Top News
5937 prikaza

Kubanka i biseksualka Emma o kojoj priča svijet

Emma Gonzalez
1/4
Aaron P. Bernstein/REUTERS/PIXSELL
Srednjoškolka ima više od 1,1 milijuna pratitelja na Twitteru nakon što je napala zagovornike prodaje oružja

Iako je izgledalo beznadno, pokret srednjoškolaca protiv slobodne prodaje oružja, postaje sve jači i utjecajniji. Najviše zahvaljujući novom licu koje je postalo preko noći poznato svakom Amerikancu, ali i šire.

Riječ je o 18-godišnjoj Emmi Gonzalez  iz Fort Lauderdalea, u kojem je prije dvadesetak dana ubijeno 17 učenika i profesora, postaje sve veći i moćniji. 
Prije samo dva tjedna Emma Gonzalez vodila je život svakog tipičnog američkog učenika srednjoškolca.

No, 18-godišnjakinja je brzo postala jedna od najistaknutijih aktivista i lica za prevenciju oružanog nasilja nakon što je održala 11-minutni govor na demonstracijama u Fort Lauderdaleu, samo  nekoliko dana nakon što je bivši student Marjory Stoneman Douglas, ubio 17 njezinih vršnjaka i učitelja.

 | Author: pool/REUTERS/PIXSELL pool/REUTERS/PIXSELL

Tijekom svog govora, Gonzalez je obećala da će ona, njezini kolege i šira zajednica "biti djeca o kakvoj čitate u udžbenicima." 

- Ne zato što ćemo biti još jedna statistička brojka o masovnim ubojstvima u Americi, nego zato što ćemo biti posljednji  u Americi, ali zato što ćemo biti posljednje žrtve masovnog ubojstva", izjavila je odlučno. 

Nakon što je predstavila svoju zajednicu u bezbrojnim intervjuima i društvenim medijima, vrijedi pitati tko je ta 18-godišnja aktivistica koja je privukla međunarodnu pažnju inzistirajući na hitnosti rasprave o kontroli prodaje oružja?

John Bolton PRVI BRK Top News Svijet u šoku zbog Trumpovog novog savjetnika

U razgovoru za američki magazin 'Harper's Bazaar', Gonzalez kaže da je kubanskog porijekla i deklarira se kao biseksualka. 

- Ne mogu odabrati omiljenu boju, alergična sam na 12 tvari, volim crtati, slikati, kukičati, šivati i vesti ​​- uglavnom sve što god mogu proizvesti dok gledam Netflix. Voditeljica sam Gay-Straight udruge u svojoj školi.

 Tijekom cijelog dijela, Gonzalez je pozvao druge da slijede njezin vod.

 - Ono što je važno je da je većina Amerikanaca zadovoljna besmislenom nepravdom koja je posvuda oko njih. Ono što je važno je da su moji prijatelji mrtvi zajedno sa stotinama i stotinama drugih žrtava diljem SAD-a, napisala je u tekstu za magazin.  
 

Emma Gonzalez | Author: JONATHAN DRAKE/REUTERS/PIXSELL JONATHAN DRAKE/REUTERS/PIXSELL
- Mi smo djeca od kojih se očekuje da se ponašamo poput odraslih, a odrasli svaki dan dokazuju da su nedorasli i da se ponašaju kao djeca. 

Nakon njezina govora u Fort Lauderdaleu, Gonzalez je također dobila gromoglasni aplauz nakon što je javno postavila pitanje konzervativki Dani Loesch, glasnogovornici nacionalne udruge vlasnika oružja o tome kakvo stajalište o naoružavanju građana ima ta udruga? 

Od tog trenutka Gonzalez je dobila  1.01 milijuna sljedbenika dok Udruga ima 589.000, a Loesch 784.000 sljedbenika.

Washington D.C. March for Our Lives | Author: LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL
-Želim da znate da ćemo mi brinuti za vašu djecu onako kako vi to nikad nećete učiniti, rekla je Gonzalez Dani Loesch koja majka dvoje djece. 

Loesch se počela izmotavati, što je još više razljutilo Gonzalez koja je odgovorila:

- Budući da nema konkretnog odgovora, ne mogu voditi argumentirani razgovor.

Kad je Loesch počela okolišati s odgovorima, učenici su ju prekinuli i vratili na glavno pitanje. 

Gonzalez je sa svojom zajednicom osnovala pokret 'March For Our Lives' koji su organizirali skupove diljem Amerike uključujući i subotnji prosvjed u Washingtonu ispred Bijele kuće. Iako je The Washington Post procijenio da bi se moglo okupiti oko 500.000 ljudi, prosvjednici su zauzeli prostor od Bijele kuće do Capitol Hilla. 

Jonathan Freedman, "To kill the president" Analiza Ekonomix Trump će uništiti svijet, a SAD učiniti paranoičnim

Gonzalez i njezin pokret privukao je pažnju poznatih osoba, uključujući Georgea i Amal Clooney i Oprah Winfrey, a Gonzalez je već gostovala i u emisiji Ellen DeGeneres, koja je njoj i njezinim prijateljima uručila ček američkih donatora na iznos od 50.000 USD, dok je modna kuća Gucci 'March For Our Lives' dodijelila 500.000 dolara. 

Podršku preko Twittera uputili su im i Barak i Michelle Obama. Ukratko - 18-godišnja Gonzalez postaje nova opasna opozicija predsjedniku Trumpu i njegovoj politici prema slobodnoj prodaji oružja, piše smh.com.au

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Luna Lipa
    Sarkazam. 18:06 27.Ožujak 2018.

    Demokracija je zakon, samo je treba koristiti.