Ekonomix
1769 prikaza

Nijemci: 'Trump nema pojma o svjetskoj ekonomiji'

Donald Trump
Max Goldberg/ Flickr/ CC BY 2.0
Mnogi američki predsjednici igrali su se carinama, ali su imali plan uzmaka - Trump ga sad nema

Povećanje carina na uvoz čelika i aluminija u SAD, što je američki predsjednik Donald Trump odlučio provesti, samo po sebi neće imati veliki utjecaj na sveukupni američki uvoz. Business insider citira glavnog ekonomista Goldman Sachsa Jana Hatziusa prema kojem će biti riječ o samo 2 posto sveukupnog američkog uvoza. U skladu s tim, utjecaj i na inflaciju i na rast BDP-a SAD-a bit će vrlo mali. Ali će zato utjecaj na sve ostalo, posebno na međunarodnu politiku, biti ogroman.

Angela Merkel i Donald Trump Kreće u napad Top News Evo zbog čega Trump objavljuje rat EU - u dobu Putina

„Svaki predsjednik još tamo od Richarda Nixona dolazio je do toga da u nekom trenutku ide povisivati carine na čelik, no ovaj put zabrinutost vlada zato što na ovakav način to nije išao provesti nitko“, kazao je Hatzius na konferenciji u četvrtak. Razlika je, objasnio je, u tome što se ovaj put ne čini da bi sve ostalo samo na tome, nego sve djeluje tako kao da je ovo samo uvod u nove trgovinske sukobe.

U prošlosti su američki predsjednici takve poteze koristili, kako se izrazio Hatzius, „kako bi se kupilo opoziciju koja se protivila slobodnoj trgovini“. Donald Trump krenuo je od samog početka s pretpostavkom da „SAD s drugim zemljama nema poštene trgovinske sporazume“. Zapravo je njegov pravi problem u tome što ne prihvaća da SAD ima deficit s nekima od njih. A to što Trump to ne prihvaća, u Europi je izazvalo žestok odgovor. Pitanje je je li Trump uopće računao s time.

Vladimir Putin, Donald Trump | Author: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL

„Trumpova politika ugrožava slobodno svjetsko gospodarstvo. On naprosto ne želi razumjeti njegovu strukturu koja se temelji na reguliranom sustavu otvorenog tržišta“, napala ga je njemačka ministrica gospodarstva Brigitte Zypries iz SPD-a. Ona je još rekla da je „važno da Europa pokaže zajedništvo, da je u stanju reagirati protumjerama i da se alijansa slobodnog trgovanja ne razbije“.

Može se samo misliti da isto tako razmišlja i Angela Merkel, kancelarka koja si pri susretu s Trumpom nije mogla pomoći pa se hvatala za glavu dok joj je ovaj iznosio svoje mišljenje o čemu li već. Sve upućuje na to da će Trump uspjeti itekako ujediniti lijevi i desni centar u Njemačkoj, baš u vrijeme kad se itekako razvuklo pregovaranje o vladi nakon što je desničarski AfD pokupio neugodno visok udio glasova.

Svjetski ekonomski forum u Davosu Trgovina Ekonomix Trumpov rat najviše će štetiti Amerikancima

Prvi susret povjerenice Europske komisije Cecilije Malmström iz Švedske s Amerikancem Robertom Lighthizerom nije dao nikakvo rješenje, a Trump je već prijetio da će, u slučaju da EU uzvrati, on uvesti američke kaznene carine na europske automobile. „Jezive prepreke i tarife“, bio je slikovit Trump. Međutim, on sa svoje strane već održava visoke carine na solarne panele, drvo i kućanske strojeve za pranje rublja. Prema Bloombergu namjerava zaratiti i s Kinom...

Sve ono što se događalo ranijih godina s carinama na čelik, pa i ono što je George W. Bush radio 2002., bilo je sasvim drugačije. I on je podigao carine na uvoz čelika tvrdeći kako time želi zaštititi američku industriju. Samo, on je nakon toga dobio u Kongresu takvu moć da je mogao slobodno pregovarati s drugim zemljama, a onda je još carine na čelik i ukinuo 21 mjesec nakon uvođenja.

U slučaju Trumpa danas sve ukazuje na to da je svijet na početku sasvim nove igre, čak i to što je Trump okružen sve samim ekonomskim izolacionistima. Pa ako EU u prvom redu uzvrati Trumpu, a jasno je da hoće, jasno je i to da u Bijeloj kući neće biti nikoga kadrog povući kočnicu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.