Na splitskom Pazaru na Badnji dan održana je tradicionalna gradska manifestacija "Splitu s ljubavlju" gdje je podijeljeno 5000 porcija bakalara i fritule, a unatoč jakom vjetru, građani su strpljivo čekali u redu svoj topli obrok.
Željko Neven Bremec iz Udruge Šefova kuhinja europskih i mediteranskih regija (ŠKMER) je kazao da su kuhari pripremu za bakalar počeli još sredinom studenog.
Za to tradicionalno jelo, koje se objeduje na Badnjak, pripremili su 250 kilograma bakalara kojeg su prethodno tri dana prije kuhanja držali u vodi kako bi omekšao nakon čega su ga očistili. Za pripremu bakalara im je bilo potrebno i 40 litara maslinovog ulja, 200 kilograma kapule, 100 litara pelata, 10 kilograma 'konšerve', 20 litara vina, po kašetu češnjaka i peršina, sol, papar i peperoncino.
Jelo je pripremalo 40 kuhara
"Ove godine smo umjesto krumpira u bakalar stavili grah i tjesteninu. U pripremi bakalara je sudjelovalo 40 kuhara i imamo stotinjak volontera uglavnom srednjoškolaca", kazao je Bremec. Građani su imali samo riječi hvale za pripremljeni bakalar, a nekima od njih je bilo prvi put u životu da ga, umjesto sa krumpirom, jedu kuhanog sa grahom i tjesteninom.
Posebnost splitskog Badnjaka svakako su klape koje su Ispod ure svojim a capella pjevanjem okupile brojne ljubitelje dalmatinske šansone. U prvim satima popodneva na programu je koncert The Frajli, a kasnije popodne nastup 4 Tenora.
Manifestaciju Splitu s ljubavlju pokrenuli su 2005. Miro Bogdanović, osnivač ŠKMER- a i tadašnji splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić, a danas nastavlja živjeti kao simbol zajedništva, blagdanskog duha i gastronomske baštine.