Top News
456 prikaza

Lov na preferencijalne glasove - tko će biti kralj?

Stipe Mesić
Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
Stipe Mesić, Milijan Brkić, Anka Mrak Taritaš, Ćiro Blažević, Zlatko Hasanbegović... Lista karizmatičnih likova je podulja i svi oni idu po nekoliko tisuća glasova

Jedanaesto mjesto na listi Hrvatske stranke umirovljenika zvuči totalno autsajderski - na tome mjestu do jučer ste se mogli spremati za politički otpis čak i ako vašu listu vuče neki karizmatik poput Gordana Marasa, ali uvođenje sustava preferencijalnih glasova dovelo je do novog pravila: nema loših mjesta na listama, ima samo nekarizmatičnih kandidata...

Ćiro Blažević | Author: Borna Filic (PIXSELL) Borna Filic (PIXSELL)

Stjepan Mesić, koji će se u arenu vratiti uz zvuke pjesme Novih fosila “Kako je dobro vidjeti te opet”, s 11. mjesta na listi Silvana Hrelje ima solidne šanse ući u Sabor.

Nema nikakve sumnje da će Mesić, kralj verbalnog fajta, talentirani šoumen i, prema riječima Miroslava Lilića, uz Severinu jedini čovjek kojemu Hrvati sve opraštaju, dobiti velik broj glasova. 

Trebalo bi mu 8000 ili 9000 - on je, doduše, dobivao i milijun i pol, ali ovo su druga vremena i drukčije izborne jedinice, manje ali zahtjevnije...

Miroslav Ćiro Blažević dobio je bolje mjesto na Bandićevoj listi za dijasporu - prvo, on je nositelj liste, ima sjajnu reputaciju, ljudi ga vole, živuća je legenda u domovini i dijaspori, ali morat će se dokazati u utakmici s opakim igračima - zvijezda dijaspore, general Glasnović, na prošlim je izborima trijumfirao s više od 7000 glasova, a i danas ima velike šanse premda nije na HDZovoj listi. 

HDZ bi u dijaspori dobio velik broj glasova čak i kad bi njihovu listu nosio Oliver Frljić...

U II. izbornoj jedinici imat ćemo spektakularan okršaj. Na zadnjemu mjestu HDZ-ove liste je Milijan Brkić, čovjek koji je odučio igrati “va banque”. 

Milijan Brkić | Author: Dusko Jaramaz (PIXSELL) Dusko Jaramaz (PIXSELL)

Kako nije u blistavim odnosima s Andrejem Plenkovićem, odlučio je igrati na preferencijal - ako kao zadnji s liste uđe u Sabor, pokazat će stranci i Plenkoviću mišiće, ako ne uđe, tražit će novi posao... 

No tu se ukazuje još jedna prepreka. Na trećemu mjestu izborne liste u istoj jedinici je Zlatko Hasanbegović, koji će u Sabor ući sigurno zbog visokog mjesta.

No ako stranački aktivisti biračima ne objasne da ne trebaju preferencijalno zaokruživati Hasanbegovića, jer je on siguran, stradat će Brkić - preferencijalni glas za Hasenbegovića je glas protiv Brkića!

"Vaso ima tamo velik utjecaj i puno ljudi, on će bez problema dobiti od 8000 do 9000 glasova, to jest deset posto liste", kaže nam sugovornik upućen u stvari HDZ-a. 

Poznavatelji prilika kažu da će i Stevo Culej dobiti velik broj glasova, dok će Anka Mrak Taritaš, koju u HNS-u ne vole, pa su je smjestili još niže nego prošli put, morati jako potegnuti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.