Top News
440 prikaza

Lalovca su tužakali šefu, a sad se svi hoće s njim družiti

Boris Lalovac
Boris Ščitar/ PIXSELL
Boris Lalovac započeo je mandat s prezirom kolega jer je tražio da štede u svojim resorima. Bio je usamljen u svojoj borbi pa čak je htio i otići iz vlade. Šef je to spriječio. Sada ratuje samo s bankarima

Rat Lalovca i ministara? Ma joj, pa sada vam je to sasvim druga priča. Koliko ja znam ratuje samo s bankarima, a kolege ministri se guraju da mu budu blizu na fotografijama i pozivaju ga na razne obilaske i otvaranja. Naravno, postao je i među njima omiljen otkako su ankete građana pokazale da ga građani najviše podržavaju, kaže nam dobro upućeni izvor iz Vlade. 

Boris Lalovac | Author: Miranda Čikotić/ PIXSELL Miranda Čikotić/ PIXSELL

Prije samo osam mjeseci situacija na Markovu trgu bila je sasvim drukčija. 

Bolje rečeno dramatična kad je riječ o odnosima ministra financija i ostatka Vlade. Tada je pod pritiscima EU tražio kolege da štede i režu svoje proračune kako god znaju i umiju. Svi do jednog su se opirali, a potom ga i tužakali šefu.

Lalovcu je prekipjelo pa je otišao premijeru Milanoviću rekavši da više nema ni snage ni živaca za ovakve borbe jer kako da radi posao u kojem mu se i kolege opiru.

Rekao je da nije tražio da šparaju svoj privatni budžet nego na novcu koji im građani uplaćuju i za koje njima i odgovaraju.

"Tada je Milanović sazivao sastanke jedan na jedan sa svim ministrima. Oni nisu bili nimalo ugodni. Inzistirao je na tome da mu predoče svaku potrošenu lipu od materijalnih troškova, putovanja nadalje. No na sve su jako utjecali i mediji jer svi zaziru od javnog suda", prisjetio se naš izvor iz Vlade. 

Dodao je da se sada zaviri iza vrata Banskih dvora činilo bi se da je neka druga “ekipa” u Vladi gdje je Lalovac napoželjniji kolega i odjednom ima nevjerojatan smisao za humor.

"Što god prepriča, kolege se srčano smiju, tapšu ga po ramenima, pitaju za zdravlje pa čak i savjete", dodaje naš izvor. 

Ipak, čini se da za razliku od Markova trga u Dalmaciji nije bio toliko dobrodošao. 

Boris Lalovac | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

Dok je na odmoru smišljao način da jednom zauvijek riješi problem dužnika u švicarskim francima, usput je obilazio ispostave porezne uprave kao i ugostitelje da provjere što i kako rade s obzirom na to da u jeku sezone s rekordnim brojem turista dnevno neki izdaju po jedan račun.

Usput je, doznajemo od njemu bliskih prijatelja, doživio razne anegdote.

"Jedan dan okupila se ekipa, a, naravno, Lalovac je dio nje jer on je za nas prije svega prijatelj. Otisnuli smo se barkom do jedne uvale da sad ne spominjem koje. Uglavnom ondje je bio kafić u kojem je, među ostalim, sjedila dobro raspoložena gazdarica. Kako smo sjeli popiti piće, ona je ugledala ministra i stala se primati za glavu i galamiti: ‘Jao, maknite mi ovoga, kojeg ste ga vraga meni doveli, ajde idite, jao’. Koliko je bilo neugodno toliko je bilo i smiješno, ali žena se nije šalila", ispričao nam je Lalovčev prijatelj susret s jednom od vlasnica kafića. 

Drugi su pak prema tvrdnjama prijatelja naglo gomilali račune kad bi ugledali Lalovca za stolom.

"Šalili smo se da su potrošili trake za račun koliko inače potroše u mjesec dana", kaže drugi prijatelj ministra. 

Boris Lalovac | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

No od Vladina izvora doznali smo i kako se ministri opuštaju prije sjednice, a i od ozbiljnih tema.

"Ma što ljudi mislili, ministarski posao nimalo nije jednostavan niti lagan, svakodnevno uz sve što trebate voditi i kontrolirati traže ih mnogi građani u nadi da im riješite probleme. Susreću se s mnogim teškim sudbinama pa ih to i nakon radnog vremena proganja. Da bi nakratko odagnali misli od toga, ministri si oduška daju prepričavajući dogodovštine koje se mahom vežu za medijske satiričke objave s njima kao glavnim likovima", otkriva nam izvor iz Vlade.

Tko je među njima glavni zabavljač, dodaje: “Mediji nekako najčešće nađu Marasa na raznim događajima pa ga ili oni ili građani snime i završi u novinama. Tako je glavna atrakcija bio kad je izašao na konju. Hvalio se tim slikama i prije no što su došle u medije, a ministri su mu dobacivali da dok se ne skine kao Putin nije ni jahao. Evo nedavno je i sjekiru bacao. No on sve to sam rado stavlja na Facebook pa ne znam što se čudi kad izađe u novinama. A i voli biti u središtu pažnje no naravno ne kao dvorska luda. Uf to ga jako naljuti."

Prisjetio se kako se ministar Jakovina našao malo pogođen vidjevši da se Maras hvali jahanjem, a on to radi godinama.

Boris Lalovac | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Igor Kralj (PIXSELL)

"Sjećam se da je kolegama rekao što se Maras pravi jer gdje je bio kad je on počeo jahati. Mislim da je čak pokazivao svoje fotografije kao dokaz, ali ih ja nisam vidio. No ispravio je to kasnije na Vozočašću jahača i konjskih zaprega", kaže naš izvor. 

Prisjetio se i kako im je “najveća špica” bila pratiti ocjene koje su im davali novinari na njihov rad.

"Objavljivalo se to uz biografije ministara u 24sata. Svi su čekali da vide ocjene, a najviše su se iznenadili onim Marasovima. Bili su uvjereni da će biti niže, ne zbog toga što misle da malo radi nego jer imaju dojam da nije omiljen u medijima. A on je bio sav ponosan što se njihove pretpostavke nisu obistinile", pojašnjava nam izvor iz Vlade.

Tko nakon ovoga može reći da je politika dosadna? Prije će zaključiti nešto poput komičara Willa Rogersa: “Ja ne smišljam šale, ja samo gledam vladu i prenosim činjenice”

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar indoda
    BMKZS 14:12 13.Rujan 2015.

    E da Lalovac i Milanović još imaju muda ovim stranim zelenašima zaprijetiti sa nacionalizacijom banaka...?!!!