa crnim šešeirom na glavi i ispalio mu tri hica u prsa. Ubojica je počeo bjžeati, ali je usput ispalio i nekoliko hitaca. Stotine turista dalo se u bijeg, a desetine su ozlijeđene u stampedu. 

Teško ranjeni Miloš umro je na putu u bolnicu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.