Top News
188 prikaza

Laburisti nadmoćno osvojili izbore u Velikoj Britaniji, Keir Starmer novi premijer

Reuters
Laburistička stranka u četvrtak je uvjerljivo pobijedila na parlamentarnim izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu, okončavši 14 godina vladavine konzervativaca. Laburisti, pozicionirani na lijevom centru, osvajaju 410 mjesta od 650 u Donjem domu. Konzervativci pak osvajanju 131 mjesto, što je njihov povijesno loš rezultat

Čelnik laburista Keir Starmer koji bi trebao postati novi britanski premijer nakon parlamentarnih izbora u četvrtak, bivši je odvjetnik za ljudska prava, a zatim državni tužitelj kojeg je neumoljiva ambicija i silna radna etika dovela do najviše političke dužnosti u Britaniji.  Taj 61-godišnjak, nazvan po osnivaču laburista Keiru Hardieju, prvi je vođa oporbene stranke lijevog centra u više desetljeća koji stvarno potječe iz radničke klase.

"Moj tata je bio alatničar, moja mama je bila medicinska sestra", Starmer često govori glasačima, suprotstavljajući se prikazima protivnika da je on oličenje samodopadne, liberalne londonske elite.

Prosijede kose i s naočalama s crnim okvirom, Starmer je zagonetka u očima mnogih glasača iako ih to nije spriječilo da ga pošalju u Downing Street na općim izborima u četvrtak, nakon 14 godina vlasti konzervativaca i pet njihovih premijera. 

 | Author: Reuters Reuters
Kritičari ga nazivaju neinspirativnim oportunistom, ali pristaše ustraju na tome da je menadžerski pragmatičar koji će premijerskoj dužnosti pristupiti na isti način na koji je pristupio svojoj pravnoj karijeri: neumorno i forenzički. 

"Politika mora biti služenje", rekao je Starmer u nedavnom govoru u kampanji, ponavljajući svoju mantru da je "zemlja na prvom mjestu, a stranka na drugom". 

Keir Starmer i njegova s, koja radi za državnu Nacionalnu zdravstvenu službu, imaju dvoje djece. Ponekad se čini da mu je neugodno biti u središtu pozornosti. Predani navijač Arsenala, koji je u politiku ušao kasno u životu, borio se da promijeni svoju sliku u javnosti kao zatvorene i dosadne osobe.

 | Author: Reuters Reuters
Međutim, navodno je privatno vrlo duhovit. Par ima dvoje djece tinejdžerske dobi, djevojčicu i dječaka. Obećao je da će, bude li izabran, zadržati svoju naviku da petkom ne radi poslije 18 sati kako bi provodio vrijeme s njima.

Prvih sto dana

Nakon što ga ovaj petak primi kralj Karlo III. u Buckinghamskoj palači, Keir Starmer će otići u Downing Street 10, u sjedište vlade, gdje će održati govor i pozdraviti osoblje. Potom će pozvati laburističke zastupnike koji će biti dio njegove nove vlade. Glavni ministri bit će objavljeni u satima koji će uslijediti. Već u utorak novi premijer trebao bi otići na samit NATO-a u Washington, koji se održava na njegovu 75. obljetnicu. Mogla bi to biti prigoda da se susretne s ukrajinskim i američkim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem i Joeom Bidenom.

 | Author: Reuters Reuters
Laburist je obećao zadržati britansku potporu Ukrajini. Keir Starmer će 18. srpnja dočekati europske čelnike u Engleskoj u palači Blenheim u kojoj je rođen Winston Churchill, na sastanku Europske političke zajednice, organizacije rođene 2022. s ambicijom jačanja kohezije, suradnje i dijaloga među zemljama kontinenta.

Starmer će tako imati priliku iznijeti detalje svog obećanja da će poboljšati sporazume s Europskom unijom nakon brexita. Zastupnici će položiti prisegu 9. srpnja, a 17. srpnja s kraljevim govorom bit će obilježen početak rada novog parlamenta. Parlamentarci će zasjedati do 31. srpnja kada odlaze na ljetnu pauzu i vraćaju se 2. rujna. Od 22. do 25. rujna održat će se godišnji kongres laburista u Liverpoolu.

VOĐA LABURISTA Top News Tko je Keir Starmer? 'Arkan ne bi mogao napadati Hrvatsku bez da mu je pomagala JNA'

Keir Starmer obećao je da će "odmah" odustati od vrlo kontroverznog plana svog prethodnika Rishija Sunaka da deportira migrante u Ruandu. Obećao je "promijeniti" Ujedinjeno Kraljevstvo, nakon 14 godina vlasti torijevaca, obilježenih brexitom, štednjom i dubokom krizom kupovne moći.

 | Author: Reuters Reuters
Tri prioriteta Keira Starmera su ekonomska stabilnost, smanjenje lista čekanja u zdravstvenoj zaštiti i uspostava novih graničnih sigurnosnih snaga koje će se uhvatiti u koštac s rekordnim razinama ilegalne imigracije.

Nova vlada trebala bi se brzo oglasiti oko potpora izgradnji novih stanova. Laburisti su obećali izgraditi 1,5 milijuna domova u sljedećih pet godina. Prava radnika su među prioritetnim temama laburista.

Keir Starmer namjerava preuzeti plan Rishija Sunaka da Ujedinjeno Kraljevstvo učini zemljom bez duhana, postupnom zabranom prodaje cigareta. Prema planu koji je predstavio njegov prethodnik, mladi koji danas imaju 15 godina nikada ne bi trebali biti u mogućnosti legalno kupiti cigarete.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.