245 prikaza

Riječi napadača u Dallasu: "Želim ubijati bijelce, a posebno bijelce policajce"

Kanadska policija
Wikipedia
Cijela američka policija duboko je potresena ubojstvom najmanje petorice njihovih članova

Najmanje pet policajaca je ubijeno, a sedmorica su ranjena u Dallasu kada su snajperisti otvorili paljbu nakon prosvjeda protiv policijskog nasilja. Jedan od napadača je rekao policiji da mu je cilj ubijati bijelce, a posebno policajce bijelce.

"Žalujemo. Naša čitava profesija žaluje. Policajci u Dallasu žaluju. Srce nam je slomljeno", ispričao je na tiskovnoj konferenciji šef dalaške policije David Brown u petak ujutro.

Identiteti većine žrtava i počinitelja su tajna, ali prema neslužbenim informacijama jedan od počinitelja je Micah Johnson, 25-godišnjak iz Dallasa.

Tri sata je trajao sukob između policije i Johnsona. Ubili su ga nakon što je policijski robot prenio i aktivirao eksplozivnu napravu do napadačeva skrovišta. U satima obračuna, policija je slala pregovarača. On je razgovarao s napadačem nadugo i naširoko o motivima napada na mirni prosvjed.

Razljutila su ga ubojstva crnaca, razljutio se na sve bijelce zbog nečega što su počinili pojedinci. "Osumnjičenik nam je ispričao da želi ubijati bijelce, a posebno bijele policajce", prenio je Brown na konferenciji za novinare. 

Barack Obama | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Američki predsjednik Barack Obama, odvojio je nekoliko minuta vremena tijekom sastanka NATO-a u Varšavi kako bi komentirao taj napad, posljednji u nizu masovnih ubojstava u SAD-u.

"Vjerujem da govorim u ime svakog Amerikanca kada kažem da smo užasnuti ovim činom", rekao je Obama te pozvao sve Amerikance da izraze zahvalnost svim policajcima.

"Danas, moramo se usredotočiti na žrtve i njihove obitelji. Njihova srca su slomljena. Cijeli grad Dallas žaluje. Policajci diljem Amerike, povezani kao bliska obitelj, duboko su povrijeđeni ovim gubitkom", kaže Obama.

"Nikad nisam bio kao danas ponosan što sam policajac, što sam dio ove velike i plemenite profesije, nakon što sam vidio hrabrost, profesionalizam i odlučnost  kolega koji su ostali na mjestu zločina i tražili počinitelje. Sve u znanju da smo ranjivi", rekao je šef policije Brown.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.